Memoriu impotriva modificarii legilor justitiei, semnat si trimis la CSM de peste 600 de magistrati

Marti, 28 Iulie 2015, ora 16:49
3892 citiri
Memoriu impotriva modificarii legilor justitiei, semnat si trimis la CSM de peste 600 de magistrati
Foto: Ziare.com

Mai mult de 600 de magistrati au semnat, pana marti, un memoriu prin care se declara impotriva propunerilor CSM de modificare a legilor justitiei.

Magistratii au trei mari nemultumiri, potrivit memoriului de protest, prima dintre ele fiind legata de modificarea modului de promovare, respectiv felul in care se sustine examenul de promovare in functii de executie.

Astfel, ar urma sa se instituie o proba a unei evaluari a activitatii profesionale, pe ultimii trei ani.

Macovei critica schimbarea procedurii de numire a procurorilor: Cazanciuc tace nejustificat

A doua propunere de modificare care ii nemultumeste pe magistrati este schimbarea regulii prin care cei care au demisionat pot reveni in magistratura, fara examen. Acestora ar urma sa li se permita revenirea in functii de acelasi grad cu cele de la care au functionat, daca au cel putin 10 ani vechime.

De asemenea, magistratii mai sunt nemultumiti de propunerea ca avocatii care au peste 18 ani de vechime sa poata fi primiti in corpul magistratilor pe baza interviului, acestia putand fi numiti la judecatorii si parchetele de pe langa judecatorii.

Potrivit Agerpres, ar fi vorba despre 620 de judecatori si procurori semnatari, acestia criticand modificarea legilor justitiei, asa cum a fost propusa in sedinta CSM din 21 iulie.

In schimb, CSM a anuntat ca propunerile de modificare a legilor justitiei au fost transmise in 2012, dar si in luna martie 2015, pentru ca instantele si parchetele sa le consulte. In plus, vor fi trimise si modificarile sedintei din urma cu o saptamana, criticate de magistrati.

Schimbari in Justitie: Noi reguli pentru promovarea procurorilor si judecatorilor, pe masa CSM

Scrisoarea semnata de cei peste 600 de magistrati a fost trimisa CSM, Institutului National al Magistraturii si Ministerului Justitiei, actiunea fiind demarata la sfarsitul saptamanii trecute.

CSM a discutat, saptamana trecuta, noi reguli privind promovarea si numirea magistratilor, conditiile minime de vechime fiind modificate, in crestere, pentru numirea in functii de conducere.

De asemenea, surse juridice transmiteau ca ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, s-a intalnit vineri dimineata cu presedintele CSM, Marius Tudose, si cu seful comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca.

Printre cei care au criticat schimbarea procedurii de numire in functie a procurorilor se numara si fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, care i-a solicitat lui Cazanciuc sa spuna "daca a propus sau sustine schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu functii de conducere", apreciind ca acesta "tace nejustificat".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#magistrati memoriu CSM, #magistrati modificare lege justitie , #justitie