Sri Lanka: Doi frati islamisti au jucat un rol major in atentatele ucigase

Marti, 23 Aprilie 2019, ora 17:38
6511 citiri
Sri Lanka: Doi frati islamisti au jucat un rol major in atentatele ucigase
Foto: Twitter Sandun Arosha F\'do

Atentatele ucigase din Sri Lanka, unde au murit 320 de oameni, au fost revendicate de organizatia terorista Stat Islamic si dovezile arata ca doi frati islamisti din tara insulara au avut un rol major.

Atacurile au provocat un carnagiu in duminica de Pasti in trei hoteluri de lux si trei biserici, in capitala Colombo si in apropiere, iar autoritatile au atribuit aceasta baie de sange miscarii islamiste locale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) si incearca sa stabileasca daca aceasta a beneficiat de sprijin logistic international, scrie AFP.

Totusi, nu NTJ a revendicat atentatele, ci miscarea jihadista Stat Islamic.

Cei doi frati care s-ar fi numarat printre militantii sinucigasi implicati in atacuri aveau intre 20 si 30 de ani si erau fiii unui instarit comerciant de condimente.

Potrivit politiei, cei doi suspecti, care au murit in atacuri si ale caror nume nu au fost dezvaluite, conduceau o "celula terorista" familiala si jucau un rol cheie in NTJ.

Nu se stie daca cei doi se aflau in contact cu alti kamikaze.

Anchetatorii au refacut traseul celor doi frati.

Sambata, cei doi s-au cazat fiecare in cate o camera din hotelurile de lux Cinnamon Grand si Shangri-La din Colombo, aproape de plaja. A doua zi dimineata, s-au dus in salile unde se servea micul dejun bufet si s-au aruncat in aer, aproape simultan.

Un al patrulea hotel de lux adiacent celor trei atacate se afla de asemenea pe lista obiectivelor vizate de militanti in duminica Pastelui, dar, din motive inca necunoscute, cand cel care ar fi urmat sa comita atacul a coborat, la aceeasi ora, in sala de mic dejun, rucsacul sau incarcat cu explozibil nu s-a detonat.

"Cand s-a produs explozia de la Shangri-La, barbatul respectiv a iesit precipitat din hotel si se stie ca s-a dus la un motel imediat in afara capitalei", a explicat un inalt responsabil din politie care a cerut sa i se pastreze anonimatul.

Incercuit de fortele de ordine la inceputul dupa-amiezii de duminica in suburbia sudica Dehiwala, suspectul s-a aruncat in aer, omorand doi trecatori.

"Imaginile camerelor de supraveghere indica faptul ca toti atacatorii aveau rucsacuri foarte grele in care se aflau se pare dispozitive explozive fabricate pe plan local", a mentionat o alta sursa din politie.

Fortele de ordine au arestat pana acum 40 de oameni in legatura cu atentatele.

Unul dintre cei doi frati s-a inregistrat cu date false la receptia hotelului unde se cazase, dar celalalt si-a scris adresa reala, ceea ce i-a ghidat pe politisti la resedinta familiei lor din Orugodawatta, in nordul capitalei, la doar cateva ore dupa explozii.

"Cand fortele speciale au ajuns acolo, sotia unuia dintre frati a detonat o incarcatura exploziva care a ucis-o impreuna cu cei doi copii ai sai", a relatat un responsabil al politiei. Trei membri ai comandoului fortelor speciale au murit de asemenea in urma acestei deflagratii, care a dus la prabusirea unui plafon.

"A fost o celula terorista operata in familie. Fratii aveau banii si motivatia necesare. Ei conduceau celula si se presupune ca influentau si restul familiei", a indicat un anchetator.

Mai multi membri ai respectivei familii se afla in acest moment in custodia politiei. Ancheta incearca sa stabileasca daca a existat o influenta externa in radicalizarea lor si cum au ajuns cei doi tineri proveniti dintr-o familie instarita sa comita atentate.

"Elementele de care dispunem pana in acest moment arata ca acestia isi informasera rudele apropiate cu privire la ce se pregateau sa faca", a declarat o alta sursa din politie citata de AFP. "Se pare ca au fost inspirati de grupuri teroriste straine, dar nu este clar in ce masura aveau legaturi directe cu acestea", a adaugat sursa.

Viceministrul srilankez al apararii Ruwan Wijewardene a declarat marti in parlament ca primele concluzii ale anchetei indica faptul ca atacurile au fost comise ca represalii la recentul masacru de la moscheea din Christchurch, din Noua Zeelanda.

Cu zece zile in urma, politia fusese alertata ca NTJ pregateste atentate sinucigase impotriva unor biserici si a ambasadei Indiei la Colombo, iar dupa atacurile de duminica in tara s-a declansat o polemica legata de faptul daca autoritatile au luat sau nu masuri preventive adecvate, aminteste AFP.

Citeste mai multe detalii despre atacurile din Sri Lanka:

Atentatele din Sri Lanka: Politia a gasit 87 de detonatoare intr-o autogara, guvernul decreteaza stare de urgenta

Miliardarul care detine brandul de imbracaminte Asos si-a pierdut 3 copii in atentatele din Sri Lanka

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Sri Lanka atentat Stat Islamic , #Sri Lanka