Roxana Maracineanu, noul ministru al Sportului din Franta: "Sportul mi-a permis sa ies din izolarea familiala"

Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 16:28
4736 citiri
Roxana Maracineanu, noul ministru al Sportului din Franta: "Sportul mi-a permis sa ies din izolarea familiala"
Foto: captura YouTube

Sportul "mi-a permis sa ies din izolarea familiala", a declarat pentru ziarul Le Parisien noul ministru al Sportului din Franta, fosta inotatoare de origine romana Roxana Maracineanu.

Maracineanu, care s-a stabilit in Franta in 1984, cand avea noua ani, a evocat rolul pe care l-a avut sportul in viata sa: "Mi-a permis sa ies din izolarea familiala in care ma aflam. Cu parintii si cu fratele meu, eram patru oameni sositi in Franta fara rude, fara prea multi prieteni. Inotul mi-a permis sa stabilesc legaturi, sa gasesc o a doua familie."

Dupa ce a renuntat la cariera de inotatoare, fosta campioana mondiala la 200 de metri spate a fost intalnita rar la evenimente mondene sau la reuniuni organizate de instantele sportive.

Vezi: O romanca a fost numita ministru in Franta

"La inceput, am acceptat multe solicitari, apoi m-am restrans la cele care mi se pareau indispensabile si ma concentrez asupra dezvoltarii asociatiei pe care o conduc. Am plecat de la zero alegand sa dezvolt o activitate de inot pentru toti. La marginea bazinului, nimeni nu stia ca este Roxana Maracineanu, fosta campioana mondiala. Nu voiam sa comunic pe baza CV-ului, in primul rand doream ca lumea sa vina pentru continutul pe care-l propuneam. Doar anul trecut am acceptat sa apar pe pliante", a explicat ministrul sporturilor din Franta.

Intrebata daca premierul francez Edouard Philippe a contactat-o ca fosta sportiva sau ca femeie angajata intr-o asociatie, Maracineanu a spus: "Ar trebui sa-l intrebati pe el, dar eu cred ca o suna pe femeia pe care a primit-o in biroul sau in iulie si care a sustinut proiecte legate de inotul pentru toti si de prevenirea inecului. Am avut idei legate de familiarizarea copiilor cu apa, le am in continuare si voi face totul ca sa le pun in aplicare."

Intrebata cum i-a anuntat pe parintii sai ca va fi ministru, Maracineanu a raspuns: "I-am sunat. Tata fusese deja contactat de presa locala, atunci nu credea vestea."

"Cand am fost sunata ca sa vin la Matignon (resedinta premierului - n. r.), eram la piscina. Nu-mi imaginam atunci ca e vorba de lucruri atat de importante. Pe parcursul discutiilor, mi-am dat seama ce se asteapta de la mine", a spus ea.

Maracineanu a vorbit despre Jocurile Olimpice si Paralimpice ce vor fi gazduite de Paris in 2024: "Pentru sportivi, este ocazia de a trai o mare competitie acasa, in familie. Dincolo de asta, sunt convinsa ca este un mijloc pentru ca sportul sa beneficieze de un loc mai important in societate."

"Ca sportiva sau conducatoare a unei asociatii, am obtinut rezultate. Nu sunt un om care hotaraste sau care semneaza un document fara sa inteleaga totul in cele mai mici detalii. Cum am preluat functia, m-am afundat in dosare, le studiez, calculez si nu voi ezita sa aduc niste modificari", a concluzionat Maracineanu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Roxana Maracineanu ministrul Sportului , #stiri din sport