Amenzile rutiere sa poata fi contestate si la instanta din raza de domiciliu - proiect de lege

Sambata, 14 Septembrie 2019, ora 13:21
3023 citiri
Amenzile rutiere sa poata fi contestate si la instanta din raza de domiciliu - proiect de lege
Foto: Facebook/ Politia Romana

Deputatul PSD Eugen Neata a depus, la Senat, o propunere legislativa prin care plangerile impotriva contraventiilor vor putea fi depuse si la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul contravenientul.

Propunerea legislativa pentru completarea art.32 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor a fost inregistrata la Senat pe 4 septembrie si a fost semnata de 23 de parlamentari PSD. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

"Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia ori la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul contravenientul", arata proiectul de lege. Practic, Parlamentul propune o solutie alternativa in cazul acestor procese.

Potrivit OU2/2001, aceste plageri se judeca in prezent la judecatoria din circumscriptia in care a fost savarsita contraventia.

Deputatul PSD motiveaza demersul sau legislativ prin faptul ca unele instante vor fi degrevate de solutionarea proceselor contraventionale, ar conduce la limitarea cheltuielilor, dar si la urgentarea litigiilor de acest gen.

El a dat ca exemplu cazul proceselor legate de neplata rovinietei, a caror solutionare initiala se facea in instantele din circumscriptia unde se constata fapta. In judetul Valcea, de exemplu, pentru ca o camera era amplasata in localitatea Seaca, o avalansa de procese au fost deschise la Judecatoria Brezoi.

Expunerea de motive

"Pe de alta parte, o asemenea posibilitate - de solutionare a plangerii contraventionale de catre judecatoria in circumscriptia careia isi are sediul ori domiciliul contravenientul - ar conduce, pentru acesta din urma, la limitarea cheltuielilor legate de solutionarea litigiului.

Or, o asemenea limitare a cheltuielilor, care face ca procesul sa fie accesibil pentru justitiabil, se inscrie in sfera masurilor realizate in vederea exercitarii de catre justitiabil a dreptului la un proces echitabil si la liber acces la justitie", se arata in expunerea de motive.

Totodata, Eugen Neata transmite ca savarsirea unei contraventii la o mare distanta de domiciliu sau sediu implica cheltuieli mari (drum, masa, cazare, avocat) care pot deveni "prohibitive".

Deputatul PSD considera ca solutiile propuse nu vor crea probleme in a fi reprezentate in instante nici autoritatile publice care au constatat contraventiile, deoarece acestea au reprezentanti pe tot cuprinsul tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Eugen Neata PSD proiect amenzi rutiere, #amenzi contestate judecatorie , #soferi
Comentarii