Ministerul de Externe condamna autoritatile ruse, in scandalul diplomatului retinut

Marti, 17 August 2010, ora 17:38
2656 citiri
Ministerul de Externe condamna autoritatile ruse, in scandalul diplomatului retinut
Foto: Bestwayintovest

Ministerul de Externe a raspuns, marti, acuzatiilor aduse de partea rusa, dupa ce diplomatul roman Gabriel Grecu a fost retinut luni la Moscova, sub acuzatia de spionaj.

MAE condamna incalcarea grava de catre autoritatile Federatiei Ruse a prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961 prin retinerea, in cursul zilei de 16 august 2010, a unui diplomat roman acreditat la Moscova, precum si prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe, remis Ziare.com.

Ministerul roman de Externe aminteste ca, potrivit prevederilor art. 29 din Conventia mentionata, "persoana agentului diplomatic este inviolabila. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detentie. Statul acreditar il trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere adusa persoanei, libertatii si demnitatii sale".

Autoritatile romane adauga ca o protectie asemanatoare este asigurata documentelor, corespondentei si bunurilor agentului diplomatic, conform prevederilor art. 30 alin. 2 din Conventia de la Viena.

"Agentul diplomatic se bucura de imunitate de jurisdictie penala a statul acreditar, asa cum reiese din prevederile art. 31 alin. 1 al aceleasi Conventii", adauga Ministerul de Externe.

MAE a transmis pozitia sa oficiala cu privire la cazul lui Gabriel Grecu si primului-colaborator al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, convocat de urgenta la minister. Aceeasi pozitie a fost transmisa si de catre ambasada romana la Moscova.

"MAE a exprimat dezacordul sau ferm fata de maniera de prezentare publica a situatiei", se mai arata in comunicatul MAE.

Ce spun Boc si Nastase despre diplomatul roman retinut in Rusia?

Grecu incerca sa obtina informatii militare clasificate

Secretarul grad I in Ministerul de Externe, Gabriel Grecu, a fost retinut, luni dupa-amiaza, la Moscova, dupa ce a fost prins in flagrant incercand sa obtina informatii militare clasificate de la un cetatean rus, a anuntat serviciul secret rus, FSB.

Diplomat roman, retinut in Rusia

Diplomatul Gabriel Grecu a fost eliberat, se afla la Ambasada Romaniei la Moscova

Diplomatul a fost declarat persona non-grata si este obligat sa paraseasca teritoriul Rusiei in 48 de ore. Serviciile secrete ruse au precizat ca asupra romanului s-au gasit echipamente de spionaj. Ulterior, acesta a fost eliberat si a fost dus la ambasada romana din Moscova.

Autoritatile romane au anuntat ca nu au primit nicio informare oficiala cu privire la retinerea lui Gabriel Grecu, desi agentiile ruse au informat ca Moscova ar fi transmis o nota Ministerului de Externe roman, pentru a reclama activitatile lui Grecu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#diplomat retinut Rusia, #diplomat Gabriel Grecu, #Gabriel Grecu retinut , #diplomat
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
Statul acreditar il trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere adusa persoanei, libertatii si demnitatii sale