Petitia "Jandarmeria e toxica. Cerem ajutorul ONU" a depasit 50.000 de semnaturi. UPDATE Ce spun oamenii

Joi, 16 August 2018, ora 21:09
26454 citiri
Petitia "Jandarmeria e toxica. Cerem ajutorul ONU" a depasit 50.000 de semnaturi. UPDATE Ce spun oamenii
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentru ca in Romania explicatiile oficiale vin greu, peste 50.000 de oameni au cerut, miercuri, sprijinul ONU, printr-o petitie intitulata "Jandarmeria e toxica. Cerem ajutorul ONU". Concret, semnatarii cer ONU sa faca o analiza proprie a dovezilor si sa evalueze acuzatiile de incalcare a drepturilor omului, dar si sa reconsidere oportunitatea prezentei jandarmilor romani in programele internationale de mentinere a pacii.

UPDATE 21.05 Un numar de 51.461 de persoane au semnat aceasta petitie.

Initiatorii petitiei, comunitatea Declic, ii cer astfel ajutorul Inalt Comisarului pentru Drepturile Omului pentru investigarea si sanctionarea abuzurilor Jandarmeriei Romane, comise in 10 august, cand, arata ei, peste 100.000 de cetateni au participat pasnic in Bucuresti la mitingul diasporei, pentru a-si manifesta nemultumirile fata de modificarea legilor justitiei si a codului penal de catre coalitia de guvernare.

"Pe parcursul zilei de 10 august, Jandarmeria Romana a intervenit asupra manifestantilor disproportionat, in repetate randuri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu srapnel si tunuri cu apa. Au fost expusi interventiei Jandarmeriei mii de oameni de toate varstele, inclusiv batrani, copii si femei insarcinate care isi exercitau dreptul democratic de a protesta.

Fotografiile si video-urile din acea zi arata ca jandarmii au utilizat excesiv forta, ca au eliberat gaz iritant la intervale de 15 minute, ca au lovit oameni la intamplare, inclusiv pe cei cu mainile ridicate intr-un gest lipsit de agresivitate.

Furiei jandarmilor au cazut prada si patru turisti israelieni si peste opt jurnalisti, inclusiv de la televiziunea publica austriaca si de la cotidianul german Deutsche Welle", se arata in petitie.

Initiatorii mai spun ca, potrivit datelor oficiale, 452 de persoane au necesitat ingrijiri medicale si 70 au ajuns la spital, iar instigarea jandarmilor la violenta impotriva protestatarilor a fost facuta chiar de catre sefii Jandarmeriei prin stirile false propagate.

"S-a creat o intreaga legenda cum ca o femeie jandarm ar fi fost ranita si e "suspecta de fractura de coloana" in urma unei declaratii oficiale a purtatorului de cuvant. Femeia respectiva a fost filmata alergand la iesirea din spital, la scurt timp dupa. Mai mult, la o zi dupa violente, Ministerul de Interne si Jandarmeria Romana au declarat ca forta a fost folosita in mod legitim si ca jandarmii au actionat in auto-aparare pentru restabilirea ordinii publice. In conferinta de presa, autoritatile au declarat ca a fost imposibila extragerea indivizilor violenti ceea ce a justificat folosirea gazelor lacrimogene asupra intregii multimi prezente in piata.

In consecinta, cerem ONU sa demareze o analiza proprie a dovezilor si sa evalueze acuzatiile de incalcare a drepturilor omului. Nu in ultimul rand, va solicitam sa reconsiderati oportunitatea prezentei jandarmilor romani in programele internationale de mentinere a pacii", mai mentioneaza initiatorii petitiei.

Update: joi, ora 14:14: 45.167 de romani au semnat petitia.

Unde se poate semna petitia

Jandarmeria Romana nu este la primul scandal privind acuzatii de servilism politic si comiterea de abuzuri impotriva cetatenilor, fiind "deosebit de ingrijorator faptul ca Jandarmeria trece de la amenzi abuzive la violente fizice deosebit de grave si manipulari primitive".

"Este al treilea caz petrecut in doua guvernari diferite, in care Jandarmeria este acuzata ca a provocat protestatarii, ca si-a depasit atributiile, ca nu a reusit sa descurajeze accesele de furie violenta ale angajatilor sai. Toate aceste acuzatii trebuie sa ajunga la urechile reprezentantilor Natiunilor Unite, impartiali si imuni la presiunile politicienilor romani. Politicieni ce dau dovada tot mai evidenta de tendinte dictatoriale si de o atitudine represiva fata de opozantii civici. De aceea, facem apel la recent numitul Inalt Comisar pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet, de a lua o pozitie oficiala din partea ONU de condamnare a violentelor fortelor de ordine din 10 august", se mai arata in petitie, care pana joi dimineata fusese semnata de peste 35.000 de oameni.

Numarul plangerilor in dosarul violentelor de la protestul din 10 august din Piata Victoriei a ajuns la 206, iar pana acum au fost facute 81 de audieri, a anuntat miercuri seara Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Romanii lasa mesaje

"Vreau dreptate pentru cei care, pe 10 august, au iesit in strada sa li se faca vocea auzita si au fost brutalizati fara temei si drept la replica de niste specimene agramate si violente care,culmea, purtau uniforma jandarmeriei, uniforma care ar trebui sa inspire siguranta si incredere, nu stupiditate, clase putine,ura si dezgust", scrie Valentin.

Un alt semnatar lasa acest mesaj: "Pentru o Romanie democratica si sigura pe care sa o lasam mostenire generatiilor viitoare. Pentru o viata demna".

Procurorul general Augustin Lazar a dat asigurari, miercuri, ca vor fi luate toate masurile legale pentru realizarea unor anchete impartiale si efective in cauzele penale care vizeaza agresarea unor persoane din randul participantilor sau al fortelor de ordine, la protestul de vineri seara din Piata Victoriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#protest diaspora ONU Jandarmerie petitie , #protest Diaspora