Romania la prima zapada: Sute de mii de oameni in bezna, frig si fara apa potabila. Sau blocati ore intregi pe sosele si in trenuri

Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 22:55
13074 citiri
Romania la prima zapada: Sute de mii de oameni in bezna, frig si fara apa potabila. Sau blocati ore intregi pe sosele si in trenuri
Foto: Facebook / IGSU

Caderile masive de zapada, viscolul si vantul puternic au afectat 16 judete ale tarii, dar si Capitala.

Au cazut copaci, trenurile au ramas blocate in camp si masinile pe drumuri inzapezite, zeci de localitati au ramas fara curent si au avut loc multe accidente.

Zeci de mii de oameni sunt sever afectati de vremea rea. Din cauza ca retetele de intalta tensiune au cedat, oamenii isi vor petrece noaptea in frig si bezna.

Din pacate, cel putin pana luni seara, parte din tara ramane sub avertizare de vereme rea. Mai exact, in Prahova, Arges si Dambovita la cota 1800 de metri, va fi cod portocaliu de viscol si ninsoare, pana pe 17 decembrie, la ora 20.00. In plus, in Moldova - in judetele Vaslui, Bacau, Botosani, Neamt si Iasi - e cod galben pana luni la ora 20.00. Motivul: lapovita care va cadea risca sa se transforme in polei, punandu-i in pericol pe soferi si pe pietoni.

Ziare.com v-a informat, pe larg, in format LIVE TEXT, despre zonele cele mai afectate de vremea rea de duminica, dar si despre masurile luate de autoritati:

22:54 - Defileul Jiului a fost inchis din cauza ca in zona s-au produs, duminica seara, mai multe mici avalanse.

"Defileul Jiului (adica DN 66 - n.red.) a fost inchis incepand cu ora 21.45, cauza fiind producerea unor avalanse mici spre Petrosani si existenta riscului scurgerii de cantitati mari de zapada de pe versanti", a transmis ISU Gorj.

22:37 - Cei doi electricieni dati disparuti, in Gorj, in timp ce lucrau la reteaua de inalta tensiune avariata de ninsori au fost gasiti de salvamontisti. Barbatii se aflau pe masivul Valcan, iar unul dintre ei suferise o entorsa la picior.

21:44 Locuitorii orasului Motru din judetul Gorj le impartasesc soarta celor din Lugoj, fiind nevoiti sa isi cumpere apa de baut si sa se incalzeasca, in aceasta noapte, asa cum pot. Motivul: din cauza ninsorilor si a viscolului, au cedat retelele de inalta tensiune, iar sistemele de termoficare si alimentare cu apa curenta nu mai functioneaza, potrivit Adevarul.

Primaria din Motru a emis un comunicat prin care ii indeamna pe localnici sa fie intelegatori si sa se descurce cum pot, pana se rezolva problema.

"Facem apel la populatie sa dea dovada de intelegere si pana in momentul in care CEZ va remedia defectiunea, sa gaseasca surse alternative de incalzire si sa-si achizitioneze apa potabila", se arata in comunicatul Primariei din Motru.

21.32 Trenul care a plecat din Budapesta noaptea trecuta nu a ajuns, inca, la Bucuresti. Potrivit celor mai recente informatii prezentate de Realitatea TV, garnitura are o intarziere de peste 600 de minute deja. In plus, nu se stie nici acum cand va ajunge trenul in gara.

Sute de minute de intarziere pentru mai multe trenuri. Foto: Captura Realitatea Tv

21.28 - Un nou cod portocaliu de ninsoare si viscol a fost emis, la ora 20.00 pentru zonele inalte din Prahova, a anuntat directorul general al ANM, Elena Mateescu, la Realitatea TV.

In celelalte zone din tara, temperaturile urmeaza sa scada treptat, in aceasta saptamana, favorizand formarea poleiului.

21.19 - Circa 216.000 de consumatori din Romania stateau in bezna, la ora 18:00, conform ultimei raportari a operatorilor de distributie implicati in remedierea situatiei, informeaza Ministerul Energiei.

Lucrurile stateau putin mai bine decat la pranz, mai informeaza institutia. Motivul: la ora 13.00, spre exemplu, erau nu mai putin de 289.412 de consumatori afectati fara curent. Dintre acestia, cei mai multi au fost din judetele Timis (67.994), Arad (38.386), Bihor (28.300), Maramures (17.000), Satu Mare (12.317) si Buzau (9.405).

21:11 Doi electricieni din Gorj care incercau sa repare reteaua avariata de caderile masive de zapada sunt dati disparuti. Ii cauta angajatii servicului de Salvamont din zona, potrivit Mediafax.

