Ultimele linii de aparare in fata Estului Salbatic. Optiunea nucleara

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 06:53
32702 citiri
Ultimele linii de aparare in fata Estului Salbatic. Optiunea nucleara

Exista doar doua motive pentru care astazi mafiotii nu sunt niste oameni scapati de aproape orice grija. Nu existenta presedintelui si, din pacate, nici reactia societii nu sunt aceste motive. Presedintele se ocupa strict de agenda sa electorala, iar societatea a obosit, in mod evident.

Motivele sunt reactia externa fara precedent si rezistenta pe alocuri eroica a magistratilor, inclusiv impotriva partii rosii din CSM.

Miercuri ar fi trebuit sa fie Ziua cea mare pentru cele doua ordonante pe care mafiotii si le doresc din cateva motive clare, in primul rand doua: prin repunerea in termen pentru contestatia in anulare sa scape de condamnarile primite de la completurile de 5, iar prin reducerea masiva a termenelor de prescriptie sa puna capat proceselor penale. Nu e niciun secret, iar principalul beneficiar, sub nicio forma singurul, este Liviu Dragnea.

Fara presiunea europeana concertata si as zice fara precedent, Viorica Dancila nu se speria si traia fericita in bula ei cu minciunile care i-au fost spuse despre pozitia reala a Bruxelles-ului, iar OUG-urile ar fi fost astazi fapt implinit.

Si cand zic fara precedent ma refer la o mobilizare care a inclus nu numai oficialii europeni in frunte cu Frans Timmermans, ci si ambasadele a 12 aliati ai Romaniei, inclusiv SUA.

In fata pocnetului de bici, Dancila s-a speriat si a dat inapoi, cu bombanituri, iar Dragnea a pierdut. Deocamdata.

Ghinionul sau este ca niciunul dintre cei care trebuie sa-si puna pielea la bataie in mod direct, adica Dancila si Toader, nu este direct interesat, cum e el, de aceste ordonante. Libertatea lor nu depinde de aceste OUG, dar soarta lor ar putea fi decisiv marcata de ele, poate chiar din punct de vedere penal intr-o zi.

Simplul fapt ca a ratat miercuri OUG-urile salvatoare nu inseamna ca nu va mai incerca. In plus, are incarcat glontul de aur al CCR sesizata deja pentru lipsa completurile specializate de la ICCJ, iar Avocatul Poporului analizeaza daca sa nu arunce in aer toate completurile colegiale din tara asta, ca sa scape si Dan Voiculescu, altfel de nesalvat.

Si ordonatele nu sunt singurul motiv de exasperare a Europei. Hartuirea la care este supusa Codruta Kovesi, candidatul reconfirmat apasat al Parlamentului European la functia de procuror sef european a fost oficializata practic de recenta Decizie a ICCJ, care a ridicat controlul judiciar ce-i fusese impus de SS. La prima iesire de sub scara, dosarul extradarii lui Popa s-a facut praf, au iesit la iveala toate aberatiile si toate nulitatile din el.

Reactia de aparare a dnei Kovesi a fost unanima si in tuse care depasesc, intr-adevar, orice precedent. Este unanim condamnata o procedura judiciara impotriva unei persoane, ceea ce este nefiresc pentru UE. De la presedintele PE, la comisarul pentru Justitie, de la socialisti la populari, de la vicepresedintele CE la comisia trimisa de PE sa negocieze cu Consiliul UE, in unanimitate actiunea SS impotriva dnei Kovesi a fost calificata drept tentativa politica de a-i bloca accesul la functia europeana.

Multi si-au dat ochii peste cap ca europenii cer oprirea unei anchete penale si critica actiunea unor magistrati. Da, e fara precedent. Si asta arata ca s-a ajuns dincolo de limita rabdarii, dincolo de limita diplomatiei, la momentul cartilor puse pe masa cand nimeni nu mai are nici disponibilitate, nici nervi sa se mai ascunda dupa formule elegante.

Daca s-a ajuns la aceasta formula brutala inseamna ca ore si ore de formule diplomatice au esuat, ca nimeni nu mai are nicio asteptare ca Puterea de la Bucuresti sa se conformeze de buna voie regulilor si principiilor europene, ca nimeni nu mai e dispus sa acunda ca SS este un pluton politic de executie, ca singura metoda de urmat cu Bucurestiul a ramas lovitura de baros.

