Politisti olandezi si un procuror investigheaza in Romania "jaful secolului"

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 15:12
2735 citiri
Politisti olandezi si un procuror investigheaza in Romania "jaful secolului"
Foto: Arhiva

Seful Politiei Romane, Petre Toba, a declarat joi ca in Romania se afla o echipa de politisti olandezi insotiti de un procuror din aceasta tara care investigheaza cazul furtului tablourilor din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

El a aratat ca in cazul celor trei romani suspectati ca au sustras sapte tablouri de mare valoare si care au fost arestati preventiv au fost efectuate mai multe audieri, dar si perchezitii domiciliare.

"Inca din momentul in care am primit aceste date prin intermediul Interpol, Politia Romana, sub coordonarea procurorilor DIICOT, a demarat investigatia. Ce va pot confirma este ca avem trei cetateni romani care au fost arestati in acest moment care au participat la aceasta fapta. Au fost efectuate audieri, perchezitii domiciliare, iar in acest moment, in Romania, este o echipa de politisti olandezi insotiti de un procuror din Olanda cu care avem o cooperare deosebita in general. Avand in vedere ca activitatea nu este finalizata nu va pot oferi mai multe detalii. Pot spune ca exista posibilitatea ca la aceasta fapta sa fi participat si alte persoane in afara celor trei", a afirmat Petre Toba, intr-o conferinta de presa.

Secretarul general al Organizatiei Internationale a Politiei Criminale Interpol, Ronald Noble, a precizat ca imediat ce s-a aflat despre acest furt Interpol a introdus datele in sistem pentru a fi in atentia tuturor politiilor.

"Anul trecut a avut loc cel mai mare jaf din istorie, asa cum a fost denumit in Rotterdam. Imediat ce s-a aflat despre acest fapt Interpol a introdus datele pentru a fi in atentia tuturor politiilor, inclusiv descrierea, datele privind jaful comis. Prin urmare, aceste date au devenit disponibile altor politii si au inceput investigatiile in acest caz. Am inteles ca in Romania ele s-au soldat cu succes", a declarat Ronald Noble, in conferinta de presa.

El s-a declarat increzator ca in final cele trei persoane care au furat tablourile vor fi prinse prin cooperarea dintre Politia Romana, cea din Olanda, dar si cu sprijinul altor state care fac parte din Interpol.

Cei trei tineri arestati preventiv pentru ca au sustras mai multe obiecte de arta din Muzeul Kunsthal din Rotterdam sunt acuzati de procurorii DIICOT de complicitate la infractiunea de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, dupa ce in luna octombrie a anului trecut au furat sapte tablouri de Henri Matisse, Paul Gaugain si Claude Monet, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 18 milioane de euro.

Potrivit informatiilor transmise AGERPRES de Judecatoria Sectorului 5, din motivarea procurorilor rezulta ca suspectii au prejudiciat Fundatia Triton, "la valoarea de asigurare", cu aproximativ 18 milioane de euro.

"In motivarea referatului, s-a aratat ca, in cursul anului 2012, inculpatii, impreuna cu alte persoane, s-au asociat in vederea savarsirii de infractiuni si au sprijinit membrii gruparii sa sustraga in noaptea de 15/16 octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un numar de sapte tablouri de mare valoare (printre care se numara tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat partii vatamate - Fundatia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane euro. Mentionam ca inculpatii au fost identificati pe teritoriul Romaniei, fiind emise ordonante de retinere la data de 21 ianuarie 2013", se arata in motivarea procurorilor, la decizia de retinere a acestora.

Totodata, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au apreciat ca "privarea de libertate a inculpatilor este necesara bunei desfasurari a procesului penal si inlaturarii riscului de distrugere a unor mijloace materiale de probe", considerand ca acestia reprezinta un pericol public data fiind valoarea prejudiciului estimat, dar si modalitatea de comitere a infractiunii, avand loc pe teritoriul unui stat strain.

Cei trei romani acuzati ca au furat mai multe tablouri dintr-o galerie din Rotterdam in octombrie anul trecut au primit mandate de arestare preventiva luni seara.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#politisti Olanda furt tablouri, #investigatii Romania tablouri Olanda, #romani furat tablouri Olanda , #furt