Protest la Targu Mures, dupa declaratiile primarului Florea: Ii vom cere sa aprobe cum sa ne legam sireturile, cum sa ne stergem la nas

Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 13:35
5761 citiri
Protest la Targu Mures, dupa declaratiile primarului Florea: Ii vom cere sa aprobe cum sa ne legam sireturile, cum sa ne stergem la nas
Foto: Facebook/Dorin Florea

Platforma civica Aresel anunta ca organizeaza, vineri, un protest pasnic in fata Primariei Targu Mures, in urma declaratiilor considerate discriminatorii si rasiste facute de primarul Dorin Florea la adresa persoanelor de etnie rroma si a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile si defavorizate.

Organizatorii anunta o mie de participanti, persoane din comunitatile de rromi din Targu Mures, activisti si membri ai asociatiilor si ONG-urilor civice si pe probleme de drepturile omului.

"Credem ca este de datoria noastra, ca societate, sa fim solidari in amendarea unor astfel de derapaje periculoase ale alesilor. Ingrijorarea noastra este cu atat mai justificata cu cat un astfel de discurs incita la ura de clasa si de rasa.

Primarul Dorin Florea nu numai ca isi arata dispretul fata de persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile si defavorizate ('saraci' si 'tigani'), dar propune cu nonsalanta politici publice de control al vietii intime/private si de purificare sociala, inspirate de doctrina si politicile naziste", au transmis, joi, printr-un comunicat de presa, reprezentantii Platformei civice Aresel.

Potrivit acestora, Dorin Florea "uita ca a fost ales de comunitate pentru a-si ajuta electoratul, nu pentru a-l denigra si a-l desconsidera".

"Ii vom cere sa ne spuna care sunt procedurile si sa aprobe: cand si cum sa facem dragoste, cum sa ne legam sireturile, cum sa ne stergem la nas, cum, cat si cand sa mancam, cat sa bem si cand si de ce sa il votam", a declarat Ciprian Necula, reprezentant al Platformei Aresel, citat in comuncatul de presa.

Organizatorii protestului cer primarului Dorin Florea sa ceara public iertare, atat comunitatilor de rromi, cat si tuturor cetatenilor pentru declaratiile sale. In plus, reprezentantii organizatiei cer demisia primarului.

"Primaria a fost notificata in data de 15 ianuarie cu privire la desfasurarea acestei actiuni de protest. In spiritul democratic si ca dovada ca isi sprijina cetatenii, conform obligatiilor legale privind adunarile publice, speram ca institutia sa coopereze la buna desfasurare a protestului", au transmis organizatorii, precizand ca protestul pasnic din fata Primariei Targu Mures va incepe la ora 16:00.

Potrivit organizatorilor, sunt asteptati peste o mie de oameni din comunitatile de rromi din Targu Mures, activisti si membri ai asociatiilor si ONG-urilor civice si pe probleme de drepturile omului.

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea (ALDE), propune realizarea unei anchete sociale pentru cuplurile care vor sa aiba copii, care sa tina cont de dovada unui loc de munca, a unei locuinte stabile, o "situatie financiara acceptabila", "un nivel de educatie minim stabilit prin lege" si o varsta minima.

"In Romania exista multe familii defavorizate (nu ma refer la persoane cu dizabilitati), ci la cei apti de lucru care nu vor sa munceasca, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: sa aiba o sursa de venit. Aceste medii genereaza infractionalitate crescuta, abandon, lipsa de educatie etc", afirma el.

Primarul din Targu-Mures insista si spune ca discriminati sunt oamenii care muncesc, nu rromii

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#protest declaratii primar , #proteste