Premiera in Justitie: Un procuror din Capitala primeste daune morale de 14.400 euro, pentru ca statul nu i-a asigurat conditii decente de munca

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 11 Mai 2019, ora 11:50
49557 citiri
Premiera in Justitie: Un procuror din Capitala primeste daune morale de 14.400 euro, pentru ca statul nu i-a asigurat conditii decente de munca
Foto: Forumul Judecatorilor din Romania

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti trebuie sa-i plateasca unui procuror daune morale in valoare de 14.400 de euro pentru incalcarea dispozitiilor legale privitoare la conditiile de munca ce trebuie asigurate personalului angajat.

In plus, cele doua parchete trebuie sa-i plateasca procurorului suma de 400 de euro/luna, incepand cu data de 15 ianuarie 2019 si pana cand ii asigura conditiile de munca.

Decizia, o premiera pentru Justitia din Romania, a fost data in aceasta saptamana de Tribunalul Bucuresti si poate fi contestata cu apel.

"Admite actiunea. Constata ca paratii (Parchetul General si Parchetul Capitalei - n.red.) au incalcat dispozitiile legale privitoare la conditiile de munca ce trebuie asigurate personalului angajat.

Obliga paratii la plata catre reclamant a sumei de 14.400 euro in echivalentul in lei la cursul BNR la data platii pentru perioada 15 ianuarie 2016 - 15 ianuarie 2019 reprezentand prejudiciu moral, precum si la plata sumei de 400 euro/luna in echivalentul in lei la cursul BNR la data platii reprezentand prejudiciu moral incepand cu data de 15 ianuarie 2019 si pana la data asigurarii efective a conditiilor de munca conforme cu normativele prevazute de reglementarile in vigoare", este o parte din minuta instantei.

Ce a invocat procurorul in instanta

Potrivit unor surse judiciare, procurorul s-ar fi plans in cererea de chemare in judecata de faptul ca parchetul nu-i pune la dispozitie un birou conform cu prevederile in vigoare.

"El a facut trimitere la o hotarare de guvern care stabilea dimensiunea minima a spatiilor cu destinatia de birou sau pentru activitati colective ori de deservire ce pot fi utilizate de ministere, alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, de institutiile publice din subordinea acestora, precum si de prefecturi", explica sursele citate.

Este vorba de prevederea potrivit careia: "Calculul suprafetelor folosite ca birouri, pe ansamblul institutiei, se face in functie de numarul de personal si de suprafata medie de 5 m2/persoana, iar in cazul posturilor care utilizeaza calculatoare sau plansete, de 6 m2/persoana."

In acest context, procurorul s-ar fi plans ca unul dintre colegii sai s-ar fi imbolnavit de o boala contagioasa si risca sa-i imbolnaveasca pe ceilalti procurori din birou, sustin sursele citate.

Ca-n Africa

La finalul anului 2017, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a dat publicitatii un colaj foto care compara imagini din unele instante si parchete din tara noastra cu sediile institutiilor din Africa sau Siria (dupa bombardamente).

Asociatia scotea in evidenta, prin intermediul fotografiilor, conditiile reale in care sunt nevoiti sa lucreze magistratii in Romania secolului 21.

"In Romania inca exista extrem de multe sedii improprii ale instantelor judecatoresti, cu birouri de judecatori amenajate in apartamente, anexe sau in subsolul unor imobile ori in mall-uri, cu 7-10 colegi intr-un birou, uneori lipsite de caldura perioade insemnate in timpul iernii, la care magistratii platesc deseori din buzunarul propriu unele reparatii obisnuite.

De multe ori, instantele prezinta o insuficienta severa a personalului, exista in continuare dezechilibre in alocarea resurselor umane", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Vezi aici detalii - Conditiile reale in care lucreaza magistratii din Romania: Instantele din tara arata ca cele bombardate din Siria (Foto)

Incarcatura mare la parchete

Potrivit raportului realizat de CSM privind starea Justitiei in 2018, la nivelul intregii tari si-au desfasurat activitatea un numar de 176 de parchete pe langa judecatorii, 42 parchete pe langa tribunale, 1 parchet specializat pentru cauze cu minori si familie, 15 parchete pe langa curtile de apel si parchetul de pe langa instanta suprema.

Toate aceste parchete au inregistrat un volum total de activitate de 3.324.601 lucrari, din care 1.753.540 de dosare penale.

Parchetul Capitalei, campion la dosare

"Cu un volum ridicat de activitate se remarca, asa cum s-a intamplat mereu in ultimii ani, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, care a inregistrat in perioada de referinta un volum de lucrari de 32.869, dintre care 13.561 de dosare penale, in scadere fata de anul anterior la capitolul lucrari, cu 1.105 unitati si in crestere cu 533 de unitati in ceea ce priveste numarul de dosare", se arata in Raportul privind starea Justitiei, pe anul 2018.

La nivelul parchetelor de pe langa tribunale, pentru anul 2018 a fost stabilita o medie nationala de 150,94 dosare penale de solutionat pe procuror.

Potrivit acestui raport, aceste situatii au fost identificate ca vulnerabilitati de catre procurorii din tara. Magistratii s-au plans de lipsa unor sedii adecvate desfasurarii activitatii, subfinantarea sistemului judiciar, schemele reduse de personal sau volumul ridicat de activitate.

Iata cu ce se confrunta magistratii in sistemul de justitie: Lipsa de bani si de personal, sedii inadecvate si atacurile politicienilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#daune morale procuror, #daune morale magistrat, #procuror conditii , #magistrati