Revendicarile transportatorilor pentru interimara Plumb: Ordinul lui Sova, Uber si o directiva UE

Luni, 04 Februarie 2019, ora 21:41
3343 citiri
Revendicarile transportatorilor pentru interimara Plumb: Ordinul lui Sova, Uber si o directiva UE
Foto: Arhiva Pixabay

Transportatorii de persoane ii cer ministrului interimar Rovana Plumb sa anuleze un ordin adoptat de Lucian Sova, la finele anului trecut. Este vorba despre un act normativ care ii obliga pe transportatorii cu vechime sa isi cumpere masini noi, daca vor sa isi recastige, la primavara, traseele pe care isi desfasoara activitatea.

Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, si-a facut timp sa se intalneasca, in primele doua zile ale saptamanii, cu reprezentantii transportatorilor de persoane. Luni, de la ora 14:00, ministrul a discutat cu reprezentantii Federatiei Operatorilor de Transport (FORT) . Augustin Hagiu, presedintele FORT, a explicat pentru Ziare.com ce isi doresc transportatorii de la Rovana Plumb.

"Sunt doua lucruri care ard, in acest moment. Primul: Pachetele de mobilitate la nivel european, unde am solicitat sa alcatuim un grup de lucru patronate-minister pentru a urmari mult mai punctual ce se intampla si a avea interventii rapide, pe firul scurt, ca sa spunem asa, in conditiile in care detinem si presedintia Consiliului UE", a explicat Augusti Hagiu.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, transportatorii au si protestat la Bruxelles la adresa adoptarii Pachetului I de mobilitate care risca sa le creasca foarte mult cheltuielile si chiar sa ii scoata de pe piata internationala de transport de marfuri. Pachetul a fost initiat in perioada in care Austria a detinut presedintia Europei si vizeaza drepturi sporite pentru soferii de TIR.

Printre aceste drepturi se numara acela de a reveni in tara la 3-4 saptamani si acela de a nu-si mai petrece tot timpul liber din timpul cursei in cabina masinii.

"A doua chestiune e legata de ordinul mult trambitat (care modifica prevederile Ordinului 980/2011 si care s-a adoptat in noiembrie - n.red.) si care pune in dificultate transportul de persoane. Acesta trebuie eliminat cumva, astfel incat sa nu mai produca efecte. Avem speranta ca, in 2-3 zile, lucrurile se vor clarifica", ne-a mai spus Augutin Hagiu.

Reamintim ca ministrul Lucian Sova a adoptat un ordin prin intermediul caruia le-a dat intaietate, la licitatiile pentru traseele de transport intern de persoane, intreprinzatorilor care vin cu masini noi.

In paralel, a scazut importanta pe care o are vechimea pe traseu a transportatorului. Or, acesta era un criteriu in virtutea caruia multi transportatori si-au pastrat traseele interne de ani buni.

Marti, va fi randul reprezentantilor Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) sa intre la discutii cu Rovana Plumb. Vasile Stefanescu, presedintele COTAR, a enumerat, pentru Ziare.com, cateva dintre problemele pe care si-ar dori sa le rezolve ministrul interimar.

"Ne dorim eliminarea pirateriei din transportul de persoane. Atat din transportul prin curse regulate, cat si toate celelalte feluri de transport de persoane. Am ajuns in situatia in care oricine are un microbuz sau o masina poate face transport rutier de persoane fara jena. Poate obtine venituri ilicite. Nu plateste taxe, nu plateste impozite, nimic. Isi face treaba", a declarat Vasile Stefanescu.

Intrebat daca prin "oricine are o masina" se refera la serviciile de tip Uber, Stefanescu a evitat un raspuns direct, sustinand ca se refera "la activitatile ilegale de transport, pe care le faci fara a fi autorizat".

In plus, si COTAR doreste renuntarea la ordinul dat de ministrul Sova care ii obliga pe transportatori sa isi ia masini noi pana in aprilie, daca vor sa isi recastige traseele, la licitatie.

"Transportatorii romani nu mai au cum sa isi cumpere autobuze noi pana la atribuire. In plus, ordinul ar insemna sa renuntam la autobuze care au 5 ani si pe care nici macar nu le-am amortizat in contabilitate, ceea ce nu mi se pare deloc corect", a mai spus Stefanescu.

Ramane de vazut daca Rovana Plumb va lua in considerare anularea unui ordin dat in urma cu doar o luna chiar de Executivul din care face parte si daca va gasi o modalitate sa-i oblige pe romanii care fac ride sharing sau alte forme de transport sa se autorizeze in maniera ceruta de transportatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#transportatori Rovana Plumb revendicari, #transporatori Rovana Plumb anulare ordin Sova, #transportatori Rovana Plumb , #soferi