Tribunalul Gorj a decis ca greva minerilor de la CE Oltenia e ilegala. Ce urmeaza

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 12:51
7002 citiri
Tribunalul Gorj a decis ca greva minerilor de la CE Oltenia e ilegala. Ce urmeaza
Foto: Arhiva Pixabay

Tribunalul Gorj a admis, miercuri, solicitarea CE Oltenia de incetare a grevei minerilor in mai multe cariere, stabilind ca protestul este ilegal. Decizia magistratilor nu este, insa, definitiva, ci poata fi atacata in urmatoarele 10 zile.

Dupa ce marti instanta a respins solicitarea CE Oltenia de suspendare a grevei declansate vineri la mai multe cariere din cadrul companiei, miercuri o alta actiune a administratiei companiei, privind incetarea protestului, a fost admisa.

In motivarea deciziei luate de Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, din cadrul Tribunalului Gorj, se arata ca instanta:

"Admite cererea. Constata nelegalitatea grevei declansate in data de 11 ianuarie de salariatii din cadrul Carierei Jill Nord, Carierei Jilt Sud, Rosiuta si Exploatarii Livrari Cai Ferate Uzinale Motru si pe cale de consecinta dispune incetarea grevei. Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Gorj".

Greva la CE Oltenia a fost declansata vineri, iar luni peste 2.000 de mineri protestau, cerand majorarea salariilor, vouchere de vacanta si reducerea varstei de pensionare. Pana la urma, intreaga activitate miniera a complexului a fost blocata, iar acesta a inceput sa functioneze pe baza unei rezerve de carbune care se va epuiza cel mai tarziu la jumatatea saptamanii viitoare.

Miercuri dimineata, administratia CE Oltenia a anuntat ca - dupa o noapte de negocieri cu sindicatele - s-ar fi ajuns la o intelegere, prin majorarea salariilor cu cel mult 700 de lei si acordarea voucherelor de vacanta.

Sorin Boza, managerul CE Oltenia, a declarat ca deja activitatea din Cariera Jilt Nord s-a reluat si treptat administratia va incerca reluarea activitatii in toate carierele.

Cu toate acestea, sute de angajati ai Carierei Lupoaia continua protestele.

Dovada a faptului ca problemele nu s-au rezolvat inca e si ca Viorica Dancila a convocat o intalnire de urgenta pe tema protestelor de la CE Oltenia, care a inceput la ora 12:00, la sediul Guvernului.

CE Oltenia are 13.300 de angajati si a fost infiintata in 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova si Rovinari cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu-Jiu. Obiectul de activitate al CEO este producerea energiei electrice si termice pe baza de lignit, extractia si prepararea lignitului.

Compania are 11 grupuri energetice, care cumuleaza o capacitate instalata de 3.240 MW si este controlata de stat, prin Ministerul Energiei. Practic, CE Oltenia livreaza 20% din energia produsa in Romania.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#greva mineri ilegala, #greva mineri CE Oltenia, #Dancila greva mineri CE Oltenia , #criza energie