CNAIR: Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva s-a crapat si nu poate fi deschis in septembrie, asa cum promitea ministrul Cuc

Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 16:42
13765 citiri
CNAIR: Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva s-a crapat si nu poate fi deschis in septembrie, asa cum promitea ministrul Cuc
Foto: Ziare.com

Scad, pe zi ce trece, sansele ca Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva sa se inaugureze in acest an. Motivul: Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunta ca a descoperit, marti, o fisura in terasamentul soselei si sustine ca are nevoie de timp pentru a repara drumul si a stabili daca acesta e sigur, inainte de a-l inaugura.

In mod normal, circulatia pe loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva ar fi trebuit sa se deschida - cu o intarziere de peste 3 ani - pe data de 12 august.

Pana la urma, insa, pe 14 august s-a inaugurat doar Lotul 4 al soselei, lung de 22,1 kilometri, dintre Ilia si Soimus (judetul Hunedoara).

In schimb, circulatia pe Lotul 3, lung de 21 kilometri, (dintre Ilia si Cosevita) nu a mai fost deschisa. Motivul: Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a sustinut ca societatea care a construit respectivul segment de drum - anume compania spaniola Comsa - nu si-ar fi facut treaba. In consecinta, soseaua nu putea fi inaugurata, din cauza ca era nesigura si ar fi pus in pericol vietile soferilor care urmau sa circule pe ea.

Compania Comsa a reactionat dur, sustinand ca s-a simtit amenintata de institutiile statului roman, care i-au pus, in permananta, piedici in ceea ce priveste constructia autostrazii.

Asociatia Pro Infrastructura a apreciat, in repetate randuri, ca Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva e finalizat inca din august si ca putea fi deschis circulatiei daca nu i-ar fi cautat CNAIR "nod in papura" constructorului.

In context - sub presiunea publica - ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a promis ca in septembrie autostrada se va deschide. Potrivit informatiilor Ziare.com, era vorba despre deschiderea traficului pe autostrada, intre Ilia si Cosevita, cu anumite restrictii de viteza, astfel incat sa se poata face eventuale reparatii la terasamente, sa se intervina pe versanti cu ravene si sa se imbunatateasca sistemul de colectare a apelor pluviale.

Crapatura aparuta pe Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva

Potrivit informatiilor oferite de surse din cadrul CNAIR pentru Ziare.com, marti s-a decoperit in corpul autostrazii o fisura lunga de 15 metri si larga de 1 centimetru. Aceasta fisura porneste din asfalt si coboara in terasament si risca sa se agraveze.

Potrivit CNAIR, in aceeasi zona in care acum a aparut fisura, terasamentul drumului s-a prabusit in 2017 si a avut nevoie de reparatii.

In aceste conditii, intrebarea este: va fi oare nevoie si de aceasta data de lucrari majore la autostrada? Surse din cadrul CNAIR au precizat ca pana si repararea fisurii presupune lucrari importante. In plus, se va face o licitatie pentru alegerea unui expert independent care sa evalueze starea lotului de autostrada si sa stabileasca daca nu cumva mai sunt si alte lucrari de facut.

Iar in aceste conditii, au mai precizat reprezentantii CNAIR pentru Ziare.com, nici nu poate fi vorba despre inaugurarea autostrazii in luna septembrie, asa cum promisese in urma cu cateva zile ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.

Crapatura aparuta pe Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva

Ramane sa vedem cum se va rezolva aceasta problema. Vineri, pe 6 august, CNAIR a incasat garantia de buna executie depusa de Comsa pentru Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva, pentru a folosi banii la anumite reparatii ale drumului. Ulterior, in aceeasi zi, Tribunalul Bucuresti a decis ca, de fapt, CNAIR n-ar trebui sa incaseze banii respectivi pana la solutionarea conflictului pe care il ale cu Comsa la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Astazi, incepand cu ora 13:00, Comisia de Transporturi a Camerei Deputatilor discuta despre modul in care a fost reziliat contractul cu Comsa pentru constructia Lotului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva, in momentul in care lucrarile erau executate in proportie de 99%.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Autostrada Lugoj Deva crapata, #Autostrada Lugoj Deva Comsa, #Asociatia Pro Infrastructura autostrada Lugoj Deva , #autostrada