Raport al Consiliului Europei despre abuzurile si conditiile precare din inchisorile din Romania

Marti, 19 Martie 2019, ora 12:29
3847 citiri
Raport al Consiliului Europei despre abuzurile si conditiile precare din inchisorile din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Comitetul Consiliului Europei pentru prevenirea torturii si a tratamentelor sau pedepselor inumane ori degradante (CPT) a exprimat serioase preocupari cu privire la o serie de probleme care persista in inchisorile din Romania, inclusiv abuzuri asupra detinutilor din partea personalului si violente intre detinuti, precum si cu privire la numeroase informatii privind rele tratamente din partea Politiei, in raportul publicat dupa vizita efectuata in tara noastra in februarie anul trecut.

In cursul vizitei din 2018, delegatia CPT a examinat tratamentul aplicat de catre Politie persoanelor private de libertate si conditiile de detentie a detinutilor aflati in arest preventiv, din zece centre de detentie din toata tara.

In plus, delegatia a vizitat cinci inchisori, concentrandu-se pe tratamentul detinutilor in regim inchis si de maxima siguranta si al celor in arest preventiv si pe furnizarea ingrijirilor medicale.

Palme, pumni, suturi si lovituri de baston de la politisti

Raportul consemneaza ca, desi in general delegatia CPT s-a bucurat de o cooperare excelenta din partea autoritatilor romane pe timpul vizitei, "principiul cooperarii cere, de asemenea, luarea de masuri decisive pentru imbunatatirea situatiei in lumina recomandarilor cheie ale Comitetului", privinta in care CPT "a observat lipsa actiunilor in legatura cu anumite recomandari facute in rapoartele precedente", in special in ce priveste situatia detinutilor aflati in regim de maxima siguranta, actiunile echipelor de interventie ale inchisorilor si furnizarea ingrijirii medicale in inchisori si in centrele de detentie.

Desi majoritatea persoanelor chestionate au declarat ca au fost tratate corect de politisti, detinutii au facut un numar mare de declaratii privind rele tratamente fizice aplicate de catre politisti, multe dintre acestea sustinute de dovezi medicale - in special palme, pumni, suturi si lovituri de baston aplicate de politisti suspectilor, fie la momentul arestarii, fie in timpul interogarii la sectia de politie, aparent in scopul fortarii unei marturii, noteaza raportul.

Ce recomanda comitetul antitortura al CoE

CPT recomanda ca Ministerul de Interne si Inspectoratul General al Politiei Romane sa transmita un mesaj hotarat privind faptul ca relele tratamente aplicate persoanelor detinute sunt ilegale, denota lipsa de profesionalism si vor face obiectul unor sanctiuni corespunzatoare, iar metodele de investigatie ale Politiei trebuie sa treaca de la o abordare bazata pe marturii catre obtinerea de dovezi clare si precise printr-o interogare profesionista a suspectilor.

CPT mai face unele comentarii in legatura cu investigarea acuzatiilor de vatamare de catre Politie si recomanda ca procurorii sa aplice cu strictete criteriile eficacitatii.

Raportul ia act de intentia autoritatilor romane de a pastra centrele de detentie pentru retinerea suspectilor si detinutilor din arest preventiv si proiectul de a renova vechile cladiri si de a construi unele noi.

Cu toate acestea, CPT continua sa creada ca persoanele detinute sunt expuse unui risc mai mare de intimidare, presiune si chiar maltratare in centrele de detentie ale Politiei, ingrijorari accentuate de conditiile materiale precare, ingrijirea medicala necorespunzatoare si regimul auster pe care il suporta persoanele retinute in centrele de detentie vizitate, si de aceea CPT recomanda, "inca o data", ca persoanele arestate preventiv sa nu fie tinute in centrele de detentie ale Politiei si ca autoritatile romane sa se gandeasca serios la transformarea centrelor de detentie in spatii adecvate arestului preventiv, pe care sa le puna sub autoritatea Ministerului Justitiei si Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

In egala masura, potrivit CPT, detinutii aflati in arest preventiv ar trebui sa petreaca o parte consistenta a zilei (adica opt ore sau mai mult) in afara celulei, angajati in activitati utile, de natura diversa, iar toate persoanele detinute, fara exceptie, trebuie sa beneficieze de cel putin o ora pe zi de exercitii in aer liber, in spatii dotate corespunzator, de dimensiuni adecvate.

In privinta minorilor, CPT pune accent pe necesitatea de a le oferi conditii decente de detentie si un regim relevant.

In plus, trebuie facute eforturi de a-i retine in centre de arest preventiv pe o durata cat mai scurta posibil.

Tratament inuman si degradant in inchisori

In ce priveste penitenciarele, CPT aproba eforturile depuse incepand cu 2014 pentru reforma sistemului penitenciar din Romania, in special privind dezvoltarea serviciului de eliberare conditionata, reducerea populatiei inchisorilor cu aproximativ 30%, cat si introducerea de remedii compensatorii pentru detinutii tinuti in conditii de suprapopulare.