"Vizibilitatea e redusa, vant cu transport masiv de zapada, iar stratul de zapada depus este de peste 50 de centimetri. Salvamontistii transporta cu ei targi de salvare, echipamente de incalzire si mentinerea temperaturii corpului, alte echipamente necesare, inclusiv rachete de semnalizare", scriu salvamontistii pe o retea de socializare.

20:15 - La Lugoj, 50.000 de oameni isi vor petrece noaptea in bezna. Mai rau chiar, oamenii n-au ramas doar fara electricitate, ci si fara apa curenta. In consecinta, au dat fuga la magazine pentru a cumpara apa imbuteliata, informeaza Digi 24.

Alti oameni, care n-au mai gasit nimic la magazin, au topit zapada ca sa aiba ce bea si cu ce sa isi adape animalele.

Primarul orasului Lugoj, Francisc Boldea, a explicat pentru Digi 24 ca avariile la retelele de inalta tensiune s-au produs intr-o zona impadurita, unde se intervine greu. De aceea, oamenii nu vor avea curent in aceasta noapte.

19:25 - Autoritatile din Arad - in care vreme rea a lasat zeci de mii de oameni in bezna - au decis ca luni si marti, copiii din 39 de localitati sa nu se duca la scoala.

Astfel, vor ramane inchise scolile din: Archis, Bata, Beliu, Birchis, Barsa, Barzava, Brazii, Buteni, Cermei, Chisindia, Conop, Craiva, Dieci, Ususau, Gurahont, Halmagiu, Halmagel, Hasmas, Moneasa, Misca, Paulis, Pecica, Petris, Plescuta, Savarsin, Seleus, Sagu, Sepreus, Sicula, Silindia, Siria, Sistarovat, Taut, Tarnova, Varadia de Mures, Varfurile, Vinga, Zabrani si Zarand.

Si scolile din Satu Mare vor ramane inchise, luni si marti, din motive similare.

19:12 - Spitalul din Faget, Timis, este in continuare alimentat doar de un generator. Potrivit ISU, abia peste cateva ore alte doua generatoare trimise din Capitala vor ajunge la spital pentru ca pacientii sa poata fi ingrijiti corespunzator pana la reluarea furnizarii energiei electrice.

18:24 - Creste numarul judetelor in care vremea rea inchide scolile. Mai intai, autoritatile din Timis au anuntat ca elevii vor ramane acasa luni si marti. Apoi, autoritatille din Gorj au informat ca luni, pe 17 decembrie, scolile din judet vor fi inchise. In urma cu putin timp si inspectoratul Scolar din Mehedinti a anuntat ca saptamana scolara va incepe nu maine, ci marti.

Si scolile din doua localitati hunedorene vor fi inchise luni.

18:02 - Vremea rea n-a afectat doar retetele de inalta tensiune din vestul tarii. Potrivit unui comunicat al Societatii de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Muntenia Nord, si in sapte localitati din Buzau, dar si intr-una din Dambovita alimentarea cu energie electrica era intrerupta. Nu mai putin de 22 de echipe incercau sa rezolve problema, dar SDEE nu a avansat o ora pentru reluarea furnizarii energiei electrice.

17:56 - Parte dintre trenurile blocate din cauza vremii au inceput sa porneasca spre destinatii. Astfel, potrivit CFR SA, sectiile de cale ferata Varadia-Savarsin, Barbatesti - Musculesti, Copacioasa - Lunca Budieni si Caransebes - Lugoj au fost redeschise in jurul orei 17:00, iar trenurile oprite in statiile de pe trasee vor fi treptat reinscrise in circulatie.

In continuare se intervine cu drezine si personal de specialitate pe intervalul de statii Valea Sadului - Livezeni, insa trenurile care aveau trasat graficul de circulatie prin aceasta zona vor fi redirectionate pe rute ocolitoare.

Conform CFR Sa, vor ajunge cu intarziere la destinatie trenurile: IR 1696/1695/1692 Timisoara Nord - Bucuresti Nord (retur), IR 1765 Iasi - Timisoara, IR 1822/1821 Arad - Bucuresti Nord (retur), Tren 347-2/472-1/473-2/72-1 Curtici - Bucuresti Nord (retur), IR 1824 Simeria - Bucuresti Nord, IR 1836 Cluj - Bucuresti Nord, R 2031/2705 Petrosani - Arad si R 9572 Timisoara - Caransebes.

16:33 - Mai multi soferi care circula prin vestul tarii - in zonele afectate de zapada - spun ca au ramas fara benzina si, din cauza caderilor de curent, nici nu isi pot alimenta masinile, din cauza ca pompele benzinariilor nu functioneaza.

"Unii au incercat sa cumpere de la soferii de TIR, dar fara succes. Pe mine m-au ajutat, efectiv m-au impins ca sa pot misca masina", a declarat un sofer afectat pentru Realitatea TV.

