Pruna: Infractiunea de abuz in serviciu nu este dezincriminata. Veste proasta pentru cine isi pune sperantele in asta

Marti, 14 Februarie 2017, ora 11:15
14853 citiri
Pruna: Infractiunea de abuz in serviciu nu este dezincriminata. Veste proasta pentru cine isi pune sperantele in asta
Foto: Facebook/Raluca Pruna

PSD face o tentativa penibila de acreditare a ideii unei "dezincriminari tacite" a infractiunii de abuz in serviciu de care s-ar face responsabil guvernul tehnocrat, spune fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna.

Afirmatia ei vine dupa decizia Curtii de Apel Alba de achitare a unui condamnat pentru abuz in serviciu pe motiv de dezincriminare a faptei. Aceasta decizie a dat apa la moara teoriei potrivit careia de la decizia CCR in privinta acestei infractiuni, din iunie 2016, aceasta practic nu mai exista si deci urgenta OUG 13 ar fi fost pe deplin justificata.

Iata ce a decis Curtea de Apel Alba si de ce

Raluca Pruna explica faptul ca Guvernul Ciolos nu putea prin OUG 18/2016 adoptata pe 18 mai 2016 sa aduca in acord prevederea privind abuzul in serviciu din Codul Penal cu o decizie a Curtii Constitutionale care urma a fi pronuntata o luna mai tarziu, pe 15 iunie 2016.

Totodata, spune Pruna, "decizia nr. 405 din 15 iunie 2016 a CCR este una interpretativa, prin care Curtea a precizat ca "neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara - legi si ordonante ale guvernului" (paragraful 60 pentru cei care se indoiesc) ".

Fostul ministru al Justitiei mai arata ca nu era nevoie de o modificare a textului din Codul Penal privind abuzul in serviciu pentru ca instantele sa stie cum sa aplice legea - in sensul neechivoc al deciziei CCR de interpretare.

"Asta este ce a facut si Curtea de Apel Alba Iulia, care a constatat incalcarea unei hotarari de guvern, care nu e legislatie primara, ergo nu se retine abuzul in serviciu sub acest aspect. Instanta nu a facut decat sa constate ca fapta s-a produs cu incalcarea unei norme secundare (hotarare de guvern), nu a legislatiei primare, procedand in deplin acord cu Decizia 405/2016 a CCR. Evident, nu este vorba de nicio dezincriminare a abuzului in serviciu, ci de incadrarea, in speta data, in limitele stabilite prin decizia CCR", mai scrie pe Facebook Raluca Pruna.

Potrivit acesteia, exista numeroase alte decizii de interpretare care constata constitutionalitatea doar intr-o anumita interpretare sau decizii care constata neconstitutionalitatea unei anumite interpretari.

Pentru niciuna, sustine Pruna, nu a fost nevoie de o modificare legislativa, pentru a putea fi aplicate de instante.

"In loc de concluzie: infractiunea de abuz in serviciu nu este dezincriminata nici direct, nici indirect, nici explicit, nici implicit. Veste proasta, pentru cine isi pune sperantele in asta", incheie Raluca Pruna.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#decizie Curte Alba Iulia, #dezincriminare abuz serviciu , #justitie