Mars de solidaritate cu Universitatea lui Soros din Ungaria, la Bucuresti

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 12:25
35444 citiri
Mars de solidaritate cu Universitatea lui Soros din Ungaria, la Bucuresti
Foto: Facebook/I stand with CEU

Un manifest de solidaritatate cu Universitatea Central Europeana (CEU) din Ungaria, fondata de miliardarul George Soros in 1991 si care ar putea fi inchisa, este organizat joi seara la Ambasada Ungariei din Bucuresti.

Evenimentul este programat la ora 18:30 si va dura o ora.

"Suntem alaturi de cadrele didactice, studentii si absolventii Universitatii Central-Europene din Budapesta (CEU)! Decizia din 4 aprilie a Parlamentului maghiar de a adopta amendamentele la legea invatamantului superior din Ungaria vizeaza inchiderea portilor acestei universitati prestigioase si pune in pericol libertatea altor institutii de invatamant superior si de cercetare din Ungaria", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului Bucharest stands with CEU.

Organizatorii evenimentului sustin ca votul din Ungaria este un semnal de alarma si pentru mediul universitar din Romania, "mai ales in contextul in care exista voci in spatiul public care sustin limitarea libertatii academice si autonomiei universitare".

"Va propunem o lectura publica in fata Ambasadei Ungariei prin care sa ne aratam solidaritatea cu Central European University si sustinerea independentei sistemului universitar si de cercetare din Ungaria.

Vino cu o carte si cu o foaie A4 pe care vor fi scrise diferite mesaje de solidaritate cu CEU, ca de exemplu: #IstandwithCEU, Independenta academica- un principiu esential #IstandwithCEU, #BuchareststandswithCEU, Academic freedom matters; Az akademiai szabadsag alapveto fontossagu", se mai arata pe pagina de eveniment.

Amintim ca mii de cetateni unguri si straini, profesori, studenti si locuitori ai Budapestei au iesit in strada, duminica, pentru a cere Guvernului sa retraga un proiect de lege care ar putea obliga Universitatea Central Europeana (CEU) sa-si inchida portile.

Si conducerea Universitatii din Bucuresti a solicitat, marti, premierului Ungariei, Viktor Orban, retragerea initiativei legislative care afecteaza activitatea universitatii Budapesta.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#manifest solidaritate universitate Ungaria, #universitate Ungaria Soros, #proteste universitate Ungaria , #proteste