Peste 4 miliarde de oameni stau in casa din cauza coronavirusului

Marti, 07 Aprilie 2020, ora 21:15
3985 citiri
Peste 4 miliarde de oameni stau in casa din cauza coronavirusului
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste patru miliarde de persoane din aproape 100 de tari sau teritorii sunt obligate sau sfatuite de autoritati sa ramana izolate in casele lor pentru a lupta impotriva raspandirii noului coronavirus.

Aceasta cifra reprezinta mai mult de jumatate (circa 52%) din populatia lumii, estimata de ONU la 7,79 miliarde de persoane in 2020, noteaza AFP.

Provincia chineza Hubei si capitala sa Wuhan, de unde a pornit epidemia de coronavirus, au fost primele care au instituit astfel de masuri la sfarsitul lunii ianuarie. Pe masura ce aceste teritorii revin treptat la modul de viata obisnuit, masurile de izolare la domiciliu au fost adoptate peste tot in lume de la mijlocul lunii martie.

Peste 500 de milioane de persoane erau afectate de izolarea la domiciliu la data de 18 martie, mai mult de un miliard la 23 martie, peste doua miliarde la 24 martie si peste trei miliarde la 25 martie. Martea aceasta, cel putin 4,06 miliarde de persoane, din cel putin 97 de tari si teritorii, sunt izolate acasa.

Majoritatea - cel putin 2,86 miliarde de locuitori din 53 de tari si teritorii - trebuie sa se supuna unui ordin de izolare la domiciliu obligatoriu.

Nicio regiune a lumii nu face exceptie: Europa (Marea Britanie, Franta, Italia, Spania), Asia (India, Nepal, Sri Lanka), Orientul Mijlociu (Irak, Arabia Saudita, Iordania, Liban, Israel), Africa (Africa de Sud, Maroc, Zimbabwe, Rwanda), America (o mare parte a Statelor Unite, Columbia, Argentina, Peru, Bolivia) sau Oceania (Noua Zeelanda).

In majoritatea cazurilor, este inca posibil ca locuitorii sa-si paraseasca locuintele pentru a merge la munca, pentru a cumpara produse de prima necesitate sau pentru a primi ingrijiri medicale.

Alte teritorii (cel putin 13 cu 669 de milioane de locuitori) solicita populatiei sa ramana acasa, fara a lua totusi masuri coercitive. Acesta este cazul Mexicului, a principalelor state braziliene, a Iranului, Turciei, Germaniei, Ugandei sau Canadei.

Sapte regiuni japoneze, inclusiv Tokyo si suburbiile sale, s-au alaturat marti acestei liste.

Cel putin 24 de tari sau teritorii (circa 495 de milioane de locuitori) au interzis circulatia seara si in timpul noptii. Aceasta masura este foarte raspandita in Africa (Egipt, Kenya, Cote d'Ivoire, Burkina Faso, Mali, Senegal, Guineea, Togo, Sierra Leone, Mauritania, Gabon) si in America Latina (Chile, Guatemala, Ecuador, Republica Dominicana, Panama, Puerto Rico).

Thailanda, Siria, Serbia si Kuweit au instituit si ele astfel de masuri.

In cele din urma, in cel putin sapte tari, orase principale, cu o populatie totala de peste 30 de milioane de locuitori, au fost plasate in carantina, cu interdictii de intrare si iesire. Este cazul, intre altele, al capitalelor Kinshasa (RDCongo), Helsinki (Finlanda) sau Baku (Azerbaidjan).

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#coronavorus oameni izolati acasa, #coronavirus patru miliarde oameni , #coronavirus
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
De virus, poate scapă, da' de foame...