Presa straina: Conflictul diplomatic dintre Romania si Rusia, cauzat de scutul antiracheta?

Miercuri, 18 August 2010, ora 20:15
4061 citiri
Presa straina: Conflictul diplomatic dintre Romania si Rusia, cauzat de scutul antiracheta?

Expulzarile reciproce de diplomati dintre Romania si Rusia sunt comentate pe larg de presa internationala. Jurnalistii straini sugereaza ca participarea tarii noastre la scutul american antiracheta ar putea fi miza scandalului diplomatic dintre Bucuresti si Moscova.

Batalie diplomatica intre Romania si Rusia, titreaza cotidianul Le Monde, care precizeaza ca Moscova a deschis prima focul.

Jurnalistii francezi noteaza ca relatiile diplomatice dintre Moscova si Bucuresti ar fi tensionate dupa ce Romania a decis sa gazduiasca pe teritoriul sau elemente ale scutului american antiracheta.

Diplomat roman, retinut in Rusia

FSB, serviciul rus de securitate, a anuntat luni ca un diplomat roman de rang inalt, Gabriel Grecu, a fost retinut pentru ca ar fi incercat sa obtina informatii secrete din domeniul militar. Autoritatile din Rusia i-au dat diplomatului 48 de ore sa paraseasca tara.

In replica, Romania a raportat o "incalcare grava" de catre Rusia a Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice, care prevede ca diplomatii nu pot fi arestati sau retinuti.

A doua zi, marti, autoritatile de la Bucuresti au raspuns Moscovei prin declararea unui diplomat rus persona non grata. Acestuia i s-a cerut sa paraseasca tara in termen de 48 de ore.

Ministerul de Externe condamna autoritatile ruse, in scandalul diplomatului retinut

Insa, relatiile diplomatice dintre Moscova si Bucuresti - acum membra a NATO - sunt incordate de cand Romania a decis sa gazduiasca pe teritoriul sau elemente ale noului scut anti-racheta american in Europa, este de parere Le Monde.

In februarie, Moscova a transmis ca are "intrebari serioase cu privire la obiectivul real al sistemului de aparare anti-racheta american" si a acuzat Washington si Bucuresti de lipsa de transparenta pe aceasta tema. Insa, autoritatile romane au asigurat Rusia, in mai multe randuri, ca scopul acestui sistem este strict de aparare.

Jurnalistii francezi citeaza declaratiile presedintelui Comisiei de aparare din Senatul Romaniei, liberalul Teodor Melescanu, care apreciaza ca "episodul actual nu este decat o etapa din cadrul unei relatii bilaterale care nu a evoluat asa cum ar fi dorit partea romana si care nu se afla intr-un stadiu satisfacator".

Romania a declarat persona non grata un diplomat rus

"Ne dorim stabilirea unei relatii pragmatice cu Rusia", a adaugat Melescanu, precizand ca nu crede in vina diplomatului roman acuzat de spionaj.

Aceeasi idee este lansata si de agentia Xinhua care precizeaza ca relatiile dintre Romania si Rusia au devenit tensionate dupa ce Bucurestiul a decis sa participe la dezvoltarea unui sistem de aparare anti-racheta american in Europa si sa gazduiasca pe teritoriul sau componente ale sistemului.

Jurnalistii agentiei chineze mai noteaza ca incidentul vine la un an dupa ce Romania a expulzat doi diplomati ucraineni acuzati de spionaj pentru Moscova.

MAE confirma ca diplomatul Gabriel Grecu a sosit in tara

Si cotidianul Liberation noteaza ca exista tensiuni diplomatice intre Rusia si Romania dupa acuzatii de spionaj.

Publicatia citata subliniaza ca "departamentul Afacerilor Externe din Romania condamna o incalcare grava de catre autoritatile ruse a Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961, cu posesia, in cursul zilei pe 16 august un diplomat roman acreditat la Moscova si complet de tratament inadecvat a suferit".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#diplomat roman Rusia, #diplomat rus Romania, #diplomat non grata , #diplomat