Sorin Alexandrescu, fostul sef al Antena Group, a iesit din inchisoare dupa ce a beneficiat de prevederile recursului compensatoriu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 12:01
13323 citiri
Sorin Alexandrescu, fostul sef al Antena Group, a iesit din inchisoare dupa ce a beneficiat de prevederile recursului compensatoriu
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Fostul sef al Antena Group, Sorin Alexandrescu, condamnat la 4 ani si 6 luni de inchisoare pentru santaj, a fost eliberat conditionat pentru ca a avut o conduita exemplara in penitenciar si pentru ca a beneficiat de 138 de zile castig in baza Legii recursului compensatoriu.

In plus, procurorii nu au contestat decizia de liberare conditionata, din 19 iunie 2019, a Judecatoriei Sectorului 5, potrivit portalului instantelor.

Sorin Alexandrescu a fost incarcerat in iunie 2017, ca urmare a condamnarii sale de catre Inalta Curte la 4 ani si 6 luni de inchisoare, pentru ca in 2013 l-a amenintat si santajat pe administratorul companiei RCS&RDS cu o campanie media negativa.

In acelasi dosar, Camelia Voiculescu a fost condamnata la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, iar Dan Voiculescu a fost achitat.

Motivarea instantei

Potrivit motivarii instantei, executarea pedepsei a inceput la data de 28 iunie 2017 si urma sa expire in termen la 3 august 2021, deoarece s-a scazut arestul preventiv de 146 de zile, din care 138 de zile in compensare conform Legii nr. 169/2017.

Pedeapsa pe care o executa Alexandrescu este egala cu 1.644 de zile, iar pentru a deveni propozabil in vederea liberarii conditionate, el trebuia sa execute fractia de 2/3 din cuantumul pedepsei, adica 1.096 zile.

La 5 iunie el avea executate 708 zile, la care s-au adaugat alte aproape 300 de zile castigate in urma prestarii muncii sau executate in arest preventiv.

Asa ca, pe 5 iunie 2019, Comisia de liberare conditionata de la Rahova a propus, in unanimitate, liberarea conditionata a lui Sorin Alexandrescu, avand in vedere faptul ca "a avut un comportament corespunzator, nu a fost sanctionat disciplinar, a participat la programe educationale si activitati lucrative, a fost recompensat, nu figureaza cu antecedente penale si a mentinut legatura cu mediul suport."

A primit 16 permisii din penitenciar

"Instanta retine faptul ca petentul nu a fost niciodata sanctionat disciplinar, in schimb a fost recompensat de numarate ori, ultimele 16 recompense constand in permisii de iesire din penitenciar de cate o zi, fara a exista incidente sau eventuale incalcari ale masurilor si obligatiilor impuse. "

Judecatorii motiveaza ca fostul sef al Antena Group a staruit in munca, a fost disciplinat si a dat dovezi temeinice de indreptare, depunand toate eforturile necesare pentru a dovedi ca si-a insusit scopul pedepsei aplicate si ca poate fi investit cu incredere si reintegrat in societate anterior executarii la termen a acesteia.

"Este adevarat ca, date fiind educatia si statutul social ale persoanei condamnate, comportamentul adecvat adoptat reprezinta o stare de normalitate, dovada in acest sens fiind inclusiv natura si scopul infractiunii comise, care face parte din asa numita categorie a infractiunilor gulerelor albe (white-collar crimes).

Cu toate acestea, retinem ca dispozitiile legale citate cu privire la conditiile liberarii conditionate, indeosebi conditiile disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, se aplica in mod corespunzator fiecarui condamnat, cu luarea in considerare a circumstantelor personale in fiecare caz in parte, nefiind insa permis sa se faca discriminare intre persoanele condamnate", motiveaza Judecatoria Sectorului 5.

Instanta are convingerea ca perioada executata pana in prezent este suficienta pentru a-si atinge scopul, conchid magistratii.

A cerut regim inchis

In fata magistratilor, Sorin Alexandrescu a povestit ca a cerut agentilor de la Rahova sa-si execute pedeapsa in regim inchis.

Motivele: "din cauza faptului ca a lucrat 7 ani in mass-media, iar institutia pe care a condus-o a realizat numeroase anchete jurnalistice, in urma carora foarte multi oameni care au facut obiectul acelor anchete se afla inca in penitenciare, existand nenumarate situatii in care a fost agresat, diferite persoane incercand sa il provoace, motiv pentru care a dorit sa evite orice urma de conflict.

Administratia locului de detentie cunoaste aceste aspecte, mai multe dintre aceste persoane aflandu-se in prezent la regim semi-deschis, care este mult mai permisiv din punctul de vedere al circulatiei persoanelor si raportat la securitatea pe care o au detinutii. Fata de aceste considerente, desi nu i-a fost usor, a solicitat sa execute pedeapsa in regim inchis."

Procurorul, de acord cu eliberarea

Reprezentantul Ministerului Public a solicitat admiterea cererii de liberare conditionata, apreciind ca Alexandrescu si-a executat fractia obligatorie, a dat dovada de staruinta in munca, respectiv 242 de zile din cele executare fiind castigate ca urmare a muncii prestate.

Procurorul a explicat ca acesta a dat dovada si de un comportament corespunzator in penitenciar, fiind recompensat pentru acest lucru, a participat la un numar substantial de activitati educative, "iar profilul conturat petentului nu evidentiaza un potential infractional crescut".

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Sorin Alexandrescu eliberat conditionat, #Sorin Alexandrescu Dan Voiculescu, #Sorin Alexandrescu Rahova , #magistrati