PNL a depus un proiect cu masuri de rezolvare a supraaglomerarii penitenciarelor. Prima faza ar costa 3,5 milioane de euro

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 12:42
4024 citiri
PNL a depus un proiect cu masuri de rezolvare a supraaglomerarii penitenciarelor. Prima faza ar costa 3,5 milioane de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii liberali Alina Gorghiu, Marcel Vela, Florin Citu si Catalin Predoiu au depus un proiect care reglementeaza modalitatea prin care se va realiza supravegherea cu dispozitive electronice in cazul controlului judiciar, arestului la domiciliu, aplicarii ordinului de protectie, supravegherii la distanta a detinutilor, propunand utilizarea infrastructurii de la Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta 112.

"Legislatia dintr-un stat european trebuie sa asigure siguranta cetatenilor, drepturile si libertatile cetateanului, demnitatea omului. Este obligatoriu, nu facultativ! Pornind de la aceste lucruri, saptamana aceasta, am depus o initiativa legislativa, solicitand procedura de urgenta. (...)

Propunerea, initiata impreuna cu alti trei parlamentari de la PNL, respectiv senatorii Marcel Vela si Florin Citu si deputatul Catalin Predoiu, reglementeaza infiintarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronica (SIME). Pe scurt, se prevede modalitatea prin care se va realiza supravegherea cu dispozitive electronice", a afirmat Gorghiu, intr-un comunicat de presa transmis vineri.

Potrivit acesteia, SIME se utilizeaza in scopul monitorizarii electronice cu ocazia:

  • executarii masurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cautiune;
  • executarii masurii arestului la domiciliu;
  • aplicarii ordinului de protectie provizoriu si ordinului de protectie;
  • aplicarii ordinului european de protectie, in cazul in care Romania este stat emitent;
  • supravegherii la distanta a detinutilor.

"Implementarea acestui mecanism presupune, pe langa existenta cadrului normativ, si crearea unei infrastructuri constand in sisteme informatice, aplicatii, echipamente de comunicatii si tehnologia informatiei. De aceea, se propune valorificarea infrastructurii si serviciilor publice deja existente, care permit realizarea unora dintre functiile acestui proces.

In acest sens, se va utiliza infrastructura de la Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta 112", a explicat Gorghiu.

Ea a mentionat ca pentru realizarea fazei-pilot a proiectului costurile sunt estimate la 3.490.000 de euro.

"Este un proiect legislativ al PNL bun si necesar pentru Romania, avand in vedere ca el vizeaza reglementarea unor masuri de natura penala care sa corespunda standardelor impuse de Uniunea Europeana si de Constitutia Romaniei, prin care sa nu se mai incalce drepturile fundamentale ale persoanelor condamnate, reducand totodata costurile necesare intretinerii detinutilor, dar si costurile din sarcina statului ca urmare a unor eventuale sanctiuni la CEDO", a completat senatorul PNL.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#proiect supraaglomerare penitenciare, #PNL proiect supraaglomerare penitenciare , #inchisoare
Comentarii