Statul a platit despagubiri de sute de milioane de lei pentru proprietati confiscate. Nepotul lui Becali a primit cei mai multi bani

Joi, 11 August 2016, ora 23:11
7297 citiri
Statul a platit despagubiri de sute de milioane de lei pentru proprietati confiscate. Nepotul lui Becali a primit cei mai multi bani
Foto: Arhiva Ziare.com

Statul roman a platit, la inceputul lunii august, despagubiri in valoare totala de 256 de milioane de lei pentru proprietati confiscate in timpul regimului comunist, dupa ce beneficiarii si-au castigat dreptutile litigioase in instanta.

Unele dosare de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) sunt cunoscute si au intrat inclusiv in atentia DNA si a Corpului de control al premierului, scrie Capital.

Corpul de control al premierului a sesizat DNA: Despagubiri supraevaluate acordate de ANRP

Cea mai mare plata s-a facut in contul nepotului lui George Becali, Vasile Geambazi, care a primit in urma cu o saptamana 59,5 milioane de lei de la stat, dupa ce a cumparat drepturi litigioase de la fostii proprietari pentru un teren din judetul Ilfov.

Pe locul doi se afla Steven Ausnit, cu suma de aproape 25,5 milioane de lei. Pe langa bani, Steven Ausnit in varsta de 92 de ani, fiul industriasului interbelic Max Ausnit, a recuperat de la stat si mai multe proprietati. Una dintre ele este un palat din Bucuresti, pe care i l-a vandut lui Gigi Becali.

Si Gimeno Martinez Nuria, sotia lui Robert Ausnit, celalalt fiu al lui Max Ausnit, a primit saptamana trecuta tot aproape 25,5 milioane de lei.

Sumele platite saptamana trecuta au fost stabilite de instanta, iar in momentul in care ANRP primeste o sentinta definitiva este obligata sa o puna in executare, a spus presedintele institutiei, George Baesu.

"Valorile acestor despagubiri sunt mari. Evaluarea poate ridica semne de intrebare. De altfel, au fost investigate atat de DNA, cat si de Corpul de control al premierului. Insa statul nu poate sa intervina la sume. Ele sunt stabilite de judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Iar platile le face Ministerul de Finante, in transe, pentru respectivele dosare, inca din 2013", a aratat Baesu.

Ministerul de Finante a publicat pe site-ul institutiei titlurile de plata, pentru transparenta platilor facute de acest portofoliu.

Anul acesta, Ministerul de Finante a facut plati in valoare totala de "629 de lei cu titlu de despagubiri pentru persoanele carora le-au fost luate abuziv proprietatile". "Mentionam ca astfel de plati se fac constant, de la inceputul anului 2014 pana in prezent", se arata intr-un raspuns al ministerului pentru Capital. Cei de la Finante au subliniat ca aceste sume au fost bugetate inca de la inceputul anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#despagubiri ANRP, #despagubiri proprietati confiscate , #instanta