Ceremonia de preluare a presedintiei UE: Liderii europeni au vorbit pe scena despre statul de drept, in fata Ateneului s-au scandat mesaje anticoruptie

Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 22:13
17508 citiri
Ceremonia de preluare a presedintiei UE: Liderii europeni au vorbit pe scena despre statul de drept, in fata Ateneului s-au scandat mesaje anticoruptie
Foto: Arhiva site/Guvernul Romaniei

Romania a preluat, oficial, presedintia Consiliului UE, intr-o ceremonie la Ateneul Roman, in care liderii europeni, printre care Antonio Tajani si Jean Claude Juncker, au vorbit despre importanta respectarii statului de drept si au transmis ca locul Romaniei e in Schengen. Sincron, romanii au scandat afara mesaje anticoruptie.

Bucurestenii, printre ei aflandu-se si Mihai Sora si Dacian Ciolos, i-au intampinat pe liderii europeni in fata Ateneului, unde au scandat mesaje pro-europene si anticoruptie si PSD. De altfel, mesajele romanilor au fost sincronizate cu cele transmise de liderii europeni, pe scena Ateneului Roman: statul de drept este o valoare cruciala pentru Uniunea Europeana.

Discursurile liderilor din UE au fost incurajatoare, dar in acelasi timp sobre: si Juncker, si Tajani, presedintele Parlamentului European, au transmis ca locul Romaniei este in Schengen, dar cu totii au tinut sa aminteasca faptul ca statul de drept nu este negociabil, chiar daca UE e un spatiu al compromisurilor.

Un moment special a fost acela al discursului lui Donald Tusk - integral in limba romana, cu multe trimiteri la cultura romana, cu citate din Mircea Eliade, Andrei Plesu si Nichita Stanescu. Si Antonio Tajani a spus cuvintele de introducere si cele finale in limba romana.

In ceea ce priveste mesajele politicienilor romani, de remarcat ca Florin Iordache, care a vorbit in locul lui Dragnea, a amintit de tensiunile din politica interna, iar Calin Popescu Tariceanu a vrut sa vorbeasca doar in engleza.

Singurul lider politic absent de la ceremonia importanta pentru Romania a fost chiar unul dintre liderii coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea, desi agenda oficiala a evenimentului este cunoscuta de multa vreme. In locul lui, a vorbit Florin Iordache.

In fata Ateneului, bucurestenii au fost chemati sa isi exprime apartenenta europeana, intr-un prostest simbolic intitulat "Vrem Europa, nu dictatura!".

Ziare.com a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaratii si evenimente ale serii.

21:08: Viorica Dancila este cea care are discursul final:

- Va multumesc pentru prezenta dumneavoastra in cadrul acestui eveniment, in care marcam un eveniment important pentru Romania. Pentru mine este un moment incarcat de emotie, pentru ca am onoarea de a vorbi in numele concetatenilor mei, in numele Romaniei, care timp de sase luni va sta cu demnitate la masa la care se iau decizii importante ale Uniunii Europene.

- Romania va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene. Vad ca astazi se afla aici o parte dintre arhitectii integrarii noastre europene. Le multumesc pentru contribuita lor. Imi asum cu onoare si demnitatea aceasta inalta responsabilitate in fata Europei. Vom demonstra ca Romania merita respectul comunitatii europene si statutul de partener european, ca e pe deplin pregatita sa stea cu fruntea sus in rand cu celelalte state membre.

- Le transmit tuturor romanilor si partenerilor europeni acelasi mesaj: indrazniti sa credeti in Romania!

- Vreau sa le spun partenerilor europeni ca romanii au fost, sunt si vor ramane un popor pro-european. Nu vad niciun motiv sa ne schimbam optiunea pro-europeana.

21:00: Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, se adreseaza Romaniei:

- Romanii sunt printre cei mai mari artisti ai continentului nostru. Admir viata intelectuala si culturala, care a ramas tot timpul puternica in Romania.

- Am fost cel care, in calitate de presedinte al Consiliului European, am semnat Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Mi-aduc aminte ca a fost o misiune dificila pentru Romania, dar Romania s-a adaptat rapid la ideea protejarii si promovarii valorilor europene.

- Uniunea Europeana e formata din compromisuri, dar cand e vorba de drepturile oamenilor, de statul de drept, de lupta impotriva coruptiei nu sunt posibile compromisuri.

