Octombrie rosu: Atacul cibernetic a vizat in special resursele Romaniei din Marea Neagra (Video)

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 14:40
8348 citiri
Octombrie rosu: Atacul cibernetic a vizat in special resursele Romaniei din Marea Neagra (Video)
Foto: techweekeurope.co.uk

Cel mai mare atac cibernetic la adresa Romaniei, operatiunea intitulata "Octombrie rosu", a avut drept tinta resursele nationale, in special cele din Marea Neagra, dar si NATO si UE.

Informatia a fost confirmata sambata de purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, Sorin Sava, pentru Realitatea TV.

Astfel, actiunile de spionaj desfasurate in ultimii cinci ani si prezentate public recent de firma Kaspersky, au fost initiate pe un server aflat in Rusia, dupa care s-au extins in Germania, informeaza postul de televiziune citat.

Nu doar tara noastra a fost tinta atacului ciberetic, ci si ale state din sud-est si din fosta URSS, a anuntat compania Kaspersky Lab.

In Romania, spionajul ciberbetic a vizat calculatoarele institutiilor guvernamentale, din care se urmarea sustragerea de documente cu informatii confidentiale, care ulterior erau vandute pentru diverse sume de bani, informeaza postul citat.

SRI a revenit cu precizari pentru Realitatea TV.

Serviciul mentioneaza ca, in conformitate cu atributiile sale legale privind identificarea activitatilor derulate de entitati cibernetice ostile ce urmaresc obtinerea accesului la retele informatice de interes national si culegerea de informatii confidentiale, a informat "prompt" institutiile vizate de acest atac cibernetic prin utilizarea unui troian, la momentul desfasurarii lui si a intreprins in cooperare masuri de contracarare pentru restabilirea functionarii normale a retelelor respective, informeaza realitatea.net..

"Impactul atacului este determinat atat de faptul ca agresorul cibernetic urmareste sa exfiltreze date/documente privind politica statului si deciziile luate la nivelul unor institutii, cat si de faptul ca, prin sustragerea parolelor de acces si autentificare, se poate obtine accesul la alte sisteme informatice.

Din analiza malware a troianului plasat in sistemele informatice, a rezultat ca acesta utilizeaza metode complexe de operare in calculatoarele infectate, in scopul protectiei impotriva programelor antivirus, dar si pentru asigurarea persistentei prin mecanisme robuste de regenerare in cazul descoperii si devirusarii.

In acest sens, operatiunile derulate de SRI indica faptul ca agresorul dispune de resursele necesare pentru valorificarea cu operativitate a informatiilor exfiltrate si preluarea initiativei pentru lansarea unor noi atacuri cibernetice asupra altor institutii", se arata in comunicat.

SRI informeaza ca, avand in vedere faptul ca activitatea agresorului cibernetic aduce atingere securitatii nationale a Romaniei, continua sa intreprinda masuri active, inclusiv pentru localizarea si identificarea acestuia.

"Atacurile identificate in ultimii ani ne permit sa estimam ca amenintarea cibernetica reprezinta una dintre cele mai mari si mai dinamice amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei si aliatilor sai, astfel incat cresterea nivelului securitatii cibernetice trebuie sa constituie o prioritate a statului roman", se mai arata in comunicatul SRI.

Campania cu numele de cod "Octombrie rosu" a vizat "reprezentante diplomatice, administratii si institute de cercetare stiintifica", explica grupul Kaspersky Lab.

Patru IP-uri ale unor institutii si ambasade straine din Bucuresti au fost tinte, potrivit TVR.

SRI informeaza ca atacul cibernetic "Octombrie Rosu", mediatizat de catre firma Kaspersky, a fost investigat inca din 2011.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#atac cibernetic Octombrie Rosu, #SRI atac Octombrie Rosu, #Kaspersky Red October , #sri