Si actuala putere ar trebui sa stie clar ca marele pericol care o paste nici macar nu e activarea Art 7. Marele pericol, care sper sa devina realitate cat mai curand, este declansarea infringementului pe chestiuni legate de justitie cu impact asupra intereselor UE, pentru ca in baza infringementului CJUE sa suspende, ca in cazul Poloniei, legislatia problematica. Ceea ce ar avea efect in cazul SS, insa ar fi depasit in cazul prescriptiei.

Repet, cand se ajunge la un asemenea ton, la asemenea acuzatii inseamna ca nu mai e loc pentru diplomatie, nu mai e loc de negociere, e loc doar pentru baros. Asta a transmis Europa, explicit. Intr-un fel, optiunea nucleara a inceput, a fost amorsata.

Iar Romania este acum in situatia de a fi aparata de catre partenerii straini, de catre UE in fata abuzurilor si distrugerilor provocate de proprii conducatori.

Romania are statutul unei tari sub ocupatia unei puteri dominata de mafioti care au confiscat toate institutiile cheie, un invadator intern in fata caruia partenerii Romaniei trebuie sa se mobilizeze ca intr-o copie a Art 5, al muschetarilor, din Tratatul NATO.

In aceste conditii este perfect explicabil de ce rezistenta magistratilor s-a indreptat spre Bruxelles. De saptamani, magistratii tineri si curajosi ai acestei tari, grupati in trei organizatii, lupta din rasputeri pentru profesia lor, pentru justitie. Presedintele s-a folosit de ei in interesul sau electoral. Sectia de judecatori a CSM este capturata si nu-i mai reprezinta, din contra, e impotriva lor.

"Eu am ales sa fiu procuror intr-un sistem democratic la standarde europene, nu intr-o republica bananiera. Nu accept sa fiu complice tacut la prabusirea statului de drept, a democratiei. Nu vreau sa-mi fie rusine ca am trait in epoca asta si am tacut", este marturisirea de credinta facuta pentru Ziare.com de unul dintre acesti magistrati, procurorul DNA Cosmin Iordache.

Ca niste urmasi cu multa scoala, dar aceeasi hotarare ai lui Badea Cartan, reprezentatii acestor magistrati au luat calea Bruxelles-ului nu pentru a se plange, nu pentru a cere ceva, nu pentru a barfi pe cineva, ci pentru a spune oficialilor europeni si intregii Europe ADEVARUL. Adevarul despre rezistenta eroica a lor si a Romaniei curate si despre pericolul letal in care se afla tara lor daca justitia va fi distrusa.

Nu cred ca multe imagini m-au impresionat mai mult decat aceea a magistratilor romani asezati pe treptele Palatului de Justitie din Bruxelles, intr-un protest in care, desi mut, striga, urla diperarea unei tari care nu vrea sa renunte la statutul european.

Iar in fata lor, aplaudandu-i, sustinandu-i si, nu ma indoiesc, respectandu-i, se aflau magistrati belgieni. Nu s-a ivit niciun jandarm care sa-i alunge de acolo.

Oamenii acestia au salarii mari, au un statut social inalt, au ce sa cheltuiasca, au pe ce sa cheltuiasca, iar cu exceptia ICCJ, care ar fi inundata de rejudecari, restul magistatilor, procurori si judecatori, ar avea mai putin de munca dupa emiterea OUG. Nu pentru binele lor, nu pentru un avantaj personal lupta.

Dimpotriva, magistratii care semneaza memorii, care dau comunicate in care explica efectele modificarilor legislative, care ies pe scarile instantelor, care intrerup activitatea, care au plecat la Bruxelles risca mult prinsi intre cele doua plutoane de executie - Inspectia Judiciara, care nu vaneaza decat delicte de opinie si numai sesizata de CSM deschide si dosare serioase ca in cazul SS, si insasi SS, ale carei abuzuri numai ce au fost dovedite in cazul Kovesi.

Oamenii acestia lupta pentru justitie, pentru a putea sa-si faca meseria in mod corect, pentru a nu fi obligati sa aleaga intre capitulare si compromis sau pierderea profesiei. Oamenii acestia lupta pentru Romania.

Speranta mea e in acesti magistrati si Bruxelles. Ultimele linii de aparare. Dincolo de ele nu e decat Estul Salbatic pe care-l vrea Dragnea.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Bruxelles OUG Dragnea Dancila, #magistrati romani la Bruxelles , #justitie