Suprapopularea din penitenciare nu a fost regasita in mod egal intre sau in cadrul inchisorilor, iar nivelurile cele mai grave au fost observate in celulele cu regim inchis, cele cu detinuti care asteapta judecata si cele de primire (carantina), noteaza CPT, potrivit caruia spatiul neincapator si precaritatea din aceste celule, combinate cu timpul insuficient petrecut in afara lor si lipsa activitatilor, pot fi considerate tratament inuman si degradant.

De asemenea, aceste conditii nu ii ajuta pe detinuti sa se pregateasca pentru reintegrarea in comunitate si, mai mult, au repercusiuni serioase asupra furnizarii serviciilor medicale catre detinuti si asupra nivelului de tensiune si violenta din inchisori.

Agenda de reforme a autoritatilor romane trebuie sa vizeze ca toti detinutii sa fie tinuti in conditii decente si sa beneficieze de minim 4 mp de spatiu personal in celulele cu ocupare multipla (exclusiv anexa sanitara), se subliniaza in raport.

Majoritatea persoanelor intalnite de catre delegatia CPT au afirmat ca au fost tratate corect de personalul inchisorii, dar raportul consemneaza un mare numar de acuzatii de vatamari fizice, inclusiv sexuale, asupra detinutilor de catre personalul inchisorii, in special de catre membrii fortelor speciale de interventie (asa numitii "mascati"), in penitenciarele din Aiud, Gherla, Iasi si Galati.

Situatia era deosebit de alarmanta la Penitenciarul Galati, unde exista un evident climat de teama si in legatura cu care CPT recomanda autoritatilor romane sa demareze o ancheta independenta a procuraturii.

CPT pune demult sub semnul intrebarii ratiunea de a fi si modul de operare al fortelor speciale de interventie care actioneaza in acele institutii ce gazduiesc detinuti carora li se aplica un regim de maxima siguranta.

In lumina observatiilor delegatiei, in cursul vizitei din 2018, privind repetate si numeroase acuzatii detaliate de vatamare din partea membrilor fortelor de interventie, CPT crede ca a venit timpul ca autoritatile nationale sa reconsidere existenta lor, se arata in raport.

In schimb, se poate stabili un sistem de prima interventie, combinat cu o suplimentare a personalului in aripile de maxima siguranta si cu adoptarea unei abordari de securitate dinamica.

In acelasi timp, CPT recunoaste ca poate exista necesitatea unor grupuri specializate de interventie la nivel national sau regional, care sa se ocupe de cazurile grave de dezordine din penitenciare si subliniaza un numar de principii de baza care sa guverneze functionarea lor.

La nivel general, raportul subliniaza necesitatea ca personalul penitenciarelor sa raspunda pentru indeplinirea sarcinilor ce ii revin, inclusiv pastrarea integritatii fizice si mintale a detinutilor. Un accent deosebit este pus pe responsabilitatile de supraveghere ale cadrelor de conducere si cadrelor medii, care trebuie sa acorde o atentie speciala actiunilor personalului aflat in subordine, cat si instruirii lucratorilor din penitenciar in tehnici de control si imobilizare.

In plus, conducerea fiecarei inchisori trebuie sa aminteasca personalului ca abuzul verbal, in special cel de natura rasista, cat si provocarea detinutilor sunt lucruri neprofesioniste si inacceptabile.

Mai mult, toti gardienii trebuie instruiti, ca parte a educatiei lor profesionale de baza, in privinta interactiunii cu detinutii cu dizabilitati si in privinta sprijinului pe care sa-l ofere acestora.

Raportul analizeaza totodata cateva decese in inchisoare si recomanda sa se intreprinda o ancheta completa in cazul fiecarui deces, de catre o autoritate independenta de sistemul penitenciarelor.

In acelasi timp, raportul remarca faptul ca in toate inchisorile vizitate conditiile materiale erau in general precare, cum ar fi pereti scorojiti, igrasie, acces insuficient la lumina naturala si ventilatie inadecvata, anexe sanitare cu mucegai pe tavan si pereti, tevi ruginite si instalatii defecte, iar ca si in cazul vizitelor anterioare detinutii din penitenciarele vizitate primeau portii mici si inadecvate de hrana, absenta fructelor si legumelor fiind "frapanta".

In special, tot personalul care lucreaza cu detinute trebuie sa primeasca o instruire care sa le permita sa inteleaga si sa abordeze necesitatile biologice si de gen specifice femeilor, subliniaza CPT.

Raportul CPT a fost publicat impreuna cu raspunsul autoritatilor romane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Comitetul anti tortura al CoE inchisori, #inchisori romania comitet antitortura , #inchisoare