Romania sub zapada: drumuri si scoli inchise, localitati fara curent

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 23:37
16422 citiri
Romania sub zapada: drumuri si scoli inchise, localitati fara curent
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a intrat din nou sub atentionarea meteorologilor, ninsoarea si viscolul perturband traficul rutier si lasand mai multe localitati fara curent.

Mai multe drumuri nationale din judetele Vaslui, Buzau si Vrancea sunt inchise vineri din cauza viscolului care troieneste zapada. Mai mult, in jurul pranzului, a fost blocat si E85 in Vrancea. Totodata, aproape o suta de scoli sunt inchise din cauza zapezii.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE situatia din tara:

22:40 - Codul galben de viscol si ninsori ar putea fi prelungit pana sambata, dupa ora 14:00, dar pe o arie mai restransa, potrivit ANM, in conditiile in care viscolul ar putea continua pana duminica, in prima parte a zilei.

22:25 - Dispeceratul CNADNR informeaza ca, la aceasta ora, circulatia rutiera este intrerupta, din cauza zapezii si viscolului, pe urmatoarele drumuri nationale:

- DN 11A (Int DN 2 cu DN 11A- int DN 11A cu DN 24)

- DN 2 (Tisita-Adjud)

- DN 22 (Ramnicu Sarat-Baile)

- DN 23 (Focsani - Nanesti)

- DN 23A (Gologanu - Ciorasti)

- DN 23B (Maicanesti-Ciorasti)

- DN 24 (Tisita - Tecuci- lim jud Galati - Crasna)

- DN 24A (Murgeni - Husi)

- DN 24B (Husi-Vama Albita)

- DN 24D (Barlad - Int. DN 24D cu DN 26)

- DN 25A (Hanu Conachi - Nanesti)

- DN 26 (lim jud Galati - Murgeni)

- DN 2F (Lim jud. Bacau - Vaslui)

- DN 2L (Tisita - Satu Nou)

- DN 2M (Focsani - Odobesti)

- DN 2N (Bogza - Dumbraveni)

De asemenea, drumurile cu circulatia ingreunata sunt:

- DN 2 (Buzau-Focsani-Tisita)

- DN 23 (Nanesti - Maicanesti)

- DN 24 (Barlad - Iasi)

- DN 24A (Barlad - Husi)

- DN 28 (Tomesti - Albita)

- DN 28A (Pascani - Motca)

21:10 - Vicepremierul Liviu Dragnea a comunicat, de la Palatul Victoria, un nou bilant al localitatilor si drumurilor afectate de caderile de zapada.

"Localitati fara energie electrica - erau peste 60, la aceasta ora mai sunt 11 in 4 judete. Echipele de interventie lucreaza, speram ca in orele urmatoare sa se reconecteze.

Cai de comunicatie rutiera: am preferat sa prevenim persoane blocate in trafic, s-au luat decizii pe plan local si tronsoanele de drum national sau judetean. Unde s-a ajuns la concluzia ca viscolul este prea puternic si riscul este prea mare s-au inchis. O parte s-au deblocat, la restul se lucreaza", a declarat Dragnea.

"Pana acum ati tinut lucrurile sub control, sper sa o faceti in continuare", le-a spus vicepremierul reprezentantilor autoritatilor implicate.

20:00 - Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca, potrivit structurilor teritoriale de politie, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, traficul greu este restrictionat pe urmatoarele tronsoane de drumuri nationale:

- DN2 Obrejita - Tisita (judetul Vrancea), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone;

- DN23 Nanesti - Maicanesti (judetul Vrancea), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone;

- DN28A Pascani - Motca (judetul Iasi), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone;

- DN24 Barlad - Iasi, restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone;

- DN24A Barlad - Murgeni (judetul Vaslui), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone;

- DN24B Crasna - Albita (judetul Vaslui), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone;

- DN28 Tomesti (judetul Iasi) - Albita (judetul Vaslui), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone.

19:40 - Monitorul de Vrancea anunta ca Miron Cozma este blocat in nameti, la Doaga. O persoana a sesizat autoritatile ca este blocata pe drumul DN 24 Tisita-limita judet Galati, in zona Doaga. Aceasta a precizat ca este impreuna cu alte 20 de persoane, printre care si Miron Cozma. Oamenii se deplasau intr-un microbuz si cinci autoturisme.

Reprezentantii Sectiei de Drumuri Nationale au trimis o autofreza si un autogreder in ajutorul celor blocati.

18:45 - Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca, la aceasta ora (18:45), circulatia rutiera este intrerupta, din cauza zapezii si viscolului, pe urmatoarele drumuri nationale:

- DN22 Ramnicu Sarat - Baile (judetul Buzau)

- DN23A Gologanu - Ciorasti (judetul Vrancea)

- DN23B Maicanesti - Ciorasti (judetul Vrancea)

- DN2N Bogza - Dumbraveni (judetul Vrancea)

- DN11A Barlad (judetul Vaslui) - Podul Turcului (judetul Bacau) - Adjud (judetul Vrancea)

- DN24D Barlad (judetul Vaslui) - Tulucesti (judetul Galati)

- DN26 Murgeni (judetul Vaslui) - limita judetul Galati

- DE581 Tecuci - Tisita (judetul Galati)

- DN25A Fundeni - Focsani (judetul Galati)

- DN2 Tisita - Adjud (judetul Vrancea)

- DN23 Focsani - Nanesti (judetul Vrancea)

- DN24 Tisita - limita cu judetul Galati (judetul Vrancea)

- DN2L Tisita - Panciu (judetul Vrancea)

- DN24A Murgeni - Husi (judetul Vaslui)

- DN24 Barlad - Tutova (judetul Vaslui)

- DN2F Vaslui - limita cu judetul Bacau.

Nu sunt inchise aeroporturi si porturi maritime sau fluviale si nu sunt semnalate probleme deosebite in traficul feroviar.

18:15 - Doua ATV-uri cu senile, de la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta (ISU) Calarasi si Buzau, au ajuns vineri in Vrancea, potrivit Monitorul de Vrancea. ATV-ul de la ISU Buzau se indreapta spre Bordeasca Veche pentru a prelua o batrana care are probleme respiratorii. Femeia va fi dusa la Dumbraveni, de unde va fi preluata de o masina a Serviciului de Ambulanta Judetean.

ATV-ul de la ISU Calarasi a ajuns in localitatea Bogza, comuna Sihlea, de unde a preluat doua persoane care au nevoie de dializa. Si aceste persoane vor fi transportate pana la Dumbraveni, de unde vor fi preluate de o echipa a BGS.

18:10 - Sute de masini sunt blocate in bariera Marasesti, de la iesirea din Focsani spre Garoafa, dar si la Tisita. Majoritatea celor blocati sunt din alte judete, respectiv Bacau, Galati sau Neamt. Oamenii spun ca sunt blocati de dimineata.

17:00 - Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, face apel la cetateni sa respecte legea si sa-si deszapezeasca trotuarele.

"Municipalitatea face apeluri repetate catre toti proprietarii, fie ei persoane particulare, agenti economici si chiar institutii publice sa-si faca datoria fata de comunitate si sa fie alaturi de echipele Primariei in actiunile de deszapezire. Municipalitatea face apel si catre conducatorii auto sa fie intelegatori cu ehipele si utilajele aflate la strada si sa colaboreze pentru ca actiunile de deszapezire sa nu fie intarziate", se arata intr-un comunicat al primariei Iasi.

"Avand in vedere conditiile meteorologice deosebite pentru acest sfarsit de saptamana, cand au fost anuntate ninsori abundente si intensificari ale vantului, primarul Gheorghe Nichita a cerut membrilor Comandamentului de iarna fermitate in ceea ce priveste actiunile de deszapezire de pe raza municipiului Iasi. In aceeasi ordine de idei, atat Politia Locala, cat si inspectorilor municipalitatii cu atributii de control li s-a cerut sa fie in teren pentru a pune in aplicare prevederile HCL 172/2002, privitoare la obligatiile persoanelor fizice si juridice de a indeparta zapada de pe zonele pe care le au in administrare", se arata in text.

