Ofiterii de Securitate din dosarul uciderii lui Gheorghe Ursu au fost achitati

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 14:33
16412 citiri
Ofiterii de Securitate din dosarul uciderii lui Gheorghe Ursu au fost achitati
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostii ofiteri de Securitate Marin Parvulescu si Vasile Hodis au fost achitati, joi, in dosarul in care erau acuzati de infractiuni contra umanitatii, acuzatii legate de ancheta care a dus la decesul in arest al disidentului Gheorghe Ursu. Procurorii cerusera pedepse de 25 de ani de inchisoare in cazul celor doi fosti ofiteri.

Decizia a fost data de Curtea de Apel Bucuresti si poate fi contestata cu apel.

Judecatorul Mihaela Nita a hotarat schimbarea incadrarii in acest caz in infractiunea de tratamente neomenoase si achitarea lui Marin Parvulescu si Vasile Hodis.

Achitare a primit si Tudor Postelnicu, decedat in august 2017, pentru infractiunea de complicitate la tratamente neomenoase.

Potrivit minutei instantei, Curtea de Apel Bucuresti a lasat nesolutionata actiunea civila a copiilor lui Gheorghe Ursu si a ridicat masurile asiguratorii puse in cazul lui Hodis, Parvulescu si Postelnicu.

Ultimul cuvant in acest caz il va avea Inalta Curte de Justitie.

Acuzatiile procurorilor

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a facut obiectul urmaririi informative si judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 si decedand in 17 noiembrie 1985, in Spitalul Penitenciar Jilava.

"Pentru a disimula adevaratul obiect al cercetarii disidentului Ursu Gheorghe Emil si pentru a putea face dovada ca nu exista un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au inventat infractiunea de detinere si operatiuni interzise cu mijloace de plata straine", potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In realitate, potrivit probelor din dosar, reprezentantii Departamentului Securitatii Statului erau interesati de aspecte cum ar fi legaturile lui Gheorghe Ursu cu postul de radio Europa Libera, relatiile si discutiile acestuia cu lumea literara si artistica din tara si din diaspora, precum si impresiile consemnate in jurnalul acestuia despre politica statului si despre conducatorii partidului si statului comunist.

Marin Pirvulescu si Vasile Hodis sunt acuzati ca au exercitat actiuni represive si sistematice fata de Gheorghe Ursu, in perioada in care acesta a facut obiectul urmaririi informative si judiciare pentru acte sau fapte considerate "ostile regimului comunist".

De asemenea, Pirvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, secondat de Hodis, au participat la torturarea sistematica si, in final, la uciderea disidentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Vasile Hodis achitat, #tudor postelnicu achitat, #marin parvulescu achitat , #magistrati