Totul despre divort, atunci cand ai copii minori: Cine capata custodia si cum se calculeaza pensia alimentara

Joi, 30 Iunie 2016, ora 14:25
160014 citiri
Totul despre divort, atunci cand ai copii minori: Cine capata custodia si cum se calculeaza pensia alimentara
Foto: Arhiva Ziare.com

Un divort este in sine o experienta traumatizanta, iar daca la mijloc sunt si copii mici, lucrurile se complica si mai mult.

Avocatul Titu Eugen Gheorghe explica pentru Ziare.com prin ce metode pot divorta persoanele care au copii minori, dar si de ce este foarte important ca sotii sa se intelegea asupra separarii.

In prezent, sotii au la dispozitie mai multe metode prin care pot divorta - in fata ofiterului starii civile, la notar sau in instanta -, dar nu toate se aplica atunci cand au si copii minori, spune avocatul.

Un cuplu cu copii nu se poate desparti la primarie, in fata ofiterului starii civile. O poate face pe cale notariala, dar cu o conditie: sotii sa se inteleaga cu privire la toate aspectele care deriva din desfacerea casatoriei, inclusiv masurile privind copiii minori.

Dar chiar daca exista aceasta varianta, avocatul considera ca un complet de judecatori specializat in dreptul familiei se poate pronunta mai bine cu privire la interesul superior al copilului.

Divortul in instanta prin acord

Calea instantei ramane solutia celor mai multi soti cu copii mici care vor sa se desparta.

In instanta, ei pot alege sa se desparta prin acord, solutie recomandata, pentru ca este mai putin traumatizanta atat pentru parteneri, cat si pentru copii.

Avocatul ne-a spus ca esential la acest tip de divort este ca sotii sa se inteleaga cu privire la mai multe aspecte: revenirea la numele anterior, stabilirea locuintei copiilor, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea unei pensii de intretinere etc.

In cazul hotararii de divort prin acord, instanta va pronunta o hotarare definitiva, in care nu se va mentiona si din culpa carui sot s-a destramat casatoria, fiind o varianta preferata in special de catre persoanele publice.

Divortul in instanta fara acord

Din pacate, insa, multe cupluri ajung in instanta atunci cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate, asa ca acordul iese din discutie.

Aceasta metoda este des utilizata in cazul divorturilor cu minori, pentru ca prin dovedirea culpei exclusive a sotului parat in destramarea casatoriei, se dovedeste, de cele mai multe ori, si faptul ca este in interesul superior al copilului ca locuinta acestuia sa ramana la sotul reclamant. In plus, si pensia de intretinere va fi suportata de catre sotul parat.

Custodia copilului

Custodia minorilor se pune in discutie atunci cand: parintii se afla in proces de divort, in mod obligatoriu, sau cand copilul este nascut in fara casatoriei, iar unul dintre parinti formuleaza o cerere in acest sens.

Prima situatie este si cel mai des intalnita in practica. Odata cu desfacerea casatoriei, judecatorul este obligat sa decida si asupra custodiei copiilor rezultati din casatorie. Noul Cod Civil le permite ambilor parinti sa pastreze custodia copiilor, asa-numita "custodie comuna". Insa, daca interesul superior al copilului este ca doar unul dintre parinti sa pastreze autoritatea, instanta va decide custodie exclusiva in favoarea unui parinte.

In mod curent, unul dintre parinti solicita custodia copiilor, dar trebuie mentionat ca legea permite si altor persoane, precum bunicii, sa formuleze aceasta cerere.

Cum se calculeaza pensia de intretinere

Si in ceea ce priveste cheltuielile de intretinere datorate de catre parintele care nu locuieste impreuna cu copiii, instanta va analiza in mod concret care sunt necesitatile copiilor.

Pensia se stabileste in favoarea minorilor, nu a parintelui care se ingrijeste de copii, pentru ca se considera ca toate cheltuielile de crestere si de educare sunt in beneficiul copilului.

In cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la cuantumul pensiei, aceasta va fi stabilita in functie de veniturile parintelui care nu locuieste cu minorul si raportat la nevoile concrete ale acestuia (pana la 1/4 pentru un copil, 1/3 pentru doi copii si 1/2 pentru 3 sau mai multi copii).

Nici daca parintele care ramane sa locuiasca cu copilul nu solicita pensie alimentara nu conteaza prea mult, intrucat beneficiarul pensiei nu este parintele respectiv, ci copilul.

Cea mai intalnita problema in acest caz este dovedirea in instanta a tuturor veniturilor parintelui care nu locuieste cu minorii. Uneori, parintele incearca sa isi ascunda veniturile, tocmai pentru ca pensia stabilita de instanta sa fie cat mai mica.

De aceea, avocatii trebuie sa dovedeasca in instanta castiguri ascunse, pentru ca pensia sa fie raportata la veniturile reale ale parintelui.

Citeste si ce simte copilul dupa divortul parintilor si cum trebuie sa procedezi

Cat dureaza un divort

In medie, un divort simplu, prin acord, in instanta se solutioneaza cam in 4-6 luni. Intotdeuna un divort cu minori va dura insa mai mult decat unul in care la mijloc nu sunt copii, intrucat probele administrate sunt mai multe si mai complexe.

Avocat Titu Eugen Gheorghe

www.avocat-titueugen.ro

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Divortul cand exista copii, #divort copii, #divort instanta copii , #avocati