Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Stiri > justitie
A   A   A

Magistratii au blocat retrocedarea stadionului Juventus. O batrana de 88 de ani trebuie sa primeasca despagubiri pentru arena de fotbal, un cartier de blocuri si parcul Motodrom

Magistratii au blocat retrocedarea stadionului Juventus. O batrana de 88 de ani trebuie sa primeasca despagubiri pentru arena de fotbal, un cartier de blocuri si parcul Motodrom
Foto: Facebook/Viata in peluza
Stadionul echipei Juventus Colentina ramane in proprietatea Primariei Bucuresti, potrivit unei decizii irevocabile date de Curtea de Apel Bucuresti. Instanta arata ca mostenitorul averii "Mihaescu" este indreptatit sa primeasca imobilul, iar pentru acest lucru trebuie sa fie despagubit in bani.

Unul dintre cele mai controversate dosare de retrocedare din Capitala, cel care priveste restituirea in natura a unor blocuri, drumuri, alei si spatii verzi, a stadionului echipei Juventus Colentina, a parcului Motodrom si a sediului Universitatii Lumina, a fost solutionat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti dupa aproape sase ani de procese.

Magistratii au decis irevocabil ca Ilieana Clara Constanta Mihaescu (88 de ani) este indreptatita sa primeasca restituiri de circa 30 de hectare in cartierul bucurestean Colentina. Unele terenuri vor fi retrocedate in natura, in cazul celor pe care nu s-au construit imobile sau constructii de utilitate publica.
In cazul unor terenuri pe care s-au construit blocuri, drumuri si spatii verzi, terenul de fotbal al echipei Juventus Colentina, parcul Motodrom, o benzinarie si sediul Universitatii "Lumina", instanta a aratat ca batrana are calitatea de persoana indreptatita la acordarea masurilor reparatorii in echivalent in conditiile Legii 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi accesata pe portalul instantelor de judecata.

O sentinta aproape similara a dat si Tribunalul Bucuresti pe 10 aprilie 2017. Diferenta principala a fost ca stadionul echipei Juventul Colentina, in suprafata de 43.493 mp, era pe lista imobilelor care trebuiau restituite in natura, iar prin decizia Curtii de Apel Bucuresti a trecut pe lista imobilelor pentru care Ilieana Clara Constanta Mihaescu trebuie sa primeasca despagubiri.
Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi accesata pe portalul instantelor de judecata.

Ce terenuri se restituie in natura

Curtea de Apel Bucuresti a aratat in minuta deciziei in cazul caror terenuri Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) trebuie sa emita dispozitii de restituire in natura:
un lot in suprafata de 1.079 mp avand destinatia de parcare adiacenta benzinariei Shell,un lot in suprafata de 24.289 mp, triunghiular, adiacent terenului dat in folosinta gratuita Asociatiei Sport Club Juventus Bucuresti,un fost poligon auto in suprafata de 10.104 mpun lot dat in folosinta Contact Autotransport CO SRL in suprafata de 1.697 mp.

Pentru ce imobile se dau despagubiri

Pe de alta parte, imobilele pentru care Ilieana Clara Constanta Mihaescu are dreptul la masuri reparatorii sunt:
Non combat in faza de fond

Povestea restituirii stadionului Colentina a atras atentia si judecatorului Tribunalului Bucuresti, care a motivat ca a fost aproape nevoit sa-l retrocedeze in natura, deoarece PMB nu a adus probe in instanta care sa dovedeasca in concret care este utilitatea publica a bazei sportive, ci doar a evocat vag interesul general al colectivitatii.
Magistratul a aratat si ce ar fi trebuit sa sustina functionarii Primariei. "Realizarea unei academii sportive sau a oricarei alte forme de organizare in cadrul careia sa se asigure pregatirea la nivel de copii si juniori, elementul general fiind posibilitatea acordata comunitatii de a asigura membrilor sai mijloacele pentru a incepe sportul de perfomanta", a explicat judecatorul.

"Punerea la dispozitia colectivitatii a bazei pentru utilizarea acesteia in scop de agrement, spre exemplu punerea la dispozitia persoanelor a unor terenuri pe o perioada determinata (1 ora, o parte a zilei), pentru practicarea unor sporturi (fotbal, tenis), elementul care atrage utilitatea publica fiind determinat de dezvoltarea sportului de masa", a mai aratat magistratul cum trebuiau sa pledeze avocatii primariei.
Povestea mostenirii

Atunci cand a cerut retrocedarea, Ilieana Clara Constanta Mihaescu a aratat instantelor ca toate aceste bunuri au apartinut tatalui ei, inginerul Stefan Mihaescu, decedat in 1968, si au fost preluate abuziv de comunisti.

Potrivit actelor din dosar, Stefan Mihaescu a dobandit aceste bunuri in 1928, dupa ce le-a cumparat de la Societatea Anonima pentru Industria si Comertul de Caramizi si Materiale de Constructii "Caramida" contra sumei de 19,2 milioane de lei.

Era vorba de o fabrica de caramida -cladiri, unelte, masini- si terenul din jur. Pe timpul comunistilor, pe aceste terenuri au fost ridicate blocuri de locuinte, un poligon auto si baza sportiva "Intreprinderea de calculatoare Felix".
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Marti, 17 Aprilie 2018, ora 10:45
 Autor:Ionel Stoica

 Articol citit de 10272 ori

Citeste si: