Poate fi prevazuta, matematic si statistic, o serie neagra de accidente aviatice?

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 17:58
14312 citiri
Poate fi prevazuta, matematic si statistic, o serie neagra de accidente aviatice?
Foto: clicktop10.com

Avioanele se prabusesc din cand in cand. Uneori, astfel de evenimente catastrofale se intampla unul dupa altul, foarte repede. Atunci, presa foloseste termenul de "serie neagra".

Seriile negre de prabusiri pot fi urmate de perioade de liniste, cand nu se mai intampla niciun accident si ii pot da unui calator cu frica de avion senzatia ca poate zbura linistit pentru ca posibilitatea unei prabusiri s-a diminuat.

Florin Diacu, matematician si profesor la Departamentul de Matematica si Statistica al Universitatii Victoria, din Canada, si Florina Cursaru, manager de risc in domeniul financiar, cu o experienta de peste 8 ani in piata de capital, au raspuns, pentru Ziare.com, la aceste intrebari care ii framanta pe multi pasageri: cat de mare e probabilitatea ca avionul in care urc sa cada? Poate urma o serie neagra?

Iulie 2014: intr-o saptamana, au picat trei avioane. Unul in Taiwan, unul in Africa, unul in Ucraina. A mai existat cazul avionului Malaysia Airlines disparut in Oceanul Pacific, in martie. Cel din Ucraina ar putea fi exclus, pentru ca e mana omului cea rea. Sau nu? E o asa numita serie neagra? Cum apar, din punctul de vedere al unui matematician, seriile negre de prabusiri?

"Raspunsul este simplu pentru un matematician: evenimentele probabilistice tind sa se grupeze. Ce inseamna asta? Faceti urmatorul experiment. Luati un pumn de boabe (de fasole, de mazare, de porumb, sau chiar de orez, orice aveti in casa la indemana) si aruncati-le pe masa. Veti vedea ca boabele nu se asaza la distante egale, ci ca formeaza grupuri mai mari sau mai mici. Desigur, veti vedea si boabe razlete.

La fel se intampla si cu evenimentele probabilistice in timp: vin mai multe intr-un timp scurt, apoi nu se intampla nimic pe o perioada mai lunga, si mai apare si cate unul izolat. Asta-i valabil pentru orice, inclusiv prabusiri de avioane", spune Florin Diacu, care este si autor al unei carti numite "Megadezastre: stiinta prezicerii marilor calamitati".

Matematicianul roman este insa de parere ca numerele mari sunt in favoarea calatorilor: sunt atat de multe avioane si atat de multe zboruri incat probabilitatea de a nimeri intr-un accident este minima. "In ceea ce priveste avioanele, evenimentele catastrofale sunt asa de improbabile incat nu merita sa-ti faci probleme. Numai in SUA sunt peste 87.000 de zboruri zilnice de pasageri sau comerciale.

Avion prabusit in Africa Presedintele Mali confirma tragedia: A fost gasita epava

Cand ati auzit ultima data de un avion american care a cazut? Eu nu-mi aduc aminte. Sau pusa altfel: ati cunoscut pe cineva care a murit in accident de avion? As paria ca raspunsul este nu. Dar in accident de masina? As paria ca raspunsul este da. Trageti dumneavoastra concluzia!", spune Florin Diacu.

Florina Cursaru, manager de risc investitional, spune ca o serie neagra este mai degraba un concept pe care oamenii il construiesc mental, din anumite mecanisme psihologice. "Fobia oamenilor de accidentele aviatice provine dintr-o eroare sistemica si tine mai mult de psihologia umana, este o teama nefundamentata stiintific. Avem tendinta de a inmagazina in memorie lucrurile socante, cu un puternic impact emotional si de a ne raporta la ele atunci cand facem asocieri sau judecati, cand ne evaluam sansele sau facem alegeri", arata Florina Cursaru.

Si ea aduce in discutie numarul enorm de calatori si de zboruri. "Statistic, riscul de a muri intr-un accident aviatic este foarte redus, sansele reale sunt de 1 la 11 milioane. Este o falsa impresie ca transportul aerian este cel mai periculos mijloc de transport. Daca ne uitam la evenimentele din trecut, cele mai numeroase morti din cauza accidentelor aviatice au fost in anul 1972, cand si-au pierdut viata 3.342 de oameni, pe cand in accidente de masina mor, in medie, 3.200 de oameni pe zi, la nivel global", spune Florina Cursaru.

Ea arata ca statistica dovedeste ca pericolele obisnuite sunt mult mai mortale. "Oamenilor le este mai frica sa zboare cu avionul de cateva ori pe an, o estimare gresita si irationala, atata vreme cat aleg sa se expuna zilnic la un risc mult mai mare", adaugand: "Numarul de morti din accidente aviatice anul acesta este chiar in media ultimilor ani. E doar o popularizare excesiva a senzationalului".

Povestile cutremuratoare ale supravietuitorilor din avionul care s-a prabusit in Taiwan

Putem sa ne linistim. Insa intr-un articol publicat de BBC, Harro Ranter, director al Aviation Safety Network, o institutie care catalogheaza accidentele aviatice, arata ca seriile de accidente nu sunt chiar neobisnuite. Analizand numarul si frecventa accidentelor grave si frecventa prabusirilor avioanelor cu mai mult de 14 calatori incepand cu anul 1990, el a gasit 45 de zile in care au existat doua sau mai multe accidente.

Mai mult, in alte 105 cazuri au existat accidente in zile consecutive. Potrivit articolului BBC, Hanno Ranter spune ca e mult mai probabil ca un alt accident sa se intample la doar o zi dupa un alt accident. Dupa doua trei zile insa, probabilitatea scade.

Dar putem, iarasi, sa ne ingrijoram.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Avioane prabusiri serie neagra, #avion catastrofe serii negre, #avion prabusire statistica serie , #avion