Nu poti face neonatologie cu mainile goale. Ce lipseste din maternitati

Duminica, 09 Decembrie 2018, ora 09:23
2837 citiri
Nu poti face neonatologie cu mainile goale. Ce lipseste din maternitati
Foto: Salvati Copiii Romania

Terapia intensiva neonatala este costisitoare, nu poti face neonatologie cu mainile goale si cu stetoscopul, ci iti trebuie aparatura si consumabile. Sunt cuvintele unui medic neonatolog din Piatra-Neamt, pentru care profesia pe care si-a ales-o este grea, dar cu rasplata pe masura: copii salvati.

Ultimul proiect national de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala are mai bine de 10 ani, timp in care aparatele achizitionate s-au uzat si nu mai pot fi folosite, a avertizat, saptamana aceasta, Organizatia Salvati Copiii.

Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor (Raport WHO Born too soon), ceea ce inseamna ca exista o relatie cauzala directa intre dotarea maternitatilor si sansa la viata.

Iar Romania nu sta bine: rata mortalitatii infantile ramane cea mai ridicata pentru Uniunea Europeana, iar cauzele sunt direct proportionale cu gradul de dotare al maternitatilor cu aparatura vitala, se arata intr-un comunicat al Salvati Copiii.

"Copiii premature nu sunt pregatiti sa se adapteze imediat la conditiile extrauterine si doar cu aceste aparate ii putem ajuta, oferindu-le conditii asemanatoare celor din burtica (caldura, umiditate, etc), astfel incat sa aiba timp de a se pregati sa faca fata conditiilor exterioare. Lipsa acestora poate fi dezastruoasa pentru un prematur mic, creste riscul aparitiei multor complicatii ale prematuritatii, poate duce chiar pana la pierderea micutului", explica medicul Ana-Maria Nechifor, din Piatra-Neamt.

"Ne mai trebuie - mai ales pentru cazuri in care am avea mai multi prematuri in aceeasi perioada - cardiomonitoare, pulsoximetre, chiar si cateva injectomate si incubatoare noi, pentru ca avem unele de peste 10 ani, care functioneaza, dar e posibil sa nu mai aiba o viata lunga", spune aceasta.

Daca maternitatea are la dispozitie un incubator si alta aparatura medicala necesara, atunci prematurul traieste.

"Multe cazuri imi vin in minte...Denis un prematur de 33 de saptamani dintr-o mama tanara, care nu stia nimic despre prematuritate si care a fost atat de speriata si pe care nu o puteai dezlipi de langa incubatorul bebelusului ei, care usor, usor a fost bine si acum are 5 ani si e un "nazdravan"....

David 34 de saptamani dintr-o sarcina cu probleme, cu restrictie de crestere intrauterina 1800grame la nastere, care a facut destule complicatii dupa nastere, cu care am muncit toata echipa si care cum are 4 ani si imi spune poezii...", povesteste medicul.

Apel catre companii: 20% din impozitul pe profit pentru maternitati

In ultimii sapte ani, Salvati Copiii Romania a investit aproape 4 milioane de euro in dotarea a 88 de maternitati si sectii de nou-nascuti din 41 de judete ale tarii cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 42.000 de prematuri.

Din fondurile colectate intre 2012 si 2017 din directionarea a 20% din impozitul pe profit, Salvati Copiii Romania a dotat maternitatile din tara cu aparatura medicala necesara salvarii copiilor nascuti prematur, in valoare totala de 1.679.504 de euro.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#maternitati medic incubator , #maternitate