Un procuror din Slobozia a amendat doi politisti care l-au oprit in trafic pentru ca mergea cu viteza si avea ITP-ul expirat

Sambata, 17 Noiembrie 2018, ora 14:24
15459 citiri
Un procuror din Slobozia a amendat doi politisti care l-au oprit in trafic pentru ca mergea cu viteza si avea ITP-ul expirat
Foto: Arhiva Ziare.com

Un procuror din Slobozia a amendat doi politisti cu cate 5.000 lei pentru ca a intarziat la serviciu din cauza lor, ei oprindu-l in trafic intrucat a depasit viteza legala si avea ITP-ul expirat.

Procurorul spune ca amenda este o masura ca politistii sa inteleaga gravitatea retinerii unui magistrat.

Procurorul Mihai Laurentiu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Slobozia, a decis sa amendeze, la inceputul lunii noiembrie, doi agenti de politie care l-au oprit in luna iulie in trafic.

Potrivit ordonantei semnata de procuror, obtinuta de Mediafax, autospeciala de politie l-a oprit in trafic pentru ca a depasit viteza legala si avea ITP-ul expirat, iar toata procedura de amendare si de indepartare a placutelor de inmatriculare l-a facut pe acesta sa intarzie la parchet.

"Neaplicarea unei amenzi aspre ar crea un precedent periculos, facilitand nu doar autorilor, dar si altor politisti de rea credinta, prin puterea exemplului cu pretextul sanctionarii unor contraventii, comiterea unor abuzuri similare impotriva altor magistrati, intimidarea magistratilor sau, de ce nu, comiterea unor fapte similare impptriva oricaror cetateni, iar acest risc trebuie preintampinat printr-o reactie prompta.

Daca am admite concluzia contrara ar insemna sa acceptam, pe cale de consecinta, ca orice politist rutier, cu pretextul sanctionarii contraventionale a unui magistrat, are posibilitatea nu doar sa amendeze magistratul in cauza, dar si sa-l retina pe acesta mai mult decat impun procedurile, in scop sicanatoriu, vindicativ, de batjocorire sau chiar in absenta acestor scopuri, pe baza manifestarii unilaterale de vointa si unor justificari ulterioare subiective, oprind, chiar temporar, magistratul de la exercitarea atributiilor judiciare, fara ca acesta din urma sa aiba vreo parghie de sanctionare a politistului in cauza, ceea ce contravine flagrant rolului preeminent pe care legiuitorul l-a conferit magistratilor, in salvgardarea ordinii publice si apararii normelor sociale", se arata in ordonanta prin care politistii sunt amendati.

Potrivit documentului, magistratul a fost amendat de catre politisti, la acel moment, cu suma de 2.175 de lei si, pe parcursul intregii proceduri, el ar fi fost ironizat de catre agentii care au si tergiversat actiunea. Procurorul a spus ca a intarziat cateva ore la serviciu pentru ca politistii au refuzat sa il transporte la Parchet, desi se deplasau spre Slobozia.

"In edictarea acestor norme, legiuitorul nu a permis politiei rutiere sa-si aroge competente dincolo de sanctionarea contraventiilor rutiere, cu atat mai putin impotriva unui magistrat. (...) In acest context, tinand cont de gravitate, aplicarea amenzii judiciare in cuantum maxim este o masura strict necesara, menita sa faca lucratorii de politie in cauza sa constientizeze gravitatea faptei de a retine un magistrat", se mai arata in document.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#procuror amendat politisti , #amenda