Salariatii din industria Apararii protesteaza la usa lui Dancila: N-ati facut nimic din tot ce ne-ati promis! Va deranjam si vreti sa ne desfiintati!

Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 13:13
3712 citiri
Salariatii din industria Apararii protesteaza la usa lui Dancila: N-ati facut nimic din tot ce ne-ati promis! Va deranjam si vreti sa ne desfiintati!
Foto: captura video Facebook/Epoch Times Romania

Peste 100 de salariati din industria Apararii protesteaza in fata Guvernului, acuzand Cabinetul Dancila ca - in ciuda promisiunilor repetate - nu face nimic pentru a salva fabricile romanesti de armament. Ba dimpotriva, actuala guvernare pare mai degraba hotarata sa ingroape intreaga industrie autohtona de profil, sustin protestatarii.

Liderii sindicali ai salariatilor sustin ca, in mod normal, 30% dintre comenzile pe care le au cele 15 unitati de productie din subordinea societatii Romarm (detinuta de Ministerul Economiei) ar trebui sa vina de la Ministerul Apararii Nationale (MApN).

"In schimb, in acest an, doar 2,4% dintre comenzi au venit de la MApN", a declarat unul dintre liderii sindicali, citati de Epoch Times. In aceste conditii, fabricile de armamanet au doar doua solutii pentru a supravietui: fie produc pentru export (ceea ce e dificil, din cauza tehnologiei invechite cu care lucreaza - n.red.), fie incearca sa confectioneze diverse bunuri pentru industria civila.

Din pacate, insa, cu cateva exceptii, companiile de armamant functioneaza cu anii in pierdere.

Protestatarii din industria Apararii, in Piata Victoriei. Foto: Epoch Times Romania

Prezent la protest, presedintele Sindicatului de la Uzina Mecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, a declarat ca i se pare de neinteles faptul ca Guvernul nu reuseste sa gaseasca solutii pentru revigorarea industriei autohtone de armamanet.

"Eu vreau sa spun un singur lucru: doua ministere, cel al Economiei si cel al Apararii - care fac parte din acelasi guvern si au aceeasi coloratura politica - n-au ajuns pana la acest moment sa stea la aceeasi masa si sa isi defineasca un program pe 10-15 ani, asa cum fac toate tarile din lume, in asa fel incat industria sa vina sa sustina programul MApN.

Iar din programul de guvernare nu s-a indeplinit nimic din ceea ce priveste indistria de aparare", a declarat Bucuroiu, citat de Epoch Times.

Ioan Neagu, un alt lider sindical prezent la protest, spune ca au trecut deja ani buni de cand statul promite revigorarea industriei, fara insa a ridica un deget pentru a face ceva in acest sens.

Ioan Neagu, lider sindical. Foto: Epoch Times Romania

"Mai au un pic si isi ating scopul: ne vom autodesfiinta, din lipsa de comenzi. Statul nu intervine ca sa pastreze specialistii, tineret nu vine din urma, tehnologie performanta si conditii de munca nu sunt sa stai pe piata, la export.

Eu cred ca ii incurcam pe foarte multi", a declarat Ioan Neagu.

Liderul sindical a sustinut ca, la precedenta intalnire cu Cabinetul Dancila, premierul si ministrii le-au promis sindicalistilor ca vor rezolva toate problemele. Cu toate acestea, pana astazi nu s-a rezolvat nimic.

Printre altele, sindicalistii cer mai multe comenzi de la stat pentru fabricile de armament, o politica de salarizare similara cu cea din constructii si IT, dar si o mai buna administrare a industriei romanesti de armamanent.

Maine, manifestatiile se vor relua la Guvern. Potrivit sindicalistilor, actiunile de protest vor continua si in saptamanile urmatoare, in cazul in care Guvernul nu va lua masuri pentru sprijinirea industriei romanesti de armament.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#protest sindicale industria Apararii Viorica Dancila, #protest Guvern Viorica Dancila, #proteste Guvern , #proteste
Comentarii