16:30 - Satui sa mai astepte, inca de dimineata, ca cineva sa le vina in ajutor, calatorii dintr-un tren Iasi-Timisoara, blocat din cauza caderilor de zapezii, au coborat din vagoane si fac autostopul, potrivit Digi 24.

16:09 - Nu doar in Timis, ci si in Gorj se inchid scolile, luni, in conditiile in care judetul este puternic afectat de vremea rea. Potrivit datelor ISU Gorj, peste 28.000 de consumatori din 40 de localitati din judet au ramas fara electricitate din cauza ninsorilor si a vantului puternic.

In plus, parte dintre scolile din Arad vor fi inchise luni.

15:12 - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (ISU) trimite 8 generatoare in Timisoara si Caras-Severin, judete in care peste o suta de localitati au ramas fara curent electric, din cauza vremii vitrege. Per total, peste 40.000 de persoane sunt afectate.

In localitatea Faget, din judetul Timis, pana si spitalul a ramas fara curent si functioneaza acum doar cu generatorul de rezerva.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Digi 24 ca s-a apelat la aceasta solutie din cauza ca, desi Enel intervine deja in teren, e putin probabil ca toate problemele sa se rezolve, in aceasta seara.

"Enel are echipe in teren pentru a rezolva problemele cauzate de caderile de curent. Dar e putin probabil sa se rezolve toate probleme in seara aceasta. Asa ca am trimis 4 generatoare de mare putere in zonele cele mai vulnerabile. Vor decide la nivel judetean unde vor fi folosite. Noi mai avem generatoare, mai putem trimite", a declarat Raed Arafat pentru Digi 24.

15:12 - CFR SA anunta ca 5 trenuri circula, inca, in conditii dificile. Este vorba despre: R 1696/1695 Timisoara Nord - Bucuresti Nord (retur), IR 1692 Timisoara Nord - Bucuresti, IR 1822/1821 Arad - Bucuresti Nord (retur), tren 347-2 Curtici - Bucuresti Nord, tren 472-1 Bucuresti Nord - Curtici si tren 472-2 Curtici - Bucuresti Nord.

15:00 - Autoritatile din Timis au decis sa inchida, luni si marti, toate scolile din judet, din cauza ninsorilor abundente.

"Se suspenda cursurile peste tot. Luni si marti. Colegii directori se vor mobiliza si vor anunta copiii si familiile din care provin", a declarat Aura Danielescu, seful Inspectortului Scolar Judetean Timis.

Surse din cadrul CFR SA au declarat pentru Digi 24 ca niciun tren nu mai este, la acest moment, blocat. Cu toate acestea, circulatia se desfasoara, in continuare, cu mare dificultate.

Acceidente, trenuri blocate in camp si pasageri abandonati in ger

In cursul diminetii s-a semnalat ca trenul Timisoara-Bucuresti, cu 200 de calatori, este oprit intre statiile Toplet si Valea Cernei, din Caras-Severin, iar trenul Curtici-Bucuresti, cu 60 de calatori, este oprit aproape de Varadia, din cauza vremii. Dintre cele doua, trenul Curtici-Bucuresti si-a reluat traseul aproximativ la ora 10:30.

Ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Sova, a sustinut ca problema a fost provocata de CFR Infrastructura, care nu a taiat la timp copacii. "Asa este CFR Infrastructura: are drujba, n-are benzina", a declarat Lucian Sova, intr-o interventie telefonica, la Antena 3.

De cum au inceput ninsorile, au aparut si problemele

In judetele Hunedoara, Ialomita si Teleorman s-a intervenit cu autofreze la deschiderea drumurilor pentru ca trei ambulante sa poata ajunge la cazuri medicale.

In judetul Prahova, pe raza localitatii Slanic, autoritatile locale au intervenit pentru preluarea a 46 de persoane aflate intr-un autocar care nu mai putea inainta. Toti pasagerii au fost transportati cu un microbuz la hotelul unde erau cazati.

In judetul Olt, pompierii militari au intervenit pentru deblocarea si repunerea pe roti a unui autocar rasturnat intre localitatile Salcia si Plesoiu. Salvatorii au indepartat zapada care bloca accesul catre persoanele din interior, au evaluat medical toti ocupantii, in conditii de siguranta.

Din pacate, mai multi soferi care n-au tinut cont de faptul ca se circula in conditii de risc au fost implicati in accidente. Spre exemplu, in jurul orei 12.00, pe centura orasului Avrig s-a produs un accident grav, dupa ce un sofer in varsta de 22 de ani, din Brasov, a depasit un autoturism, iar la revenirea pe banda sa, a derapat si s-a lovit de un microbuz din Neamt. Impactul s-a soldat cu 18 victime, dintre care 10 au fost duse la spital.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#drumuri blocate ninsori, #copaci cazuti zapada, #trenuri intariere viscol , #zapada