- Locul Romaniei este in interiorul Spatiului Schengen, raman fidel acestui angajament: Romania trebuie sa devina anul acesta membru Schengen.

- Ma bazez pe energia institutiilor statului roman ca aceasta presedintie sa fie una de succes. Traiasca Romania, traiasca Uniunea Europeana!

20:50: Donald Tusk, presedintele Consiliului European, alege sa vorbeasca integral in limba romana:

- Sunt convins ca presedintia dumneavoastra va fi la fel de romaneasca si de europeana ca muzica lui George Enescu. Si nu o spun pentru ca ne aflam la Ateneu, ci pentru ca stiu cat de creatoare e natiunea romana. Omul sfinteste locul. Am incredere ca veti da importanta necesara respectarii regulilor.

- Recita din Nichita Stanescu: Se-apropie viitorul, se-aude, se vede / gandurile pe care le trimit spre el se intorc mai repede ca altadata

- Depinde de dumneavoastra daca politica romaneasca va fi pentru Europa un exemplu.

- Lumina nu vine din lumina, ci din intuneric, a spus Mircea Eliade.

- In familia mea, prima masina a fost Dacia 1300, a socrului meu.

- Fac apel la toti romanii sa apere libertatea, integritatea, respectarea adevarului in viata publica, statul de drept si Constitutia, asa cum Duckadam a aparat cele patru penalty-uri la rand. Atunci mi s-a parut imposibil, dar el a reusit.

Va asigur de tot sprijinul meu!

20:41: Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, tine un discurs:

Se adreseaza mai intai in limba romana: "Cele mai bune urari pentru Noul An!"

- (Continua in limba franceza) Romania a avut intotdeauna o vocatie europeana. Cu doua mii de ani in urma, stramosii nostri romani au traversat Dunarea si au ajuns pe teritoriul vostru construind un pod - unic in lume, la acea vreme. Aceasta epopee a schimbat cursul istoriei. Numele frumoasei voastre tari vine de la romani, si de la puternica lor prezenta. Radacinile noastre comune creeaza afinitati si ne leaga intr-o fireasca prietenie.

Cunosc si apreciez poporul roman de mai multe decenii. Sunteti curajosi, hotarati si generosi. De-a lungul istoriei voastre, aceste calitati au fost de nenumarate ori puse la incercare si tot de atatea ori s-au dovedit mai puternice.

Aceste calitati vor contribui la reusita Presedintiei romane.

- Traversam o perioada de schimbari profunde si rapide. Revolutia tehnologica, valurile de migranti, tensiunile de la frontierele noastre, terorismul, incalzirea globala: toate acestea ii sperie pe multi europeni. In fata unei Uniuni adesea incapabile sa reactioneze rapid, sirenele populiste castiga teren.

Si, totusi, in aceasta lume tot mai nesigura, trebuie mai mult ca oricand sa avem o Europa puternica, capabila sa-si protejeze cetatenii.

Este esential sa ne unim eforturile pentru o Europa mai eficienta. Motto-ul Presedintiei romane raspunde acestui imperativ: "Coeziunea, o valoare europeana comuna", pentru ca reflecta exact vointa de a nu lasa pe nimeni deoparte.

- Impartasesc viziunea marelui diplomat Grigore Gafencu, care, la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, spunea: "Nu exista decat o singura Europa! Chiar daca trupul sau este mutilat si impartit, ideea europeana este indivizibila. Europa nu poate renaste in Vest, daca ea moare in Est. Niciunde cuvantul Europa nu gaseste un raspuns mai puternic decat in statele din Est. Ideea de unitate europeana poarta in mintea unei jumatati intregi de continent o promisiune de pace si, prin urmare, o promisiune de eliberare".

Forta Europei unite nu e o vorba in vant. Pentru noi, cetatenii, aceasta forta inseamna, pentru prima oara in istorie, posibilitatea de a trai impreuna, liber si pasnic.

Aceasta forta este opusul violentei si al schematismului nationalist. Aceasta forta se intemeiaza pe valori, pe democratie, pe statul de drept, pe respectarea demnitatii si a libertatii fiecaruia.

Europa trebuie sa fie capabila sa actioneze. Este absolut esential ca urmatorul buget multianual al Uniunii sa fie un buget politic, care sa reflecte prioritatile unei Europe eficiente. Reducerea fondurilor de coeziune sau a cheltuielilor pentru agricultura ar fi o grava eroare. Avem nevoie de un buget care sa stimuleze investitiile in economia reala. Trebuie sa cream infrastructuri europene moderne, sa investim mai mult in cercetare si inovare si sa sustinem intreprinderile mici si mijlocii. De asemenea, avem nevoie de resurse suplimentare pentru a stimula tranzitia energetica. Parlamentul European a votat un proiect de buget care reflecta aceste prioritati.

