Timbre de milioane de euro au disparut de la Muzeul Filatelic

Vineri, 07 Mai 2010, ora 13:01
6459 citiri
Timbre de milioane de euro au disparut de la Muzeul Filatelic
Foto: Jurnalul National

In urma unui control efectuat in octombrie 2009 de Curtea de Conturi s-a descoperit ca la Posta Romana 215 timbre din emisiunea I "Cap de bour 1858", aflate in colectia Muzeului National Filatelic, din cadrul Companiei Nationale Posta Romana, au disparut, ele fiind inlocuite cu unele false.

In plus, alte 660 de timbre, din emisiunea a II-a "Cap de bour 1858" si "Principatele Unite 1862 si 1864", sunt de asemenea suspecte de a fi falsificate, iar valoarea de inventar a acestor timbre este de cateva milioane de euro, dar valoarea lor de piata este inestimabila, informeaza Jurnalul National.

Inspectorii Curtii de Conturi au constatat mari nereguli la Posta Romana si la Muzeul National Filatelic, in ceea ce priveste pastrarea tezaurului filatelic al Romaniei.

Adica au fost intocmite doar documentele de predare-primire, fara sa fie inventariate si numarate timbrele. S-a mai constatat ca desi Ministerul Finantelor a solicitat in scris, inca din 1997 (adresa 21211/1997), sa se realizeze in regim de urgenta inventarierea generala a Conservatorului de timbre, abia in 2004 Posta Romana a dispus inceperea inventarierii.

In acelasi an, Tezaurul National Filatelic a fost incredintat nou-infiintatului Muzeu National Filatelic, din cadrul Companiei Nationale Posta Romana. Dar, si de aceasta data, predarea-primirea s-a facut doar scriptic, de aceea exista suspiciunea ca acesta ar fi constituit al doilea moment in care cele 215 timbre "Cap de bour 1858" ar fi putut fi sustrase si inlocuite cu unele false.

Pe de alta parte, Curtea de Conturi a constatat ca "au fost trimise, fara aprobare, la diverse expozitii filatelice interne si internationale, 6.373 marci postale romanesti de importanta nationala exceptionala, in valoare de 396.466,42 lei, numai printr-o simpla mentiune si o semnatura indescifrabila in registrul de evidenta operativa, "plecat la expozitia...", fara sa se mai mentioneze daca s-au mai intors, in ce stare si la ce data".

Astfel, toate aceste abateri constatate de Curtea de Conturi la Muzeul National Filatelic au produs pagube statului roman insumand 250 milioane de lei noi, adica peste 60 de milioane de euro.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#timbre cap bour disparute, #tezaur patrimoniu falsificat , #furt