16:50 - Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Catalin Chiper, a prezentat situatia din judetele aflate sub cod galben si cod portocaliu de ninsori si viscol.

Potrivit reprezentantului MAI, nu sunt autovehicule blocate in trafic, ci oprite in vederea protejarii participantilor la trafic. 26 localitati sunt fara curent electric. 15 drumuri nationale si 32 drumuri judetene au probleme din cauza viscolului. Bara Sulina ramane inchisa, si, la fel, la punctul de trecere a frontierei de la Albita se mentine restrictia la masinile cu tonajul mai mare de 3,5 tone.

In judetul Vaslui au fost inchise 67 de unitati de invatamant.

16:30 - Un comunicat CNADNR arata care erau drumurile cu circulatia intrerupta, la ora 16:00, din cauza ninsorii abundente insotita de viscol:

- DN 11A

- DN 2 Tisita-Adjud

- DN 22 Ramnicu Sarat-Baile

- DN 23 Focsani - Nanesti

- DN 23A Gologanu - Ciorasti

- DN 23B Maicanesti-Ciorasti

- DN 24 Tisita - Tecuci - lim. jud. Vaslui

- DN 24A Murgeni - Husi

- DN 24D BARLAD - Int. DN 24D cu DN 26

- DN 25A Hanu Conachi - Nanesti

- DN 26 lim. jud. Galati - Murgeni

- DN 2L Tisita - Satu Nou

- DN 2N Bogza-Dumbraveni

CNADNR da asigurari ca, in momentul opririi viscolului, se vor lua masuri pentru restabilirea circulatiei.

16:00 - Trenurile de calatori ajung in garile din Focsani, Marasesti si Adjud cu intarzieri de 30 de minute.

15:45 - In Iasi, patru drumuri judetene sunt blocate de zapada si viscol. Nu se circula pe DJ 244 F Grozesti - Bohotin, pe DJ 281 Sticlarie - Siretel - Lespezi, pe DJ 280 Strunga - Oteleni si pe DJ 246 Tibanesti - Tansa - Dagata.

15:30 - Centrul INFOTRAFIC al Politiei Romane informeaza ca traficul rutier este inchis pe DN24, intre localitatile Barlad si Tutova din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

14:43 - Meteorologii au actualizat avertizarea de tip cod galben de ninsori. Astfel, ninsorile se muta in sud.

Potrivit ANM, de vineri seara, ora 20:00 pana sambata, la ora 14:00, ninsorile se vor muta treptat si vor cuprinde tot sudul tarii.

14:30 - Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Catalin Chiper, a anuntat ca la aceasta ora 38 de drumuri sunt blocate. Este vorba de 16 drumuri nationale si de 22 de drumuri judetene.

14:00 - La aceasta ora, 15 localitati nu au energie electrica: in Buzau: Rusetu, Izvoru-Tisau, Vadu-Pastii, Balta Alba, Boldu, CA Rosetti, Cilibia, Valcelele, Ziduri , Ramnicelu (aproximativ 33.000 persoane, 7000 abonati); in Braila: Magureni; in Vrancea: Satu Nou, Ramniceni, Slobozia-Botesti; in Covasna: Cernatul de Jos

13:15 - Potrivit datelor transmise de inspectoratele scolare judetene, vineri, 25 ianuarie, pana la ora 13:00, 96 de unitati de invatamant din patru judete sunt afectate de conditiile meteorologice nefavorabile, potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei, remis Ziare.com.

Astfel, in judetele Vaslui si Galati, cursurile au fost suspendate in 66, respectiv 25 de scoli, in timp ce in judetele Bacau si Iasi s-a decis suspendarea activitatii in 5 unitati scolare (Bacau - 1, Iasi - 4). Numarul total de elevi si prescolari aflati in situatia de a nu frecventa cursurile vinei este de 10.113.

12:37 - Traficul este oprit pe sapte drumuri nationale si 11 drumuri judetene. E 85 a fost inchis din cauza zapezii, a precizat Catalin Chiper.