Contam pe Presedintia romana pentru a duce mai departe aceasta ambitie si pentru a sustine ideea de coeziune si solidaritate. Toate statele membre trebuie sa creeze oportunitati pentru tinerii lor. Misiunea noastra este de a indeparta barierele dintre statele membre vechi si cele noi.

Daca vrem mai multa solidaritate in urmatorul buget, aceasta nu trebuie sa fie cu sens unic. Doresc sa multumesc Romaniei pentru ca s-a oferit sa primeasca solicitanti de azil din tarile de prima intrare in Uniune. Este un exemplu de urmat.

- Principiul solidaritatii a stat, de asemenea, la baza sustinerii aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Parlamentul European a sustinut intotdeauna aceasta aderare. Fac apel la statele membre care o blocheaza sa-si modifice pozitia. Aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen ar fi benefica pentru securitatea tuturor tarilor europene si sper ca aceasta se va realiza in cursul Presedintiei romane.

- Votul pentru Brexit, razboaiele comerciale, protestele cetatenilor si aparitia unor miscari suveraniste ne obliga sa reflectam la calea de urmat.

- De la inceputul mandatului meu, 14 sefi europeni de stat si de guvern au venit la Parlamentul European pentru a dezbate in plen modul in care am putea schimba Uniunea. Va multumesc, domnule Iohannis, pentru valoroasa dumneavoastra contributie.

- Romania trebuie sa aiba un rol central in constructia noii Europe. Aceasta este ideea de baza a summit-ului de la Sibiu, care va avea loc la 9 mai 2019. Este imperios necesar sa obtinem rezultate: pentru reforma sistemului Dublin, care este urgenta; pentru o piata interna mai echitabila, in care toata lumea - inclusiv gigantii Internetului - isi plateste impozitele si respecta regulile; pentru ambitia de a reusi in era digitala; pentru finalizarea Uniunii bancare; pentru o guvernanta economica eficienta si democratica; pentru un comert deschis, cu conditii de concurenta echitabile.

- Trebuie, de asemenea, sa aparam dreptul cetatenilor de a vota liber la urmatoarele alegeri europene, facand tot posibilul pentru ca stirile false sa nu denatureze campania electorala, in tentativa lor de a manipula convingerile politice.

- Sa nu ne temem, insa, de "enormitatea posibilului", cum spunea filozoful Emil Cioran. Drumul care va sta in fata e dificil, dar poporul roman nu este singur. Romania preia pentru prima oara Presedintia Consiliului Uniunii Europene. Si va fi o reusita!

- Puteti conta pe sustinerea Parlamentului European si pe sustinerea mea.

- "Unde-s doi, puterea creste", a terminat Tajani discursul, citand un proverb in limba romana, vers din "Hora Unirii".

20:35: Florin Iordache tine un discurs, in locul lui Liviu Dragnea, singurul lider politic absent, desi agenda ceremoniei era cunoscuta de mult timp.

- Va vorbesc in numele Camerei Deputatilor. Incep prin a spune ca majoritatea parlamentara va sprijini Guvernul in toate actiunile sale.

- In ciuda tuturor comentariilor politice, care trebuie privite in cheia anului electoral, va asigur de deschiderea totala, pro-europeana. Decizia Romaniei de a adera la UE a fost una suverana, exprimata in cel mai inalt grad. A fost decizia suverana a poporului roman de a parcurge drumul european si de a ajunge astazi aici in cea mai onoranta postura.

- Vrem sa fim europeni si ne dorim sa fim tratati ca europeni. Nu imi pot imagina Romania in afara Uniunii. Romania este o tara pe care va puteti baza in constructia europeana si cred ca tara mea merita sa fie respectata in constructia acestui proiect european.

- Ne vom achita cu demnitate de aceasta datorie. Decidentii majoritatii politice de la Bucuresti au inteles foarte bine care sunt prioritatile si am adresat mesaje la consens politic. Reiterez acest apel, la consens intre toate grupurile parlamentare.

- Trebuie sa intelegem contextul electoral in care ne aflam: alegeri pentru Parlamentul European, alegeri prezidentiale.

