Ministrul Sova: Asta nu e greva, e boicotul unor companii care vor sa-si mentina avantajele de ani de zile

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 14:02
3627 citiri
Ministrul Sova: Asta nu e greva, e boicotul unor companii care vor sa-si mentina avantajele de ani de zile
Foto: Arhiva Facebook/Ministerul Transporturilor

Ministrul Lucian Sova este de parere ca actiunea pe care transportatorii au organizat-o joi n-a fost, de fapt, o greva. Mai degraba a semanat cu un boicot organizat de niste companii care tin de bani si nu vor sa-i lase si pe altii sa faca transport, a apreciat ministrul Transporturilor.

"Astazi, in Romania, sunt autorizate pentru transport de persoane pe rute regulate 3.118 firme. Astazi, in Romania, fac transport de persoane pe rute regulate 325 de firme. Sunt autorizate peste 29.000 de autobuze pentru astfel de curse.

Am inceput elaborarea unui proiect de ordin de ministru pentru reglementarea transportului de pasageri pe rute interjudetene in conformitate cu reglementarile europene. Proiectul a parcurs etapele dezbaterii publice si s-a discutat chiar mai pe larg, pe forumuri de specialitate, in reviste de transport si in alte medii.

Acest ordin isi propune eliminarea exclusivitatii unei firme pe un traseu. Pasagerii vor avea posibilitatea (dupa adoptarea ordinului - n.red.) sa aleaga intre mai multe oferete de transport. Vor fi preturi concurentiale in piata.

Daca in Romania astazi doresti sa faci transport pe curse regulate Bucuresti-Madrid parcurgi o perioada de evaluare de o luna si poti face transport.

Dar de 15 ani niciun transportator altul decat cel care a ocupat primul traseul - probabil acum 15 ani - nu poate face transport de la Bucuresti la Urziceni pe curse regulate de pasageri. In viziunea celor care combat modificarile, asa ar si trebui sa ramana lucrurile. (...)

Companiile nu pot face greve. Salariatii pot face greva, e un drept sacru al lor. Ceea ce se intampla astazi este un boicot organizat de companii care vizeaza mentinerea unor avantaje", a explicat Lucian Sova.

Acesta a mai spus ca si numarul mare de reclamatii si sanctiuni primite de transportatorii care isi desfasoara activitatea pe rute intrajudetene l-a determinat sa vina cu initiativa modificarii Ordinului 980/2011.

Joi dimineata, transportatorii au suspendat parte din cursele intrajudetene si interjudetene, sustinand ca nu vor renunta la protest pana cand Lucian Sova nu isi retrage proiectul de modificare a Ordinului 980/2011. Ulterior, au anuntat ca isi reiau activitatea si ca vor discuta cu parlamentarii pe marginea legilor care reglementeaza transportul de persoane.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Lucian Sova proteste transportatori, #Lucian Sova boicot greva, #Lucian Sova modificare norme transport persoane , #transport