Stratfor, despre apararea antiracheta din Romania si tara lui Ceausescu

Vineri, 31 Mai 2013, ora 00:06
4142 citiri
Stratfor, despre apararea antiracheta din Romania si tara lui Ceausescu

In perioada Razboiului Rece, Romania a derutat pe toata lumea, iar mult timp dupa ce brutalitatea din alte tari comuniste s-a diminuat, a ramas un stat care folosea niveluri de violenta comparative cel mai bine cu Coreea de Nord a zilelor noastre, este de parere presedintele companiei private de informatii Stratfor, George Friedman.

Nicolae Ceausescu, pe care admiratorii sai l-au numit Geniul din Carpati, a condus Romania cu o irationalitate nemiloasa. Politicile guvernamentale au lasat tara in intuneric si in frig, iar lucruri zilnice care erau disponibile la cativa kilometri in sud, in Bulgaria, erau raritati in Romania, scrie Friedman, pe site-ul agentiei Stratfor.

In acelasi timp, exista si paradoxul care spunea ca Romania era ostila si necooperanta cu sovieticii, Bucurestiul refuzand sa se supuna Moscovei. Rezistenta fata de puterea sovietica reprezenta liberalizare, in mintile occidentalilor, asa cum a fost observata in Ungaria si in Cehoslovacia, insa nu si in Romania; Romania a jucat un joc diferit, continua Friedman.

Pentru Romania, a deveni normal inseamna a deveni parte din Europa si acest lucru inseamna aderarea la Uniunea Europeana si la NATO. Ideea de a nu fi complet acceptat in Bruxelles a creat o neliniste reala la Bucuresti.

Seful Stratfor afirma ca, dupa nebunia lui Ceausescu, romanii au nevoie sa fie europeni, iar indiferent cat de slaba ar fi Europa in prezent, gandul de a fi izolati asa cum au fost odata este de nesuportat.

Friedman precizeaza ca viziunea sa in ce priveste locul Romaniei in lume nu este aceeasi cu cea a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen si cu cea a presedintelui Traian Basescu, amintind despre vizita facuta la Bucuresti si despre intalnirile si discutiile sale cu presedintele roman si cu prim-ministrul Victor Ponta.

Faptul ca romanii recunosc si inteleg slabiciunea celor doua aliante din care face parte tara lor - Uniunea Europeana si NATO - arata ca credinta Romaniei in Europa este una puternica. Insa cea mai mare ingrijorare in prezent pentru liderii romani este reprezentata de dezvoltarea unui sistem de aparare antiracheta in Europa.

Neintelegerile cu Rusia cu privire la instalarea unui sistem antiracheta la marginea estica a Europei starneste ingrijorare in zona central si est-europeana. Potrivit lui Friedman, atat Romania cat si alte tari din regiune au nevoie de suport si asistenta militara substantiale.

Seful Stratfor este de parere ca, daca tara noastra isi doreste legaturi militare mai stranse in SUA, este mult mai importanta rationalizarea regulilor privind investitiile decat apararea antiracheta. Astfel, chiar daca Europa poate parea ca are nevoie de aparare antiracheta, Romania si alte tari care au fost sub ocupatie sovietica au nevoie mai mult de alte lucruri.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Stratfor sistem antiracheta Romania, #Romania aparare antiracheta, #Friedman sistem antiracheta Romania , #antiracheta