20:30: Vorbeste presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu:

- Let me wish you a Happy New Year, a inceput acesta discursul, in limba engleza.

Calin Popescu Tariceanu transmite, mai departe, un mesaj despre Europa si valoarea afectiva a Europei, pe plan personal:

- Ii indemn pe toti liderii partidelor politice romanesti sa pastreze nealterate valorile fundamentale ale parintilor fondatori ai UE. Ei s-au gandit ca Europa trebuie ferita de orice manifestare dictatoriala, de orice forma de presiune a cetateanului. Visul parintilor fondatori a fost ca UE sa fie un spatiu al libertatii si democratiei, nu al manifestarilor dictatoriale.

20:16: Vorbeste presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Iata alocutiunea acestuia:

- Este o deosebita placere pentru mine sa particip impreuna cu dumneavoastra la lansarea oficiala a primei Presedintii a tarii noastre la Consiliul Uniunii Europene.

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania preia un rol de prim-plan la nivel european.

Daca privim putin in urma, intoarcerea tarii noastre in familia europeana a reprezentat un deziderat de o importanta aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel national si pentru care am lucrat cu dedicatie si profesionalism, avand convingerea ferma ca proiectul european este o constructie unica in lume de pace si prosperitate si singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene.

Astazi, cu aceeasi convingere preluam exercitarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite si mai puternice.

Uniunea se confrunta in prezent cu diverse provocari, atat interne, cat si externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migratia si securitatea in vecinatatea sa imediata si dincolo de continentul european.

Construirea Uniunii Europene de astazi a fost posibila pentru ca parintii fondatori au crezut in proiectul european, in idealurile si valorile sale.

Noi credem astazi, mai mult ca oricand, ca Uniunea Europeana este in mod incontestabil un proiect de succes, puternic si viabil.

Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau marturie fortei, temeritatii si increderii tuturor in capacitatea noastra de a coopera in mod eficient si sustenabil.

Ei sunt dovada ca "uniti in diversitate" nu este un simplu motto, ci expresia faptului ca Uniunea noastra este un proiect peren, capabil sa se remodeleze mereu, fara a renunta la principiile si valorile fondatoare.

Ca parte integranta a acestei comunitati europene, Romaniei ii revine acum misiunea de a avansa agenda noastra comuna.

Stim cu totii ca exercitarea unui Presedintii este o misiune de inalta responsabilitate, care presupune deopotriva angajament si pragmatism pentru a putea raspunde de o maniera concreta, adecvata si realista tuturor provocarilor.

Mai multa unitate si coeziune - aceasta este calea pe care o propunem pentru urmatoarele sase luni si pe care va trebui sa o urmarim cu totii cu consecventa.

Avem o serie de dosare importante pe agenda europeana, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, iar contextul Presedintiei Romaniei va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European.

Pe acest fond, va trebui sa demonstram ca prin unitate si consens putem defini o noua pagina a proiectului nostru comun.

Avem nevoie de mai multa coeziune in toate actiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent ca vorbim de o Europa a convergentei, de o Europa mai sigura, de o crestere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, in viziunea noastra, un aspect esential pentru a asigura avansarea proiectului european.

Dupa cum spuneam, pe parcursul mandatului nostru de Presedintie a Consiliului Uniunii Europene vor avea loc momente marcante pentru evolutia Uniunii Europene si avem increderea ca reuniuni de o semnificatie aparte, precum Summit-ul de la Sibiu, vor oferi noi perspective Europei de maine.

Imi exprim dorinta si speranta ca 9 mai 2019 sa ramana in istoria proiectului european ca un moment de reafirmare a narativului unei Uniuni puternice si unite.

20:12: Pe scena Ateneului Roman se intoneaza imnul Romaniei.

20:03: Mai multe personalitati se afla la protestul de joi seara, de langa Ateneul Roman, intre care Dacian Ciolos, Dan Barna, Vlad Voiculescu, regizorul Stere Gulea si filosoful Mihai Sora, anunta Mediafax.

20:00: La Ateneu sunt prezenti invitatii europeni, acolo au ajuns si prim-ministrul Viorica Dancila si presedintele Klaus Iohannis.

19:45: Liderii europeni transmit Guvernului roman ca trebuie sa isi demonstreze angajamentul fata de lupta anticoruptie.

