Mihai Moldoveanu, romanul care a petrecut 16 ani in inchisoare, nevinovat

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 09:39
15863 citiri
Mihai Moldoveanu, romanul care a petrecut 16 ani in inchisoare, nevinovat
Foto: Antena 3

Mihai Moldoveanu, romanul care a stat inchis aproape 16 ani pentru crima, dupa un proces considerat de CEDO neechitabil, a declarat marti seara, la Antena 3, ca, "din punct de vedere tehnic, cazul este o eroare judiciara, din punct de vedere uman, este un abuz".

Moldoveanu, al carui caz este asemuit cu cel al lui Marcel Tundrea, un alt roman dovedit nevinovat dupa ce a facut ani grei de puscarie, crede ca s-a aflat "in locul nepotrivit, la momentul nepotrivit".

"Nu pot sa fiu niciodata un al doilea Marcel Tundrea, pentru ca acest caz este de o mie de ori mai spectaculos decat cel al lui Marcel Tundrea", a spus Moloveanu.

El a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru uciderea unui taximetrist, la 20 octombrie 1995, in Oradea. CEDO a decis, in acest an, dupa 16 ani petrecuti de Moldoveanu in inchisoare, ca procesul prin care a fost declarat vinovat nu a fost corect. Decizia Curtii Europene arata faptul ca magistratii romani nu au admis probele care i-ar fi putut fi favorabile fostului militar.

De asemenea, nu a existat niciun fel de proba directa atunci cand magistratii au decis condamnarea sa. Mai mult, Mihai Moldoveanu nu a avut dreptul la o discutie confidentiala cu avocatul sau. In sfarsit, el nu a fost asistat de un avocat in momentul in care judecatorii de la Curtea Suprema de Justitie i-au solutionat recursul.

"Timp de trei saptamani de la arestare, eu nu am stiut de ce sunt acuzat, nu am stiut ca a fost omorat un taximetrist. Pe timpul anchetei, opt luni de zile, nu am avut dreptul sa vorbesc confidential cu avocatul meu. Am avut interdictie sa vorbesc cu presa, o hotarare incredibila pana si pentru Congo, nu numai pentru Romania. Am fost batut in arest, timp de o luna, in fiecare zi, pentru a recunoaste o fapta pe care nu am facut-o", a povestit Mihai Moldoveanu cosmarul pe care l-a trait, pana sa fie condamnat.

"Toate probele administrate de Parchet, in timpul anchetei, demonstreaza ca nu sunt vinovat. S-au gasit amprente cu sange, la locul crimei, care nu imi apartineau nici mie, nici victimei, arma crimei nu a fost gasita, s-au gasit urme de incaltaminte, fire de par, mucuri de tigari, care nu sunt ale mele sau ale victimei. S-au gasit martori care au sustinut ca, la ora la care se presupune ca victima era moarta, de fapt era in viata", a mai spus Moldoveanu, la Antena 3.

In data de 20 octombrie 1995, Mihai Moldoveanu se afla in Oradea, impreuna cu doi amici - Georgeta Rotaru-Spanu, functionar in Ramnicu Valcea, si Georgica Honciuc, un fost angajat al Ministerului de Interne. Mihai Moldoveanu nu mai avea bani cu care sa se intoarca acasa, in Sfantu Gheorghe.

Asa ca cei doi amici ai sai au incercat sa jefuiasca un taximetrist, Tibor Vajna. Acesta a scapat si a chemat Politia. In apropierea locului in care a avut loc tentativa de talharie, politistii au descoperit cadavrul unui alt taximetrist, Adalbert Nagy, care lucra la firma Confort Taxi.

Acesta fusese macelarit cu 20 de lovituri de satar. Initial, Mihai Moldoveanu a fost citat in justitie ca martor in dosarul in care cei doi amici ai sai erau acuzati de tentativa de talharie. Apoi, a fost arestat, in ianuarie 1996, si pus sub acuzare pentru uciderea lui Adalbert Nagy.

Tribunalul Bihor l-a condamnat la 25 de ani de inchisoare, Curtea de Apel Oradea l-a achitat, considerand ca probele nu sunt suficiente pentru condamnare si, ulterior, un complet al Curtii Supreme de Justitie a decis, la recursul procurorilor, ca sentinta Tribunalului Bihor este valabila. Aceasta decizie a Curtii Supreme a fost declarata neechitabila de catre CEDO.

Mihai Moldoveanu este liber, pana la reluarea recursului.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Mihai Moldoveanu condamnat nedrept, #Mihai Moldoveanu decizie CEDO, #Mihai Moldoveanu Antena 3 , #CEDO