Tanar judecator: Mi-as dori ca toti sa contribuim la insanatosirea morala a societatii

Joi, 01 August 2019, ora 14:16
3425 citiri
Tanar judecator: Mi-as dori ca toti sa contribuim la insanatosirea morala a societatii
Foto: captura video Privesc.eu

"Imi doresc o societate caracterizata de moralitate!", scrie tanarul judecator clujean Sergiu Carlan, pornind de la cazul Caracal. Parinte si magistrat, acesta ar vrea ca oamenii sa "sprijine activ institutiile", sa sanctioneze derapajele si "sa le curete in profunzime".

"Cand incompetenta, suficienta si coruptia capuseaza institutii, e clar, e o problema de sistem, dar cand toate acestea sunt insusiri personale ale celor care sunt in slujba cetateanului, in simturile oamenilor, e o problema ce nu poate fi rezolvata prin reforme institutionale, ci prin reforme morale, prin resetarea valorilor unei societati", subliniaza intr-un comentariu pe Facebook Sergiu Carlan, judecator si fost auditor de justitie la Institutul National al Magistraturii (INM).

" (...) Ca tanar magistrat, ma gandesc serios daca nu cumva rolul meu si al altor magistrati nu este doar acela de a aplica legea, ci si acela de a simti legea sau chiar de a gandi legea, atunci cand altii au redat-o in scris, uitand sa o gandeasca, sau refuzand sa o faca, pierzand drafturi si amendamente prin birourile Casei Poporului.

Ma intreb daca nu cumva rolul magistratului este acela de a indrepta nu doar comportamente antisociale, ci si si de a regla deficite morale, in limitele autoritatii conferite", mai scrie judecatorul in comentariul sau pe Internet.

Sergiu Carlan subliniaza ca, in mod normal, "legile sunt facute pentru oameni, nu pentru institutii; pentru protejarea cetatenilor, nu pentru eschivarea infractorilor".

"Ma gandesc ca institutiile care trebuie sa asigure ordinea publica au nevoie de oameni verticali, puternici si curajosi, cu capacitate de asumare a raspunderii, nu de persoane speriate de proceduri si de birocratie", adauga magistratul, printre altele.

Totodata, Sergiu Carlan observa "un spirit empatic ce caracterizeaza o mare parte a cetatenilor, fie ei parinti, elevi, formatori de opinie".

"Mi-as dori ca toti sa contribuim, atat la nivel personal, cat si la nivel profesional, la insanatosirea morala a societatii prin lucruri necesare precum: implicare, verticalitate, profesionalism, aptitudinea educata de a fi empatici, dorinta de a face bine. Si imi mai doresc ceva.

Imi doresc ca cetatenii sa sprijine institutiile in mod activ, sa le faca puternice, de nezdruncinat, sa sanctioneze derapajele si sa le curete in profunzime pentru ca apoi sa aiba incredere in ele si in moralitatea celor care le reprezinta. Imi doresc asta in primul rand ca parinte, apoi ca tanar magistrat. Imi doresc o societate caracterizata de moralitate!", a mai scris tanarul judecator pe reteaua de socializare.

C.B.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#judecator cetateni morala crime Caracal , #justitie