"Romania lanseaza oficial, astazi, presedintia Consiliului UE. Conducand o tara in care in jur de 40 de miliarde de euro pe an se pierd din cauza coruptiei, Guvernul roman ar trebui sa profite de ocazia Presedintiei pentru a-si demonstra angajamentul fata de lupta impotriva coruptiei, pentru statul de drept si pentru valorile europene - in Romania si in intreaga Europa!", scrie Ska Keller, copresedinta grupului verzilor din Parlamentul European, pe pagina sa de Facebook.

19:40: Inaintea inceperii ceremoniei de la Ateneul Roman, numarul protestatarilor de afara, care scandeaza mesaje pro-Europa si anticoruptie, a ajuns la aproximativ 500, potrivit estimarilor jurnalistilor.

Protestatarii striga "PSD, ciuma rosie!", transmite Mediafax.

19:31: Petre Roman a trecut printre protestatarii de langa Ateneu, care scandeaza mesaje pro-europene, si a fost huiduit de acestia.

De asemenea, mai multi protestatari au afisat, pe traseul liderilor europeni spre Ateneul Roman, pancarte cu mesaje privind coruptia, scrie Mediafax.

19:27: Ministrul francez al Afacerilor Europene i-a reamintit, joi, inainte de ceremonia de preluare oficiala a presedintiei rotative a UE, prim-ministrului Viorica Dancila de "ingrijorarile unor institutii europene si internationale privind evolutiile judiciare in Romania".

"Statul de drept este un element fundamental pentru toate statele membre ale Uniunii Europene si este unul dintre criteriile luate in considerare la aderare. Autoritatile romane stiu acest lucru si isi sustin cu tarie atasamentul la statul de drept", a declarat oficialul francez, dupa intalnirea cu presa la Ambasada Frantei de la Bucuresti, citat de News.ro.

19:10: In zona Ateneului, in fata Bibliotecii Centrale Universitare, unde sunt asteptati cei mai importanti lideri europeni, se scandeaza "Europa" si "Nu vrem sa fim condusi de hoti", potrivit postului Realitatea TV. Potrivit estimarilor postului de televiziune, sunt peste 100 de persoane, arborand steagurile Romaniei si pe cel al Uniunii Europene.

18:44: Zeci de romani se afla deja in fata Ateneului, pentru actiunea de prostest "Vrem Europa, nu dictatura!", anunta Realitatea TV.

Mihai Sora, Dan Grigore, Nicolae Prelipceanu si Andrei Oisteanu la protestul pro-Europa, in fata Ateneului - Foto: Facebook/Andrei Oisteanu

18:42: Jean Claude-Juncker, presedintele Comisiei Europene, a ajuns, si el, la Bucuresti, pentru ceremonia oficiala prin care Romania preia presedintia prin rotatie a UE. La ora 20:00, aceasta va sustine un discurs, pe scena Ateneului.

18:30: Comisarii europeni au ajuns la Bucuresti, pe aeroportul Otopeni.

***********

Amintim ca, acum nici doua saptamani, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca Romania este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregatita" pentru misiunea de sase luni, dar ca se indoieste ca Guvernul de la Bucuresti intelege pe deplin ce inseamna sa conduca blocul comunitar.

Cei mai multi romani, 80%, percep pozitiv detinerea Presedintiei Consiliului UE, arata rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) si dat, joi, publicitatii.

Protestul "Vrem Europa, nu dictatura!", organizat in fata Ateneului Roman

Organizatiile Rezistenta, Coruptia Ucide, Declic si Initiativa Romania au anuntat pentru joi, in intervalul 19:00 - 22:00, in fata Ateneului, manifestatia organizata sub sloganul "Vrem Europa, nu dictatura!".

La protestul gandit ca un manifest pentru parcursul pro-european al Romaniei si-au anuntat prezenta filosoful Mihai Sora si istoricul religiilor Andrei Oisteanu.

"Vrem sa fim alaturi de ei. Vrem sa fim vazuti de ei. Vrem sa se inteleaga ca, in ciuda politicilor guvernarii actuale, romanii sunt cetateni ai Europei, care cred in valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justitie independenta, solidaritate, transparenta in decizii si in cheltuirea banului public", este mesajul transmis pe pagina de Facebook a evenimentului.

Primaria Capitalei n-a aprobat insa manifestatia, motivand ca deja in zona respectiva a anuntat Ministerul Afacerilor Externe ca va avea loc un eveniment.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Juncker UE Iohannis Ateneu protest , #proteste