Angajatii din penitenciare protesteaza incepand de azi. La Ministerul Justitiei au loc negocieri

Luni, 13 Mai 2019, ora 09:38
2795 citiri
Angajatii din penitenciare protesteaza incepand de azi. La Ministerul Justitiei au loc negocieri
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii din penitenciarele Aiud si Rahova organizeaza, luni, mitinguri de protest in fata celor doua inchisori, nemultumiti de regimul de munca la care sunt supusi, informeaza Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) si Federatia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP).

Cele doua organizatii sindicale, care reunesc 9.000 de persoane din totalul de 13.000 de salariati din sistemul penitenciar, au adoptat un calendar de proteste potrivit caruia in zilele de luni, miercuri si vineri, vor avea loc mitinguri in penitenciarele din tara, anunta Agerpres.

Sindicalistii au urmatoarele revendicari:

  • adoptarea statutului politistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstitutionale, nedemocratice si anti-sindicale);
  • publicarea de urgenta a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) - similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala, interzicerea muncii fortate in sistemul penitenciar, unde detinutii sunt platiti, spre deosebire de personal;
  • plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber (conform legii) - similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala;
  • stoparea suprasolicitarii si vulnerabilizarii personalului ca solutie pentru lipsa de resurse umane si financiare, precum si ca reactie manageriala la dezacordul de a munci suplimentar;
  • plata cheltuielilor turistice pentru intreg personalul si nu doar pentru 17% dintre salariati.

In calendarul de actiuni de protest pregatit de cele doua organizatii sindicale se mai afla si un miting in Piata Victoriei, programat pentru luna iunie, la care sunt asteptate 3000 de persoane.

Negocieri la Ministerul Justitiei

Intr-un comunicat transmis Ziare.com, luni dimineata, sindicatele din penitenciare cer conditii mai bune de lucru si plata salariilor restante sau suspendate.

"Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor saluta alaturarea tuturor structurilor sindicale din penitenciare la programul de actiuni pentru imbunatatirea conditiilor de lucru, plata drepturilor salariale restante sau suspendate, asigurarea finantarii necesare unei bune functionari a sistemului penitenciar si aprobarea Statutului politistului de penitenciare", se arata in document.

FSNAP precizeaza ca Ana Birchall, ministrul interimar al Jutitiei, a deschis dialogul cu sindicatele din penitenciare, imediat dupa preluarea functiei si adauga ca au avut deja o intalnire, la minister, pentru identificarea unor solutii rapide pentru deblocarea procedurilor de resurse umane si identificarea unor surse de finantare care sa repuna in plata drepturile salariale suspendate in mandatul lui Tudorel Toader.

Federatia anunta ca luni si marti sunt organizate la sediul Ministerului Justitiei intalniri de negociere, sub coordonarea ministrului Birchall, intre organizatiile sindicale si reprezentantii angajatorilor - Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor.

"Suntem, insa, perfect constienti ca un mandat interimar la Ministerul Justitiei poate, in cea mai buna situatie, sa ofere solutii urgente pentru probleme stringente, precum deficitul cronic de resurse umane si financiare, dar si solutii pentru modernizarea spatiilor de detentie care trebuie urgent rezolvate.

Ne manifestam, asadar, convingerea ca acesta unitate de actiune sindicala nu este o alegere conjuncturala, perioada alegerilor facand Guvernul mai disponibil la dialog si ca aceste actiuni vor continua chiar si in conditiile in care un alt Tudorel Toader - de aceeasi factura, calitate si aceeasi abordare in relatia cu sindicale, va fi desemnat ministru al Justitiei", adauga federatia.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#proteste inchisori, #angajati penitenciare negocieri minister , #inchisoare