Marius Manole: Acum, cand dictatura a inceput sa se instaleze si ne conduc niste analfabeti impertinenti, au aparut si artistii fara constiinta

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 13:34
20530 citiri
Marius Manole: Acum, cand dictatura a inceput sa se instaleze si ne conduc niste analfabeti impertinenti, au aparut si artistii fara constiinta
Foto: Facebook/Marius Manole - Emilia Nicolae

In Romania lucrurile au luat-o razna si tocmai acum, "cand dictatura a inceput usor, usor sa se instaleze, cand ne conduc din nou niste analfabeti agramati si impertinenti, la fel ca in timpul comunismului, si-au facut aparitia si artistii fara constiinta si cu dorinta maxima de parvenire", spune Marius Manole, unul dintre cei mai cunoscuti si indragiti actori romani.

Intr-o postare pe Facebook intitulata "Apel", Marius Manole trage un semnal de alarma si vorbeste despre atitudinea pe care ar trebui sa o aiba artistii intr-un asemenea moment, in care "tara noastra se afla intr-o mare primejdie".

"Lucrurile au luat-o razna si se pare ca ne indreptam cu pasi rapizi catre comunismul de care cu greu am scapat in '89.

Au murit oameni ca noi sa putem fi liberi, sa putem protesta liber, sa putem trai intr-o tara care sa nu mai fie la cheremul cuiva.

Rand pe rand toate drepturile ne sunt luate. Iar noua pare ca nu ne pasa! Pericolul este extrem de mare, mai mare ca niciodata! Dintotdeauna artistii au fost cei care s-au opus sistemului, au criticat, au aratat cu degetul, au trezit constiinte.

E adevarat ca nu toti. In comunism au fost printre actori multi oportunisti, lingai care in ciuda faptului ca tara murea incet, incet si nu numai tara, mureau oameni, multi oameni, altii faceau puscarie tocmai pentru ca nu au vrut sa faca pe placul sistemului, tineau mortis sa recite poezii la intrunirile de partid, pe stadioane si pe la revelioane private.

Vorba cuiva 'cu totii am mancat rahat, doar ca unii cereau si supliment'", a scris Marius Manole pe Facebook.

Indragitul actor mai spune ca s-a crezut ca noua generatie va schimba lucrurile.

"Da' de unde! Acum cand dictatura a inceput usor, usor sa se instaleze, cand ne conduc din nou niste analfabeti agramati si impertinenti si-au facut aparitia si artistii fara constiinta si cu dorinta maxima de parvenire", arata acesta, facand trimitere la controversata scrisoare in care mai multi academicieni si actori o elogiau pe Gabriela Firea, primarul Capitalei, o parte dintre ei fiind apoi rasplatiti.

Marius Manole dezvaluie cate ceva din ce s-a mai intamplat de atunci.

" 1. Actorul Lucian Ghimisi, pe care l-am cunoscut si apreciat, trece de la conducerea teatrului Ion Creanga la conducerea ArCub. Institutie cu un buget impresionant. Nu stiu ce-l recomanda pe Lucian sa conduca o astfel de institutie

2. Actorul Marius Bodochi care mi-e coleg, cu care am impartit scena de atatea ori, primeste zilele astea conform unui proiect de hotarare care figureaza pe ordinea de zi a sedintei din 18 octombrie a Consiliului General al Municipiului Bucuresti titlul de cetatean de onoare al Capitalei. Nu zic ca Marius Bodochi nu merita acest lucru, doar ca e stranie coincidenta

3. Primaria Capitalei aproba infiintarea Centrului Cultural Lumina. Acesta va avea 15 angajati, din care 3 posturi de conducere, si va fi sustinut financiar de Primaria Capitalei, dar si din venituri proprii. Intamplator sau nu, directorul acestui centru devine actorul George Costin. Actor foarte bun de altfel, dar si el semnatar al celebrei scrisori.

