Haos in Timis: Nelu Tataru, acuzat ca ignora apelurile de ajutor. DSP afla din presa cand se inchid si se deschid spitale

Joi, 02 Aprilie 2020, ora 09:18
4433 citiri
Haos in Timis: Nelu Tataru, acuzat ca ignora apelurile de ajutor. DSP afla din presa cand se inchid si se deschid spitale
Foto: Facebook/ Calin Dobra

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra, l-a criticat pe ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, care s-a aflat miercuri in judetul Timis si care nu s-a interesat de situatia din comuna Sacosu Turcesc, unde sunt mai multe cazuri de coronavirus, iar primaria a fost inchisa, in timp ce edilul a solicitat intrarea in carantina a localitatii.

Presedintele CJ Timis, Calin Dobra, a scris pe pagina sa de Facebook ca ministrul Sanatatii ignora nevoile judetului.

"Ministrul Sanatatii ignora nevoile judetului Timis. Sacosu Turcesc are nevoie de sprijin. Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" are nevoie de sprijin. Spitalul CFR are nevoie de sprijin. Spitalul Municipal din Lugoj are nevoie de sprijin. Iata doar patru dintre problemele imediate de la nivelul judetului Timis, pe care as fi dorit sa le abordez cu ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

Din pacate, in timp ce ma aflu in judet, in mijlocul focarului de coronavirus de la Sacosu Turcesc, unde o comunitate intreaga este speriata si asteapta sprijin, aflu "pe surse", ca ministrul are intalniri, mai mult sau mai putin politice, in Timisoara, cu spuma liberalilor de aici.

L-as fi luat cu mine, poate aveam ocazia, in masina, pe drum, sa-i explic cum am gasit resurse, la Consiliul Judetean, sa ajutam spitalele din judetul Timis, in timp ce DSP-ul condus de domnia sa nu a livrat, pana in acest moment, nici macar un singur echipament de protectie sau teste pentru personalul medical.

Domnule ministru, lasati politica! Va invit in mijlocul oamenilor din provincie. Veniti cu masuri concrete de lupta impotriva COVID-19!", a scris Dobra pe Facebook.

In Primaria Sacosu Turcesc din judetul Timis cel putin doua angajate au fost infectate cu coronavirus, iar tot personalul a intrat in izolare la domiciliu. Primarul Gaberiel Killler a prezentat situatia Comitetului pentru Situatii de Urgenta Timis care la randul sau a solicitat Ministerului de Interne carantinarea localitatii. Deocamdata nu a sosit un raspuns oficial din partea MAI.

Acuzatii si la Prefectura Timis

Sefa DSP Timis, Mariana Radulescu, a lansat mai multe acuzatii la adresa Prefecturii Timis, a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, a Primariei Timisoara si a conducerii Spitalului Municipal, care are in subordine Maternitatea Odobescu, unitate sanitara inchisa inca de marti seara, dupa ce mai multe asistente au fost infectate cu coronavirus.

Sefa DSP spune ca decizia inchiderii maternitatii nu s-a luat de catre DSP, care nu a facut ancheta epidemiologica. Mariana Radulescu a aflat din presa ca maternitatea va fi redeschisa joi.

"Pentru corecta informare a opiniei publice, sunt in masura sa va aduc la cunostinta urmatoarele aspecte, menite sa lamureasca episodul carantinarii Maternitatii Odobescu din Timisoara.

In primul rand, este absolut falsa afirmatia conform careia DSP Timis sau Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta ar fi instaurat carantina la Maternitatea Odobescu. Total falsa, neadevarata si, in acelasi timp, si mincinoasa!

Decizia de a declara carantina la Maternitatea Odobescu a apartinut, de la sine putere, doamnei Olimpia Oprea, manager al Spitalului Clinic Municipal Timisoara, institutie care are in subordine maternitatea in cauza, dupa o consultare/informare a doamnei prefect de Timis, Liliana Onet.

Adica, fara nicio consultare cu DSP Timis si fara nicio decizie a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis, asa cum prevede legea! Cea mai buna dovada in acest sens sunt declaratiile publice ale directorului Spitalului Municipal Timisoara, de ieri seara, afirmatii care ne-au socat pe toti: 'Am carantinat, inchidem maternitatea, testam tot personalul. Sunt in jur de 80 de persoane in acest moment in spital si nu pleaca nimeni acasa pana nu aflam rezultatele testelor'", afirma Radulescu in scrisoare.

Tot din presa, spune Radulescu, a aflat ca maternitatea va fi redeschisa joi dimineata.

"(...) Tot din presa, noi cei de la DSP Timis am citit comunicatul emis de Prefectura Timis, in care se mentioneaza si se anunta ca in cadrul sedintei Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a fost prezentata ancheta epidemiologica efectuata de Directia de Sanatate Publica Timis la Maternitatea Odobescu si, la propunerea DSP, s-a decis ca unitatea medicala se va putea redeschide maine, 2 aprilie, la ora 8.

Si de aceasta data, din nou fals. In primul rand, pentru ca DSP Timis nu a cerut/nu a propus acest lucru si nici nu ar fi avut cum sa procedeze in aceasta directie, enuntata de catre Prefectura Timis, din doua motive mari si late.

In primul rand, asa cum am afirmat deja, nu DSP Timis a decis carantinarea Maternitatii Odobescu, deci, logic, nu avea cum sa fie de acord cu ridicarea acesteia. Altfel spus, nu am fi putut ridica un embargou pe care nu noi l-am instaurat!

In al doilea rand, deciziile de carantinare se iau prin ordin/hotarare de prefect, ca urmare a unui vot in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, decizie care nu exista si ordin de prefect care nu exista. Si nici nu ar fi avut cum sa existe o asemenea hotarare, atata timp cat, la vremea anuntului de inchidere a Maternitatii Odobescu, DSP Timis nu facuse nici macar o ancheta epidemiologica, iar subiectul carantinarii Maternitatii Odobescu nu a fost discutat, nici macar la nivel de analiza, in sedinta de ieri a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis! La fel ca si ISU, DSP Timis a aflat din presa!", mai scrie Radulescu in scrisoare.

Mariana Radulescu spune ca decizia de carantinare a maternitatii a fost luata unilateral de managerul Olimpia Oprea.

Reprezentantii Spitalului Municipal Timisoara au anuntat, marti seara, ca Maternitatea Odobescu, care apartine de aceasta unitate medicala, va fi inchisa pentru dezinfectie, dupa ce mai multe asistente medicale au fost infectate cu coronavirus.

Miercuri seara, Prefectura Timis a transmis un comunicat in care arata ca in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a decis redeschiderea maternitatii, joi dimineata, la ora 8:00, dupa ce va fi finalizata dezinfectia. Pacientele internate in aceasta maternitate au fost transferate la un spital privat din Timisoara.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza COVID-19 in Romania si in lume

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Calin Dobra acuzatii Nelu Tataru, #Calin Dobra acuzatii ministrul Sanatatii , #spitale