Ministrul Sova acuza un santaj: Majorarile salariale la metrou ar scumpi calatoria la 4 lei

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 20:23
3313 citiri
Ministrul Sova acuza un santaj: Majorarile salariale la metrou ar scumpi calatoria la 4 lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Acceptarea majorarilor salariale cerute de sindicalistii de la metrou, care au declansat conflictul de munca, ar duce la o crestere a pretului biletului la 4 lei, de la 2,5 lei pentru o calatorie, sustine ministrul Transporturilor, Lucian Sova.

"Asa ceva nu poate fi acceptat", a spus ministrul, miercuri seara, care i-a avertizat pe sindicalisti ca fiecare ora care trece fara a fi semnat contractul colectiv de munca inseamna o scadere de un procent din majorarile salariale convenite.

Sova ii acuza pe sindicalisti si pe liderul sindical Ion Radoi de santaj. Sindicalistii au notificat conducerea Metrorex de declansare a unei greve de avertisment joi dimineata, urmata de greva generala.

Ministrul spune ca Ion Radoi vinde sindicalistilor iluzii, solicitand, in cadrul negocierilor, o crestere salariala de 42%. O asemenea crestere salariala este ilegala, spune Sova, pentru ca ar trebui corelata cu cresterea productivitatii.

Miza reala a conflictului

Sova spune ca miza reala a conflictului de munca este contractul de exploatare a spatiilor comerciale de la metrou de catre sindicate, contract care a expirat. AGA de la Metrorex a decis evacuarea spatiilor si declansarea unei proceduri competitive pentru ocuparea spatiilor comerciale, dar comerciantii nu au parasit spatiile. "Vor fi notificati pentru sistarea utilitatilor", a spus Sova.

Ministrul a spus ca veniturile din exploatarea spatiilor au fost de 2,8 milioane lei in 2016, din care administratia a primit 700.000 de lei, de 2,9 milioane lei in 2016, din care 734 milioane lei pentru administratie, de 3 milioane de lei in 2017, din care 796.000 de lei pentru administratie si de 2,376 milioane lei in acest an, din care 855.000 de lei pentru administratie.

Comerciantii au platit 495 de lei/an/metru patrat in 2015, 500 de lei/mp/am in 2016, 529 de lei/mp/an in 2017 si 409 lei/mp/am in 2018.

Citeste si Joi e greva la metrou: Ministrul Sova ataca sindicalistii care cer o majorare de 42%. Ce salarii au angajatii Metrorex

Administratia Metrorex a anuntat ca a fost notificata de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM) cu privire la decizia declansarii grevei de avertisment joi, 15 noiembrie 2018, intre orele 04:00 - 06:00.

Inainte de sedinta Consiliului General al USLM, liderul sindical Ion Radoi a spus ca au in vedere greva de avertisment, pentru joi, intre orele 4 si 6 dimineata, iar daca nu se gaseste o solutie, dupa greva de avertisment, va urma o greva generala, "cel mai probabil luni dimineata", respectiv in data de 19 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#greva metrou scumpire calatorie , #greva metrou