O avocata celebra s-a facut judecator si iese la pensie dupa doar 6 luni de activitate. Cu cel putin 16.000 de lei pe luna

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 12:00
50278 citiri
O avocata celebra s-a facut judecator si iese la pensie dupa doar 6 luni de activitate. Cu cel putin 16.000 de lei pe luna
Foto: Arhiva Pixabay

Fosta avocata Claudia Silinescu Gherbovan, in prezent judecator la Tribunalul Ilfov, si-a depus cererea de pensionare din magistratura dupa doar 6 luni de activitate in cadrul instantei.

Cererea de pensionare a Claudiei Silinescu Gherbovan urmeaza sa fie discutata in sedinta Sectiei petru judecatori din CSM, pe data de 16 decembrie. Potrivit unei surse din magistratura, pensia unui judecator cu grad de tribunal este intre 16.000 de lei si 18.000 de lei.

Claudia Silinescu Gherbovan a fost numita judecator la Tribunalul Ilfov din data de 1 iunie 2019, dupa un concurs de admitere directa in magistratura. Anterior, ea a lucrat ca avocat.

Este un caz similar cu cel al fostului vicepresedinte al CSM, George Balan (57 de ani), care a revenit din avocatura in functia de procuror la Parchetul Oltenita, dar a solicitat dupa cateva luni eliberarea din functie, prin pensionare.

Cum au intrat in magistratura

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul magistratilor, fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica, avocatii, notarii, consilierii juridici, politistii, grefierii sau executorii judecatoresti cu studii superioare juridice pot fi numiti in magistratura, daca au o vechime de specialitate de cel putin 5 ani.

"Concursul" de admitere consta intr-un interviu sustinut in fata judecatorilor din CSM. Modificarea a fost recent introdusa prin Legile Justitiei, iar la momentul in care s-a pus in discutie publica, asociatiile de magistrati au reactionat.

Detalii despre aceasta numire - Un fost deputat PDSR si o avocata judecata si achitata pentru coruptie sunt propusi de CSM pentru a fi numiti judecatori

In cazul Claudiei Silinescu Gherbovan a contat ca a mai lucrat anterior in magistratura. In cazul fostilor magistrati existand o prevedere expresa.

"Persoanele care au ocupat minimum 10 ani functia de judecator sau procuror si magistrat-asistent, care nu au fost sanctionate disciplinar, au avut numai calificativul foarte bine la toate evaluarile si si-au incetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fara concurs sau examen, in functiile vacante de judecator sau procuror, la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat sau la instante ori parchete de grad inferior."

Interviul de la CSM

In urma cu 7 luni, cand a cerut revenirea in magistratura, Gherbovan a promis in fata judecatorilor din CSM ca va ramane in sistem pana la varsta de pensionare, adica 65 de ani, potrivit Europa Libera. Judecatorul ar avea 58 de ani.

"Am terminat facultatea in 1983, am avut repartitie ca avocat in Olt, apoi am trecut in magistratura, in 1987, la judecatoria sectorului 6 si din 1993 la Tribunalul Bucuresti pana in 1996, cand am trecut in avocatura.

Am plecat din motive personale, in 1996, dupa ce au aparut probleme in familie referitoare la sanatatea tatalui meu. Trebuia sa ma ocup si de fiica mea care facea meditatii pentru admiterea la liceu. Programul era mult mai flexibil, sotul fiind avocat. Am ramas cu nostalgia acestei profesii.

Doresc sa ma intorc, pentru ca m-am format ca judecator cu simtul datoriei, este profesia cu care vreau sa-mi inchei cariera", a sustinut Silinescu Gherbovan in fata CSM.

Judecata si achitata in dosarul Barsan

Potrivit mass-media, Claudia Gherbovan Silinescu este nepoata fostului general SIE Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Nastase.

Avocata a fost implicata in dosarul in care erau judecati patru judecatori de la Inalta Curte - Anton Pandrea, Claudia Corbu, Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu - pentru mai multe fapte de coruptie.

Acuzatiile DNA la adresa Claudiei Gherbovan Silinescu: 2 infractiuni de dare de mita, 2 infractiuni de spalare a banilor si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Un complet de 3 judecatori si un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte au decis achitarea tuturor celor implicati in acest caz, inclusiv a Claudiei Gherbovan Silinescu.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#claudia gherbovan silinescu pensionare, #George Balan pensionare, #csm pensionari, #pensii speciale magistrati , #magistrati