Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Politistul DNA care a fotografiat notele SRI despre Dragnea si Tel Drum, condamnat la 8 ani de inchisoare

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 16:10
90281 citiri
Politistul DNA care a fotografiat notele SRI despre Dragnea si Tel Drum, condamnat la 8 ani de inchisoare
Foto: Captura Stirile Pro TV (arhiva)

Dan Emil Manolachi, fost ofiter de politie judiciara al Directiei Nationale Anticoruptie si al Politiei Judetului Constanta, a fost condamnat astazi la 8 ani de detentie, pentru divulgarea de informatii secrete din anchete. In acelasi dosar, Valentin Raducu Preda (foto), fost secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare. Decizia este definitiva.

Dan Emil Manolachi a gasit vinovat ca a fotografiat o nota secreta emisa de Serviciul Roman de Informatii (SRI), care continea date despre Liviu Dragnea (PSD) si despre societatea Tel Drum, dar si ca avertiza mai multe persoane ca sunt anchetate de procurorii DNA. Decizia este definitiva.

Politistul a fost gasit vinovat pentru favorizarea infractorului, folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite si divulgare a secretului care pericliteaza siguranta statului.

Dan Emil Manolachi fusese condamnat la aceiasi pedeapsa si in faza de fond a procesului, de Curtea de Apel Bucuresti.

Cazul secretarului de stat

Dan Emil Manolachi a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru ca l-a prevenit pe fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda, cercetat pentru trafic de influenta, privind organizarea unui flagrant de catre directie.

In acelasi dosar, Valentin Raducu Preda, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor a fost condamnat la 4 ani de inchisoare pentru divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului si trafic de influenta. Inalta Curte a redus pedeapsa lui Preda, care fusese conddamnat in faza de fond la 6 ani de inchisoare.

Condamnarile

Inalta Curte a dat mai multe condamnari in acest caz si o achitare.

Elena-Simona Hulubariu: 2 ani de inchisoare cu suspendare;

Geanina-Lavinia Cazan: achitare;

Tudor-Gabriel Bohalteanu: 2 ani si 6 luni de inchisoare;

Catalin Radu: 2 ani si 6 luni de inchisoare;

Andrei-Stefan Caunii: 3 ani si 6 luni de inchisoare;

Octavia-Mihaela Vasile: 3 ani inchisoare cu suspendare;

Marius Irofte: 3 luni de inchisoare cu ssupendare.

Instanta a mai decis confiscarea speciala a unui aparat de fotografiat gasit la perchezitie asupra lui Raducu-Valentin Preda si a unui document clasificat ridicat de la domiciliul lui Dan-Emil Manolachi.

Ancheta DNA

In esenta, ancheta procurorilor DNA in acest caz viza o afacere de coruptie. In timpul instrumentarii cazului, procurorii au observat ca se scurgeau informatii din dosare. Asa au ajuns la politistul Dan Emil Manolachi.

Potrivit acuzatiilor, fostul ofiter al DNA Dan Emil Manolachi a fotografiat documente ce contineau informatii secrete de stat - nivel strict secret si le-a pus la dispozitia lui Preda, care intentiona sa le trimita unei persoane, vizata de cercetarile din acel dosar penal.

Recompensele

Pentru aceste "servicii" fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor urma sa-l ajute pe Manolachi sa-si angajeze o ruda, in cadrul Serviciului Judetean Constanta - Arhivele Nationale si sa-l ajute sa obtina o functie de conducere in cadrul IPJ Constanta.

"De asemenea, inculpatul, in calitate de ofiter de politie judiciara, a primit suma de 40.000 de lei, de la un martor denuntator, pentru a efectua acte premergatoare, potrivit delegarii primite, intr-un dosar penal, astfel incat sa obtina o solutie favorabila martorului respectiv", acuza DNA.

Notele SRI despre Tel Drum

Potrivit rechizitoriului DNA, este vorba de un document clasificat secret de stat, emis de SRI, inregistrat sub nr. 0012176, din data de 25.01.2013, avand nivelul strict secret. Documentul era o completare a altor astfel de inscrisuri strict secrete.

"In partea introductiva a notei se face referire la SC Tel Drum SA, entitate apropriata martorului Dragnea Liviu Nicolae, beneficiar de avantaje financiare, urmare a unor activitati frauduloase", se arata in rechizitoriul DNA.

Ancheta in dosarul 67/P/2012, deschis in baza acestor sesizari ale SRI, mai viza un important personaj din Primaria Alexandria. Era vorba de modul de incredintare a unor lucrari aferente investitiei "Reabilitare cartier de locuinte in zona blocurilor 2000".

Functionarii ar fi favorizat Tel Drum. Ancheta privea si lucrarea "Reabilitarea strand Vedea, municipiul Alexandria".

"Astfel, contractul anterior amintit a fost atribuit in mod formal unei societati comerciale, pentru suma de 4.815.267 lei fara TVA, insa, in realitate, lucrarile au fost efectuate cu personal/utilaje tot de la Tel Drum", precizau procurorii DNA.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Valentin preda condamnat, #dan Manolachi codadamnat , #DNA
Comentarii