Ne iau de prosti? O sosea de centura nu este o autostrada

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Luni, 18 Martie 2019, ora 08:45
20217 citiri

Vineri, 15 martie 2019, la ora 15:00, timp de 15 minute, sute de mii de romani au participat la un protest inedit: si-au intrerupt activitatea in semn de nemultumire fata de lipsa infrastructurii rutiere din Romania.

Cetatenii s-a solidarizat cu omul de afaceri Stefan Mandachi ce in mod simbolic a construit primul metru de autostrada din Moldova. Sigur ca gestul este unul simbolic si trebuie luat ca atare, dar el atrage atentia asupra unei probleme stridente: multe din regiunile Romaniei nu au un singur kilometru de autostrada.

In loc sa isi faca "mea culpa", actualii guvernanti, la fel de vinovati ca si cei dinainte, au ales sa ii ia pe romani de prosti si in aceeasi zi sa anunte cum ca ei au inceput cu adevarat construirea Autostrazii Moldovei. Cum au facut acest lucru? Au transformat o lucrare de construire a centurii ocolitoare a orasului Bacau intr-un tronson de autostrada.

O miscare ce arunca si mai mult in penibil situatia existenta, caci o autostrada pleaca de undeva si ajunge in alta parte. Or, in cazul centurii Bacau, soseaua pleaca de pe o latura si ajunge pe cealalta a orasului si ... gata... de acolo nu mai merge nicaieri.

Traim in tara in care politicienii nu mai au deloc simtul penibilului. Vorba romanului este perfect valabila: "daca taceai, filosof ramaneai".

Pretul unui kilometru de autostrada ar trebui sa varieze intre 10 si 20 de milioane de euro pe kilometru si aici cuprindem costul constructiei, terenurile cumparate si alte cheltuieli conexe cum sunt cele de proiectare, autorizare si urmarire a executiei lucrarilor.

Sa faci o autostrada este relativ simplu, nu asa complicat cum arata autoritatile: tragi o linie intre punctele A si B, segmentezi apoi pe tronsoane si le dai spre proiectare, autorizare si executie. In schimb, politicienii se umfla in pene ca fac kilometri de autostrada, dar numai in studiile de fezabilitate ce se modifica de la an la an.

In fapt, chiar din acest an, buldozerele ar putea intra pe teren, iar daca legea de autorizare a constructiilor este prea restrictiva, atunci putem face o lege speciala a autostrazilor care sa duca totul in termene rezonabile si autorizarile sa nu dureze mai mult de sase luni.

Dar nu asta se doreste, caci, si cu ceea ce avem acum, cu multa buna intentie, autostrazile se puteau construi... ori acum, ca niciodata, toate proiectele mari de infrastructura rutiera sunt blocate, nimic nou nu a inceput si cele in curs de executie par ca nu se mai sfarsesc.

Este normal sa unesti Moldova de Ardeal si Muntenia, cum e normal sa legi si Ardealul de Muntenia. Avem o tara rupta in parti, in care Ardealul pare mai bine legat de Europa, prin Ungaria, decat sunt Clujul si Timisoara de Iasi si Bucuresti.

Este o realitate dura si, daca in plina campanie electorala vedem ca s-a umplut tara de partide parlamentare patriotice si declaratii pompoase, in fapt, sunt doar vorbe goale fara nici un continut. Daca vrei sa dovedesti ca esti patriot, atunci construieste autostrazi, fa spitale, modernizeaza scolile.

Revenind la centura ocolitoare a Bacaului, cazi in penibil cand spui ca te-ai apucat deja sa lucrezi la autostrada. Acolo este un proiect ce stationeaza de mai bine de 10 ani si tare avem presimtirea ca odata inceput el se va bloca destul de repede... as putea chiar paria pe acest lucru.

BBC scrie ca doar vreo 800 km de autostrada detine Romania la acest moment. Prin comparatie Spania are peste 14.000 km, iar Germania si Franta fiecare peste 10.000 km. Tot spre comparatie, China are acum o productivitate de peste 10.000 km pe an, dar prin terenuri extrem de grele, de o complexitate cu mult peste cea a Romaniei.

Tot spre comparatie, Rusiei i-au luat aproape 4 ani sa faca podul care uneste Crimeea de restul Rusiei, inclusiv faza de proiectare.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#protest si eu, #autostrada Moldova, #protest autostrada Moldova , ##sieu