Uber si Taxify ii cer Cabinetului Dancila sa nu dea ordonanta de urgenta care le-ar bloca activitatea. Ce spun taximetristii

Joi, 07 Martie 2019, ora 13:45
6674 citiri
Uber si Taxify ii cer Cabinetului Dancila sa nu dea ordonanta de urgenta care le-ar bloca activitatea. Ce spun taximetristii
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Uber si Taxify ii cer Guvernului sa nu dea - la cererea taximetristilor - ordonanta de urgenta care ar putea duce la disparitia serviciilor alternative de transport de persoane, din Romania.

Inca de la jumatatea lunii februarie, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a organizat un protest de amploare in Piata Victoriei, solicitand Cabinetului Dancila o ordonanta de urgenta pentru combaterea pirateriei din bransa.

La acel moment, presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, a declarat ca i se pare nedrept ca societatile de taxi sa aiba nevoie de o autorizatii si licente si, in plus, sa plateasca taxe si impozite, in vreme ce soferii de UBER, Taxify, Bla Bla Car si Clever Go "circula fara probleme, dau comenzi, incaseaza bani, sfidand legislatia pentru transporturi si taximetrie".

Protestul respectiv s-a suspendat dupa ce Guvernul a promis ca va rezolva toate aceste probleme prin ordonanta de urgenta. Cand au vazut ca ordonanta intarzie, COTAR a inceput sa puna presiune pe Executiv, amenintand ca blocheaza centrul Bucurestiului cu 5.000 de masini aduse din intreaga tara. In consecinta, pe 1 martie, Ministerul Dezvoltari a lansat in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta solicitat de taximetristi.

Potrivit proiectului de ordonanta, soferii care fac transport fara licenta pot fi amendati cu pana la 5.000 de lei. Asta inseamna ca, pentru cea mai mare parte dintre soferii care fac transport folosind aplicatii de mobilitate urbana, activitatea ar deveni, peste noapte, paguboasa.

Asta, daca nu se vor licentia si ei intre timp. Din informatiile Ziare.com, in acest moment, in Romania, soferii de Uber si Taxify, spre exemplu, au posibilitatea sa obtina atestate si chiar licente de transport, dar pentru asta ar trebui sa isi inregistreze masinile pe o firma. Or, multi dintre ei nu procedeaza in acest fel, ci isi folosesc masinile proprii sau chiar inchiriaza unele pentru a face transport de calatori.

Uber si Taxify: Cerem amanarea ordonantei, in numele celor doua milioane de romani care folosesc transportul alternativ

In context, Uber si Taxify au transmis, joi, un punct de vedere comun prin care informeaza Guvernul ca nu mai putin de 2 milioane de romani folosesc serviciile de alternative de transport urban.

In consecinta, din respect pentru acesti oameni, legislatia n-ar trebui modificata in graba, ci in urma unor dezbateri temeinice si prin raportare la legislatia europeana.

Iata punctul de vedere comun remis de Uber si Taxify redactiei Ziare.com:

"Apreciem deschiderea Guvernului la dialog si ii asiguram de cooperarea noastra deplina pentru modernizarea legislatiei de transport, in linie cu recomandarile Comisiei Europene, conform careia aceste servicii noi trebuie reglementate si nu interzise.

Pana cand vom avea si in Romania un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternativ, cadru similar altor tari membre UE, solicitam membrilor Guvernului sa amane o potentiala Ordonanta de Urgenta, in numele celor peste 2 milioane de utilizatori si a zecilor de mii de soferi care folosesc platformele noastre pentru a-si castiga existenta.

Peste 2 milioane de oameni din Romania folosesc in mod activ Uber, Taxify sau alte aplicatii similare. 1 din 10 romani folosesc si apreciaza aceste servicii pentru ca sunt accesibile, sigure, de calitate si de incredere. Conform unui studiu IRES, 7 din 10 tineri vad aplicatiile noastre ca pe o alternativa la masina personala, in timp ce 9 din 10 isi doresc ca autoritatile sa incurajeze dezvoltarea acestui tip de servicii alternative si sa nu le limiteze.

Pana acum, aceasta noua industrie a serviciilor alternative de transport a contribuit cu zeci de milioane de Euro la economia locala, in doar cativa ani. In acelasi timp, am contribuit la crearea si mentinerea a zeci de mii de locuri de munca care aduc noi taxe la bugetele publice. Potentialul este unul considerabil, iar angajamentul nostru comun este sa investim in continuare in dezvoltarea acestei industrii in Romania. Ne dorim sa lucram cu autoritatile pentru a ajuta la eficientizarea transportului urban, reducerea poluarii si rezolvarea crizei parcarilor din marile orase.

Impartasim parerea industriei de taxi ca este nevoie de o actualizare a cadrului legislativ, insa credem ca aceste schimbari trebuie sa favorizeze dezvoltarea industriei de mobilitate".

Perioada de 10 zile in care o ordonanta de urgenta ramane, in mod normal, in dezbatere publica expira la inceputul saptamanii viitoare. Daca Guvernul nu va tine cont de solicitarile formulate de Uber si Taxify, textul ar putea pleca pe circuitul de avizare si ar putea chiar sa fi adoptat, in scurt timp.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Uber Taxify taxi amanare ordonanta urgenta, #taxi piraterie Uber Taxify, #dispar Uber Taxify , #taxi