12:30 - Punctul de frontiera Albita a fost deschis, insa se circula in conditii de iarna, a anuntat secretarul de Stat din Ministerul Afacerilor Interne, Catalin Chiper.

12:15 - Peste 100 de scoli din Moldova sunt inchise din cauza viscolului, potrivit Digi 24.

12:09 - Pe domeniul aerian, din cauza conditiilor meteorologice, au existat mici probleme la aterizare pe aeroporturile din Iasi si Cluj Napoca. In momentul de fata, nu exista aeroporturi inchise si se opereaza normal, in conditii de iarna, potrivit Ministerului Transporturilor.

11:44 - In ceea ce priveste domeniul naval, MT informeaza ca exista doar o cale navigabila inchisa, respectiv Bara Sulina din cauza vantului. Nu exista porturi inchise pentru navigatie sau nave blocate.

11:40 - Circulatia feroviara se desfasoara in conditii de iarna pe raza judetelor afectate de vremea nefavorabila, in prezent nefiind linii inchise si nici trenuri blocate, a comunicat vineri Ministerul Transporturilor.

Compania Nationala de Cai Ferate CFR S.A. recomanda publicului calator ca inainte de efectuarea calatoriei sa solicite informatii despre eventualele intarzieri care se pot inregistra in traficul feroviar din cauza vremii nefavorabile, la statiile si agentiile CFR din Bucuresti si din tara, la telefon 021/9521.

11:03 - Cursurile din 26 de scoli din Galati sunt suspendate, conform B1 Tv.

10:57 - MAI anunta ca sunt 28 de localitati fara energie electrica: (Buzau: Merei, Pietroasele, Posta Calnau, Robeasca, Sageata, Tintesti, Izvoru-Tisau, Vadu-Pastii, Amaru, Balta Alba, Blajani, Boldu, Breaza, CA Rosetti, Cilibia, Cochirleanca, Largu, Luciu, Valcelele, Zarnesti, Ziduri (aproximativ 33.000 persoane, 7000 abonati); Braila: Drobu, Magureni, Jirlau; Vrancea: Satu Nou, Ramniceni, Slobozia, Botesti.

10:36 - La aceasta ora, 11 drumuri sunt inchise din cauza ninsorii.

10:33 - "La aceasta ora actionam cu 952 de persoane si 731 de utilaje", a adaugat secretarul de stat.

10:30 - Circulatia navelor maritime la bara Sulina este inchisa, vineri, a anuntat secretarul de Stat din Ministerul Afacerilor Interne, Catalin Chiperi.

09:55 - Un autocar la bordul caruia se afla 15 copii este blocat de cinci ore, inainte de Vama Albita. Autocarul se indrepta spre Republica Moldova.

09:35 - La aceasta ora, 33 de localitati sunt fara energie electrica, potrivit Antena 3.

09:31 - Presedintele CJ Buzau Cristian Bigiu a declarat, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca doar in judetul sau sunt 13 localitati sunt fara curent electric.

09:23 - In judetul Bacau, DN11a este blocat in zona Podul Turcului, iar la Moinesti un transformator este avariat. Prefectul de Bacau a anuntat ca situatia va fi rezolvata pana la ora 14:00.

09:09 - In cadrul comandamentului de iarna, ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat ca blocajul preventiv al drumurilor este esential si ca Politia Rutiera trebuie sa actioneze preventiv.

"S-a discutat la Vaslui de o saptamana sa se trimita o freza si nu s-a trimis. Buzaul, Braila si zona de curbura vor trebui, de asemenea, ajutate cu utilajele necesare, cu material antiderapant. Nu se intrevede o situatie ca cea de acum 2-3 saptamani, dar trebuie sa fim pregatiti. Cele 1.329 sanctiuni date de Politia rutiera demonstreaza indisciplina soferilor. Cerem Politiei rutiere sa nu dea dovada de mila. Dintre cele 1.329 sanctiuni, numai una a fost pentru lipsa anvelopei de iarna", a spus Radu Stroe.

09:02 - 26 de localitati sunt, la aceasta ora, nealimentate cu energie electrica, potrivit Antena 3.

