Ziua Z, operatiune uriasa a DIICOT cu 238 de perchezitii in 28 de judete. Sunt vizati peste 220 de suspecti

Miercuri, 16 Mai 2018, ora 08:03
23696 citiri
Ziua Z, operatiune uriasa a DIICOT cu 238 de perchezitii in 28 de judete. Sunt vizati peste 220 de suspecti
Foto: DIICOT

DIICOT desfasoara miercuri dimineata o ampla operatiune, intitulata Ziua Z, impotriva crimei organizate in mai mult de jumatate din judetele tarii.

Mai exact, este vorba despre 238 de perchezitii, desfasurate simultan in 28 de judete ale tarii, la care participa peste 600 de politisti.

"Sunt puse in executare 238 de mandate de perchezitie in Bucuresti si 28 de judete (Botosani, Suceava, Iasi, Neamt, Vaslui, Galati, Braila, Vrancea, Covasna, Brasov, Buzau, Prahova, Dambovita, Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caras, Hunedoara, Timis, Bihor, Satu Mare, Salaj, Cluj si Bistrita Nasaud), urmand a fi audiate peste 290 de persoane", informeaza Politia Romana intr-un comunicat de presa.

Politisti din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, efectueaza 15 actiuni operative, in cadrul mai multor dosare penale, adauga sursa citata.

Dosarele vizeaza comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala si spalare de bani.

In alte dosare se efectueaza cercetari pentru efectuarea fara drept de operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

De asemenea, se efectueaza cercetari pentru evaziune fiscala, falsificare de instrumente electronice de plata, punere in circulatie de instrumente electronice de plata contrafacute, detinere de instrumente electronice de plata contrafacute, fals material in inscrisuri oficiale si fals informatic.

Totodata, sunt efectuate perchezitii in dosare penale in care sunt cercetate fapte de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism si marturie mincinoasa.

La randul sau, DIICOT precizeaza intr-un comunicat de presa ca sunt vizati de perchezitii nu mai putin de 227 de suspecti.

"Actiunile concertate ale procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism declansate astazi la nivel national sunt rezultatul activitatilor investigative derulate in 20 de cauze penale instrumentate de catre 14 structuri teritoriale ale DIICOT si Structura Centrala", arata DIICOT.

Potrivit Digi24, unul dintre grupurile vizate este clanul Ghenosu.

Studenti la Drept si Medicina, traficanti de droguri

Conform unor surse judiciare citate de News.ro, 47 dintre perchezitii au loc la Timisoara, majoritatea in Complexul Studentesc, intr-un dosar de trafic de droguri in care sunt vizati mai multi studenti.

Se pare ca este vorba despre doua retele de trafic si consum de stupefiante, care functionau din 2016 si care se aprovizionau reciproc. Majoritatea membrilor celor doua grupari sunt studenti care vindeau si consumau cu precadere marijuana si pastile Ecstasy.

Aproape toti studentii vizati sunt din Targu Jiu si studiaza la Facultatea de Drept sau la Medicina, iar in unele cazuri ei cumparau stupefiantele de pe Darknet.

Vor fi audiate aproape 50 de persoane suspectate de trafic de droguri de risc si mare risc, dar si de trafic international de droguri.

DIICOT isi schimba seful

Aceasta ampla operatiune are loc in contextul in care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a transmis luni Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a lui Oliver-Felix Banila la conducerea DIICOT.

Iar chiar miercuri CSM va stabili calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justitiei de avizare a numirii lui Banila.

Mandatul actualului sef DIICOT expira pe 19 mai.

Citeste si Horodniceanu e curios sa afle de ce ministrul Toader nu l-a propus tot pe el la sefia DIICOT

B.B.

DIICOT a făcut 79 de percheziții în cazul de contrabandă cu țigări și materiale explozive cu prejudiciu de 13 milioane euro
DIICOT a făcut 79 de percheziții în cazul de contrabandă cu țigări și materiale explozive cu prejudiciu de 13 milioane euro
Aproape 80 de percheziţii au loc marţi, 26 martie, în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#perchezitii DIICOT , #DIICOT