Moldovenii s-au adunat la guvern sa ceara Autostrada Unirii. Dancila i-a ignorat, Teodorovici i-a numit instigatori (Foto & Video)

Vineri, 08 Februarie 2019, ora 16:46
12054 citiri
Moldovenii s-au adunat la guvern sa ceara Autostrada Unirii. Dancila i-a ignorat, Teodorovici i-a numit instigatori (Foto & Video)
Foto: Arhiva Facebook/Cristian Soimaru

Cateva zeci de membri ai mai multor asociatii care sustin ca statul tergiverseaza cu buna stiinta constructia Autostrazii Unirii au protestat vineri, incepand cu ora 10:00, in Piata Victoriei. Oamenii au scandat "Vrem autostrada!" si au cerut sa fie primiti de Viorica Dancila si de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. In plus, moldovenii sustin adoptarea unor masuri care sa permita finalizarea soselei in urmatorii 11 ani.

Protestul de astazi - care nu a fost autorizat de autoritatile locale din Capitala - este organizat de asociatiiile Pro Infrastrctura, Impreuna pentru A8, Moldova vrea Autostrada si Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Catalin Urtoi, din partea Asociatiei Impreuna pentru A8, a explicat pentru Ziare.com ce i-a indemnat pe oameni sa vina in piata, la protest.

"Moldova are foarte mult de suferit de pe urma lipsei unei autostrazi. Iar autoritatile promit, de foarte mult timp, ca vor construi o astfel de sosea. Din pacate, ne-am ales doar cu promisiunile.

Nu e prima oara cand venim la Bucuresti pentru a ne sustine punctul de vedere. Am venit si in luna mai a anului trecut. Nici atunci nu am primit autorizatie sa protestem. Cu toate astea, n-am renuntat si nici nu vom renunta. Speram ca astazi sa putem, in sfarsit, vorbi cu premierul Viorica Dancila si cu presedintii celor doua Camere. Vom ramane aici pana in jurul orei 16:00 si asteptam sa fim primiti si ascultati.

Ceea ce va spunem cu siguranta este urmatorul lucru: este ultima noastra incercare de a dialoga civilizat cu decidentii. Daca nici astazi nu ne asculta, ii vom actiona in judecata si, bineinteles, ii vom sanctiona la vot", a spus Catalin Urtoi.

La fiecare cateva minute, cei circa 50 de protestatari adunati in Piata Victoriei scandau: "Vrem autostrada!".

Foto: Arhiva Facebook: Iulian Bulai

Dancila i-a ignorat, Teodorovici i-a numit instigatori

La inceputul sedintei de guvern de vineri, la aproape 3 ore de la inceputul protestului moldovenilor, premierul Viorica Dancila nu a aminitit nimic despre actiune si nu si-a manifestat interesul de a vorbi cu manifestantii.

In schimb, intrebat in conferinta de la finalul sedintei de fondurile pentru Autostrada Unirii, ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a sustinut ca sunt bani, iar cei care sustin contrariul "vor sa instige".

"Din pacate, si acest subiect al autostrazii Unirii si aceste lucruri se intampla pentru ca niste persoane vor sa instige. Spun date luate in calcul de institutii ale Romaniei. Pentru autostrada, aveti text clar in lege, este clar mentionat pentru acest obiectiv.

La fel veti gasi si pentru autostrada Bacau. Vreti sa va dau cifra exacta 37 credite de angajament, daca nu ma insel si sunt undeva la 9 milioane", a raspuns Eugen Teodorovici, cu privire la finantarea Autostrazii Tg Mures- Iasi.

Intrebat daca au fost alocati bani pentru studiu de fezabilitate, Teodorovici a raspuns: "Vreti sa facem intr-un an autostrada? Sunt pasi care trebuie facuti. Primul este cel al studiului de fezabilitate. Nu o sa gasiti niciodata o factura pe investitii care sa nu aiba sustinere, la MFP".

Ce cer protestatari

Membrii asociatiilor nu s-au multumit sa le atraga autoritatilor atentia ca tergiverseaza constructia autostrazii, ci propun si o serie de masuri care, sustin ei, ar grabi rezolvarea situatiei. Printre altele, membrii celor 4 asociatii le cer autoritatilor:

  • sa renunte la ideea de a mai construi segmentul Cristesti - Pascani - Letcani al autostrazii in parteneriat public privat;
  • intocmirea de indata si neconditionata a documentatiei de achizitie publica pentru lucrarile tehnice privind actualizarea/completarea studiilor de fezabilitate pentru sectorul Targu Neamt - Iasi - Ungheni si scoaterea acestora la licitatie pana la finalul anului 2019;
  • stabilirea unui program de implementare, care sa prevada in mod expres termene clare pentru finalizarea studiilor de fezabilitate pana in anul 2021 si asumarea acestora in mod concret de catre Ministerul Transportului si CNAIR, pentru lucrarile privind toate tronsoanele Autostrazii Unirii: Targu Mures - Ditrau, Ditrau - Targu Neamt si Targu Neamt - Iasi - Ungheni;
  • corelarea proiectului privind construirea Autostrazii Unirii cu POIM 1 (2014 - 2020) si introducerea acesteia in POIM 2 - viitorul exercitiu financiar al Uniunii Europene 2021 - 2027, pentru ca acest obiectiv sa fie finantat din fonduri europene nerambursabile

Toate aceste propuneri au fost trimise Guvernului si celor doua Camere ale Parlamentului. In plus, protestatarii vor inregistra astazi si copii tiparite ale solicitarilor lor la Secretariatul Guvernului si la secretariatele celor 2 Camere ale Parlamentului.

Daca autoritatile ar reusi sa faca macar aceste lucruri propuse - sustin membrii asociatiilor - atunci e posibil ca in 3 ani sa se finalizeze studiile de fezabilitate pentru toate sectoarele de autostrada si, in plus, sa se obtina si finantare europeana necesara proiectului. In aceste conditii, in alti 9 ani, adica pana in 2030, intreaga sosea de mare viteza ar putea fi construita.

Sursa foto: Arhiva Facebook/Cristina Soimaru

Ca toate acestea sa se poata realiza, insa, membrii celor 4 asociatii sustin ca Guvernul ar trebui sa numeasca un expert in infrastructura la varful Ministerului Transporturilor (condus, momentan, de Rovana Plumb) si sa-l inlocuiasca pe Narcis Neaga din functia de director general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Asa cum Ziare.com v-a prezentat, in toamna anului trecut, Parlamentul a adoptat o lege prin care obliga Ministerul Transporturilor sa construiasca Autostrada A8 Targu Mures - Iasi - Ungheni. Dupa doar o luna, insa, fostul ministru al Transporturilor, Lucian Sova, a anuntat ca e posibil ca in loc de A8 sa se construiasca o alta autostrada, intre Bacau si Brasov. Nici pana la acest moment autoritatile nu au decis daca vor construi sau nu Autostrada Unirii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protest Autostrada Unirii Guvern, #asociatii protests Autostrada Unirii, #Autostrada Unirii protest Pro Infrastructura , #proteste