Raluca Pruna, despre Raportul MCV: Cel mai prost de la instaurarea mecanismului. Dupa 12 ani de monitorizare suntem nicaieri

Marti, 22 Octombrie 2019, ora 21:22
12396 citiri
Raluca Pruna, despre Raportul MCV: Cel mai prost de la instaurarea mecanismului. Dupa 12 ani de monitorizare suntem nicaieri
Foto: Alexandra Pandrea/Mediafax/Hepta.ro

Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna sustine ca Raportul MCV publicat marti este "cel mai prost de la instaurarea mecanismului prin decizie a Comisiei in 2006", iar dupa 12 ani de monitorizare Romania este "nicaieri".

"Dupa 12 ani de monitorizare suntem nicaieri. Suntem nepredictibili ca tara, iar la nivel politic, fara exceptie, suntem in denial. De pe pozitii diferite, dar cu acelasi rezultat", a scris, marti seara, pe Facebook, Raluca Pruna.

Aceasta afirma ca "pentru PSD/ALDE si like minded plimbati prin varii epifanii politice desprinse din acelasi trunchi, reformarea justitiei a fost intotdeauna un moft".

"O pastila amara, pe care au scuipat-o imediat ce Dragnea a dat liber la scuipat. Parte din ei au tarat sistemul judiciar in cele mai mizerabile situatii, au promovat cele mai nereformiste forte din magistratura la carma ei si si-au agatat justitia la butoniera pentru promovarea propriilor interese in justitia penala. Nu toti acesti politicieni s-au lovit de bratul lung al legii, unii sunt inca in Parlament infasurati in mantia imunitatii penale", a mai scris Pruna.

Vezi aici mai multe detalii din raport: Comisia Europeana vrea ridicarea MCV pentru Bulgaria. Romania e aspru criticata pentru masurile luate de PSD (Document)

Aceasta afirma ca pentru alti politicieni "nu e clar deloc ca justitia a redevenit o problema uriasa dupa noaptea de ianuarie din 2017 si cred ca problema se rezolva prin tacere".

"Sau cand lucrurile sunt prea evidente, promoveaza mediatic masuri punctuale menite sa mai linisteasca publicul care sta in strada din 2017, magistrati care scriu la Comisia de la Venetia/GRECO/Comisia Europeana, parteneri europeni si strategici. In sfarsit, alti politicieni, reformisti cica, care neintelegand miza jocului de a avea un sistem de justitie independent pentru fiecare cetatean al patriei, minimizeaza mecanismul de cooperare si monitorizare.

Unii au facut ultima campanie cerand extinderea MCV la nivelul tuturor statelor membre. Altii au programe in care justitia e marele absent, e elefantul din camera pe care se fac ca nu il vad si pun la schimb pe masa teme foarte legitime: educatie, sanatate, reforma administratiei, infrastructura. Foarte legitim - numai ca toate acestea sunt de nerealizat daca avem o justitie captiva", a mai scris Pruna.

Acesta explica si ce solutuii vede.

"Am propus de mult un pact pentru independenta justitiei intre fortele politice responsabile, prin care sa se oblige sa corecteze tot ce a fost stricat. Mi s-a spus fie ca imi promovez propria tema de expertiza, fie ca nu e momentul, fie ca sunt naiva. Si totusi, insist: sistemul nu e lovit numai de Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor din Justitie si de Inspectia Judiciara la cheremul politicului.

Sistemul judiciar e acum lovit de subfinantare, de infrastructura judiciara perimata, de un volum inuman de dosare si pus la o presiune fara precedent. Si peste toate acestea se vor adauga curand plecari masive la pensie dublate de marirea duratei de pregatire a viitorilor magistrati, deci o criza de profesionisti", a mai scris Raluca Pruna pe Facebook.

Acesta mai face referire si la politica penala in care "victima e marea absenta si infractorul marele castigator" si se adauga unei stari in magistratura romana care e aproape de implozie.

"Sustinerea publicului nu ajuta mereu - mantra cu statul paralel, in care procurorii sunt prezentati ca stapanii procedurii si judecatorii ca niste papusi sforarite a avut ceva rezultate. Si cand dispar fete tinere, rapite ziua de pe strada, ne miram ca forta statului e slabita. Da, pentru ca toata propaganda are ceva efecte, inclusiv asupra profesionistilor.

In fine, publicul a obosit si vrea chestiuni concrete despre CUM se va repara ceea ce a fost stricat. Nu e tarziu nici acum, dupa ziua de azi, ca un astfel de pact sa fie semnat. Indraznesc sa spun ca fara un acord politic amplu pe justitie, peste 5 ani tot de MCV vorbim", a mai spus Pruna, care a adaugat ca este o zi foarte trista pentru ea.

"Am facut pasi inapoi foarte seriosi. Si in ciuda faptului ca magistratura romana este de departe cea mai monitorizata, masurata si cantarita profesie din Romania, in ciuda faptului ca aceasta magistratura reusise in 2017 sa ne aduca aproape de ridicarea MCV, cadem acum in situatia ingrata de Sisif. Daca as fi politician nu as dormi. Sigur ca maine vom auzi, de la toate categoriile de politicieni descrise, ca e nedrept, ca Bulgaria nu sta mai bine, ca suntem nedreptatiti.

E o cale proasta, o fundatura si o incremenire in denial. Bulgaria a reusit lucruri mari, felicitari. Am ramas singuri, o oaie neagra in Uniune. Si nu e nicio nedreptate, nici vina altcuiva decat a noastra pur si simplu ca atat si asa putem fi noi reprezentati. Si pentru ca schimbarile le poate face numai clasa politica, trag un semnal de alarma pentru cei bine intentionati sa faca din justitie o prioritate: in termeni clari, neechivoci, sistemic si cu un program pe termen lung. Sa propuna un pact", a incheiat Raluca Pruna.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#raport MCV Romania, #Raluca Pruna raport MCV , #MCV