4. S-a infiintat in Bucuresti un teatru. Teatrul Dramaturgilor. Foarte frumos. Doar ca pe afisele spectacolelor de la acest teatru al dramaturgilor apar cam aceleasi nume care au semnat scrisoarea"

"Nu va mai zic de directorii de teatre care apartin de primarie si de prezentatorii evenimentelor organizate de primarie care sunt cu totii semnatarii scrisorii in cauza. Nu stiu cum va suna dumneavoastra, dar mie mi se pare cam schimb la schimb", comenteaza Marius Manole.

Tanarul actor mai spune ca ii pare rau ca a trebuit sa scrie despre toate astea, pentru ca e vorba despre colegi cu care a lucrat si cu care a sperat ca are "lucruri multe in comun".

"Doar ca aici nu mai e vorba de arta si artisti, acum e despre o tara gata sa fie luata prizoniera de o sleahta de analfabeti parveniti si despre noi toti. Situatia incepe sa semene foarte tare cu ce s-a intamplat in comunism. Nu vi se pare? In astfel de momente artistii ar trebui sa fie aparatori, si nu calai.

Pana nu e prea tarziu, va rog, treziti-va!! Inca mai putem salva, inca putem fi mai puternici ca ei ...", isi incheie apelul Marius Manole.

Postarea a adunat deja peste 1.000 de likes si aproape 380 de shares, generand si o dezbatere aprinsa.

Iata cateva dintre comentarii:

Mirela Ionescu: Trist...Imi pare rau, dar sentimentul pe care mi-l trezeste aceasta lista (si cumva cred ca se va mai lungi) este de tristete si dezamagire. Sunt "consumator" de teatru. Si, de obicei, ma bucur sa vad cand se investeste in arta si cultura. Insa cand stiu ca banii acestia ar putea fi folositi altfel, nu mai ma bucur. Pacat ca se vand. Pe putin se vand. Oricate zerouri ar avea suma aia e foarte putin.

Andreea Caitas: Oportunisti sunt in timpul oricarui regim, in orice institutie, peste tot. Dezamagirea ta probabil vine din faptul ca unii dintre cei pe care-i admirai si la care nu te asteptai au ales sa le fie bine, cu absolut orice pret, in clipa prezenta. Din pacate, astia-s parvenitii si ipocritii. Nu stiu daca-i vorba de regim, cat mai degraba de tipul de om ghidat de alte principii si cu niste valori lipsa. Ei bine, astfel de regimuri nu fac decat sa ne cearna, sa vedem care sunt oamenii si care-s animalele ce traiesc doar pentru recompensa.

Radu Valentin Sora: Toata lumea se vinde oricui pentru ca se traieste doar "acum" si "aici"... Prea putina lume se gandeste la "maine" sau la copiii nostri, ai tuturor. Se gandesc doar la ei si la copiii lor...Rusinos!

Corneliu Iridon: Trist este ca toti sunt din noua generatie. Se perpetueaza acelasi sistem. Pacat ca nu au invatat de la cei mai in varsta: Alexandru Andries | Sa-ti pastrezi verticalitatea mi se pare un dar fabulos.

Iuliana Neciu: Si, Marius, apelul e adresat celor mentionati in postare sa ce? Sa dea posturile inapoi?

Marius Manole: Colegilor care sunt bantuiti de ganduri marete... si de ce nu si lor

Iuliana Neciu: Colegii care sunt bantuiti de ganduri marete realizate pe cai din astea nu vor face, cred, un pas in spate pentru ca tu ai scris apelul asta. Dar ma bucur ca l-ai scris, pentru ca e bine sa se stie de la oamenii de valoare din teatru cum stau lucrurile.

Alaturi de Oana Pellea, Marius Manole este unul dintre actorii cei mai implicati in viata publica, participand la proteste si la campania "Fara penali in functii publice".

Citeste mai multe despre:

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Marius Manole apel artisti Firea , #proteste