Sefa Inaltei Curti reactioneaza dupa ce Basescu a spus ca ii "e sila" sa o sune

Autor: Ana Ilie
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 08:53
13648 citiri
Sefa Inaltei Curti reactioneaza dupa ce Basescu a spus ca ii "e sila" sa o sune
Foto: Digi 24

Livia Stanciu, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, i-a raspuns, marti dimineata, fostului presedinte Traian Basescu, care a declarat ca nu o suna "din sila".

Basescu nu o suna pe sefa ICCJ "de sila"

Livia Stanciu a apreciat ca atacul lui Traian Basescu prejudiciaza imaginea Romaniei si a subliniat ca nu se va lasa intimidata de declaratii politice.

"Foarte rar, si vorbesc in nume personal, m-as lasa intimidata de reactii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfasoara judecatorul Livia Stanciu", a subliniat presedintele ICCJ.

Stanciu a admis ca Basescu a avut in trecut pozitii compatibile cu activitatea sistemului judiciar in calitate de presedinte: "Am admirat pozitiile presedintelui Basescu din acea perioada cand reactiile pe care le-a avut vizavi de sistemul judiciar le-am apreciat ca fiind corecte, pentru ca de multe ori in ultimii ani au fost reactii compatibile cu judecatorii supremi".

Insa, spune aceasta, in ultimele zile, "aceste atacuri nu fac altceva decat sa ne descalifice, sa pierdem din ce in ce mai mult in credibilitate ca tara si la acest lucru ar trebui sa se gandeasca cei care isi exprima puncte de vedere cu privire la activitatea magistratilor".

Livia Stanciu a precizat ca afirmatia pentru care a atacat-o Basescu a fost facuta in urma cu doi ani si scoasa din context de presa. "Nu este pentru prima data cand sunt scoase din context afirmatii facute de presedintele ICCJ (...) S-a spus in presa ca presedintele ICCJ a sustinut ca va fi alaturi de DNA. Dragii mei, am spus ca vom fi partenerii DNA in lupta impotriva fenomenului coruptiei. Faptul ca nu a fost prezentata in integralitate aceasta fraza a dat posibilitatea unor oameni mai putin bine intentionati sa faca interpretari".

"V-as intreba pe dumneavoastra si pe orice cetatean de rand, si in sensul acesta trebuie interpretate, o justitie toleranta cu coruptia si coruptii s-ar bucura de increderea cetatenilor? Judecatorul, daca in urma analizarii tuturor probelor, ajunge la concluzia ca persoana se face vinovata, un judecator care nu e tolerant cu coruptia nu trebuie sa fie tolerant cu persoana", a continuat Livia Stanciu.

Presedintele Inaltei Curti a mai aratat ca "toate institutiile statului, cu deosebire cele din sistemul judiciar, au obligatia de a mentine, sustine, intari institutiile statului, precum DNA, in combaterea coruptiei. DNA a fost creata pentru a proteja societatea impotriva celei mai perfide forma de criminalitate, coruptia".

Fostul presedinte Traian Basescu a dezvaluit de ce nu ii suna pe Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, Florian Coldea, directorul adjunct al SRI, si Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru a le semnala derapajele pe care le observa in Justitie.

Intrebat de jurnalistul Ion Cristoiu, intr-o emisiune la B1 TV, de ce nu ii suna pe acesti trei oameni pentru a-si spune punctul de vedere si a le cere o explicatie in legatura cu arestarile abuzive, Basescu a raspuns: "Pot sa va spun ca de sila?". Cei trei s-ar face vinovati de un "mod ravasit de a face justitie", "fara respect pentru cel care nu este condamnat". Basescu a adaugat ca nu exclude "posibilitatea sa se creeze condamnari nedrepte".

"Pentru ca ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie. Pentru ca am primit lectia de la Nitu (procurorul general - n.red.), la care sunasem pentru cu totul altceva. Aveam o problema de clarificat cu el, n-avea legatura cu dosarul Nana. Secretara mi-a spus ca nu se poate (vorbi cu el - n.red) ", a lamurit fostul sef de stat.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#Livia Stanciu raspuns Basescu, #presedinte ICCJ Basescu , #justitie