08:39 - Directorul general al ANM, Ion Sandu, a anuntat ca Administratia Nationala de Meteorologie va emite mai multe avertizari in acest weekend. Astfel, de vineri seara, de la ora 20:00, pana sambata dimineata la ora 04:00, vor fi sub cod galben de vant puternic judetele Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Giurgiu si Teleorman. De asemenea, codul galben va viza si sudul judetelor Dambovita, Arges si Prahova.

In jurul orei 04:00, sambata dimineata, va urma inca un cod galben pentru Mehedinti, Dolj, Olt, Muntenia si Doborgea, pana la Vrancea si Galati, a precizat Ion Sandu.

Totodata, de sambata de la ora 14:00, pana duminica dimienata, vor fi sub cod galben de vant puternic Munteania si Dobrogea si codul incepe sa urce din nou in Moldova pana la Vaslui si Galati. Exista posibilitatea ca intre orele 14:00 sambata si pana duminica dimineata, Vrancea si Buzau sa intre din nou sub cod portocaliu, a adaugat seful ANM.

08:37 - "Constat ca toata lumea este la treaba, ca intalnirile de zilele trecute au avut efect, va cer sa va faceti datoria mai ales in judetele afectate. Cerem prefectilor din judetele apropiate celor afectate sa colaboreze si sa sprijine, cand sunt solicitari. Anunt judetul Vaslui ca s-a vorbit la Harghita si va fi trimis un senilat", a spus vicepremierul Liviu Dragnea la comandamentul de iarna de la Guvern.

08:35 - Nu exista nicio persoana bocata in trafic, nicio persoana disparuta, nu sunt autovehicule abandonate in trafic sau localitati izolate, a anuntat vicepremierul Liviu Dragnea.

08:30 - Comandamentul de iarna, condus de vicepremierul Liviu Dragnea, s-a reunit la Palatul Victoria.

08:17 - Sapte drumuri natinoale din mai multe judete ale tarii sunt inchise vineri dimineata din cauza ninsorilor si a viscolului. Situatia cea mai grea este pentru locuitorii din Vrancea, Buzau, Vaslui si Bacau.

Drumurile inchise sunt: DN 11A (Podul Turcului - Barlad), DN 22 (Ramnicu Sarat-Baile), DN 23A (Gologanu), DN 23B (Maicanesti), DN 24B (Husi - Albita), DN 2N (Caiata) si DN 11A (ADJUD - BARLAD).

08:10 - 15 localitati au ramas fara curent electric, potrivit Antena3.

07:55 - Vama Albita a fost inchisa. Toate autovehiculele care vin din Republica Moldova sunt oprite la Vama Albita. Totodata, intre Husi si Albita nu este permis accesul niciunul autovehicul. Vizibilitatea este aproape de zero, tocmai de aceea nu se poate interveni pentru a curata drumul.

07:00 - Potrivit centrului INFOTRAFIC, se circula in conditii de iarna in judetele Brasov, Buzau, Vrancea, Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi, Alba, Sibiu si Cluj.

Autoritatile actioneaza cu utilaje de deszapezire si de imprastiere a materialului antiderapant, insa pe drumurile inchise munca lor este in zadar, viscolul punand in cateva secunde zapada la loc pe carosabil.

06:50 - Sunt inchise urmatoarele drumuri nationale: DN24B Husi - Albita, in judetul Vaslui, DN22 Ramnicu Sarat - Baile, in judetul Buzau, DN23A Gologanu - Ciorasti in judetul Vrancea, DN23B Maicanesti - Ciorasti in judetul Vrancea si DN2N Bogza - Dumbraveni in judetul Vrancea.

Avertizari cod portocaliu si galben de zapada si viscol in jumatate de tara

Mai bine de un sfert de tara se afla, vineri, sub avertizari cod galben si portocaliu, pana la ora 14:00, fiind asteptate intensificari ale vantului, precipitatii abundente si viscol. Vor fi ninsori si in partea de vest, nord-vest si centru a tarii, izolat mai consistente in Transilvania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#drumuri blocate zapada, #deszapezire drumuri inchise, #scoli inchise viscol , #zapada