Studentii bucuresteni, la protestul #sieu: Dezvoltati Romania si dati-ne sansa sa crestem frumos, la noi acasa!

Sambata, 16 Martie 2019, ora 07:20
5098 citiri
Studentii bucuresteni, la protestul #sieu: Dezvoltati Romania si dati-ne sansa sa crestem frumos, la noi acasa!
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Peste 200 de studenti adunati vineri, in Piata Universitatii, s-au alaturat campaniei #sieu, dornici sa puna umarul la constructia tarii pe care si-o doresc. Pret de un sfert de ora, entuziasti, studentii au format, cu trupurile lor, o autostrada simbolica, vie, si au cantat imnul Romaniei. Apoi, le-au transmis guvernatilor ca e timpul sa se apuce de treaba si sa le creeze tinerilor conditii pentru a ramane in tara.

Cu cateva minute inainte de ora 15.00, tinerii protestatari s-au adunat in preajma statuii lui Mihai Viteazu din Piata Universitatii. Au desfasurat un banner de cativa metri, pe care scrisesera ce-ar vrea sa vada in tara: infrastructura, educatie, tehnologie moderna si sistem performant de sanatate.

Ce le-au cerut studentii celor care conduc Romania. Sursa foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Cu putin dupa ora 15.00 - cand zeci de mii de romani din tara si din strainatate, solidari cu cauza #sieu, au intrerupt lucru - studentii s-au aliniat, alcatuind o autostrada simbolica, vie, cu trupurile lor.

Sursa foto:Ziare.com/Alexandru Nistor

Protestul #sieu in imagini. Din Teleorman pana in Mozambic, romanii au spus ca vor autostrazi (Foto&Video)

Ulterior, s-au regrupat, formand un cerc si au intonat imnul Romaniei. La indemnul lui Alin Grigore - presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR) si unul dintre organizatorii actiunii - toti participantii au scandat, iar si iar: "Studentii vor autostrazi!".

La final, avand inca in mana portavocea cu ajutorul careia a coordonat protestul, Alin Grigore a explicat pentru Ziare.com de ce s-au alaturat studentii bucuresteni miscarii #sieu.

Presedintele Uniunii Studentilor din Romania: Poate ca toti purtam o parte din vina! Sa ne implicam, sa cautam solutii!

"Intr-o oarecare masura, avand portavocea, am dat si eu glas protestului de astazi. Dar vocea care s-a auzit n-a fost doar a mea. Consider ca noi toti, cei adunati aici, am fost astazi o singura voce.

Si chiar ma astept ca ceea ce s-a intamplat astazi sa aiba un impact. Nu vobesc numai despre ceea ce am facut noi, studentii, ci despre intreaga actiune din tara si din strainatate.

Si sper ca a fost intr-adevar un semnal de alarma atat pentru Guvern, pentru Parlament si pentru Presedintie. Vrem ca factorii de decizie sa se intrebe ce i-a facut pe toti acesti oameni diferiti sa se solidarizeze si sa protesteze. Si sper ca vor incerca sa gaseasca si solutii, doar pentru asta au fost pusi in functiile respective!

Alin Grigore, presedintele Uniunii Studentilor din Romania. Sursa Foto: Ziare.com/Alexandru Nistror

Eu cred ca vina pentru situatia in care ne gasim e colectiva. S-ar putea sa fie chiar si vina noastra, a societatii civile. Poate ca si noi am stat deoparte in prea multe situatii in care, de fapt, ar fi trebuit sa ne implicam.

Daca am invatat si vom reusi sa ne implicam de acum mai mult, lucrurile ar trebui sa mearga mai bine. Si nu vorbim aici doar despre infrastructura, ci si despre educatie, cultura si asa mai departe.....", a declarat Alin Grigore pentru Ziare.com.

Narcis, student la Informatica: Mi-as vizita parintii mai des, daca drumul pana la ei ar fi mai usor

La protestul #sieu l-am intalnit si pe Narcis Manaila. A venit in Bucuresti acum doi ani, cand a intrat la Facultatea Romano-Americana, unde studiaza Informatica. De atunci, se duce acasa rar din cauza ca drumul e lung si obositor. Asa ca a iesit in strada, alaturi de ceilalti protestatri #sieu, ca sa incerce sa schimbe ceva.

"M-am gandit ca si noi, studentii, facem parte din societate. Si daca nici noi, tanara generatie, nu luam atitudine, atunci cine sa o faca? Doar n-o sa astept sa iasa bunica in strada pentru autostrazi!

In plus, eu sunt direct afectat de faptul ca in Moldova nu sunt autostrazi pentru ca vin din Moldova, de undeva dintre Focani si Tecuci. Cu trenul fac 3 ore si jumatate la dus. Cu masina... nu mai spun, mai ales daca prind aglomeratie!

Narcis Manaila, la protestul #si eu din Piata Universitatii. Sursa foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Va spun ca iti piere si cheful, numai cand te gandesti! Ajung de 3 ori pe an acasa. Nu spun ca daca ar fi autostrada m-as duce la fiecare sfarsit de saptamana. Dar poate ca o data la doua weeekend-uri tot as trece sa imi vad parintii", a declarat Narcis Manaila pentru Ziare.com.

Alexandra, studenta la Biologie: Faceti ceva acum, ca sa putem creste frumos, impreuna!

"Am iesit in strada sa tragem un semnal de alarma. Noi, studentii, vrem o Romanie dezvoltata, care sa ne permita sa ramanem aici. Vrem sa crestem frumos impreuna. Si autostrazile fac parte din aceasta dezvoltare.

Alexandra, studenta la Biologie, la protestul #sieu. Sursa foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

E important dintr-o multime de motive sa avem autostrazi. Conteaza pentru economie, dar conteaza si pentru educatie. E important sa ne putem deplasa usor si in siguranta, sa calatorim, sa facem schimburi de experienta.

Chiar sunt suprinsa de numarul relativ mare de studenti adunati aici si cred ca semnalul nostru nu va ramane fara efect", ne-a declarat Alexandra, studenta in anul II la Facultatea de Biologie din Bucuresti.

Ramane de vazut daca oamenii politici vor tine sau nu cont cerintele studenilor si daca vor incerca macar sa le construiasca acestora o Romanie in care sa merite sa ramana si dupa absolvire.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#protest studenti sieu Piata Universitatii, #protest lispa autostrazi sieu, #protest autostrazi sieu studenti Bucuresti , ##sieu